FORD FOCUS 1.4

18 Lip 2011, 19:51

Witam, jestem nowym użytkownikiem i w związku z tym mam pewne wątpliwosci. Otóż zastanawiam się nad kupnem Forda Focusa 1.4 silnik do 8000zł. Czy to opłacalny zakup, mozna trafic dobry egzemplarz? Interesuje mnie rocznik 1999, oraz by auto było zadbane. Jak prezentuje się jednostka napędowa? Spalanie, zawieszenie? Tylko hatchback, nie chcę kombi ani sedana.
Prosze o odpowiedzi, ewentualne linki do samochodów.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
chudy17
Nowicjusz

Auto: Daewoo Tico

11 Sie 2011, 20:31

Najgorsza możliwa jednostka. Do tego buda gnije :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Sie 2011, 21:23

Nie ma mowy. Ja sprzedałem Daweoo Lanosa 1.6 z 97 roku za 7500 zł, a silnik był w świetnym stanie (jak na to auto). Nawet I generacja Focusa nie jest tak mało warta, chyba że jakiś porysowany szmelc, użytkowany przez staruszkę albo blokowego "golfistę".

Tak, trzeba zwrócić uwagę na karoserię, silniki raczej są zawsze w porządku, nie przejmuj się że "wsteczny" ciężko wchodzi, focusy tak mają od nowości. Może już to naprawili w III generacji?]

Mój Focus 1.6 przy ekonomicznej jeździe pali 4,5l/100km. Po co Ci mniejszy silnik?
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

29 Sie 2011, 11:41

@up

żartujesz? Focus 1.6 pali Ci 4,5 litra? Mówisz o trasie? :)
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

29 Sie 2011, 14:26

No na trasie. Zrobić poniżej 5 w mieście byłoby trudno. Poza tym mam silnik dobrze dotarty. I nigdy nie brakło mi oleju (podczas jazdy).
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Sie 2011, 17:43

a jak miasto wygląda? Załóżmy przy takiej trochę ostrzejszej jeździe? I jak się zbiera? Poniżej 10 sek do setki czy raczej nie?
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...

29 Sie 2011, 21:03

W papierach ma powyżej 10s na pewno, pamiętam że mój rekord to 90kmh po około 9 sekundach, akurat musiałem już hamować :P
Moje miasto? Zależy. Są drogi wąskie i wiecznie zatłoczone, gdzie nie wyciągam więcej niż 30kmh, jest parę luźnych dwupasmówek, ale tamtędy ostatnio nie jeżdżę. Jakby co, to Częstochowa. W środku nocy można poszaleć w centrum, bo mało kto tam jeździ po 1 w nocy.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Wrz 2011, 20:55

Mój Focus 1.6 przy ekonomicznej jeździe pali 4,5l/100km

bujdy chłopcze nam nie wciskaj
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

20 Wrz 2011, 21:22

Uspokój się. Nie wiesz na jakich obrotach jechałem, gdzie mierzyłem i w jakim terenie. [link do autocentrum.pl wygasł] - U kogoś wyszło 4,7l, więc teraz ty mi nie wciskaj że się nie da. To była wtedy baardzo ekonomiczna jazda, długa i chyba trochę męcząca dla silnika przy małych obrotach. Jak nie jedziesz więcej niż 100kmh to nie powinien przekroczyć 5,5l. Zależy od benzyny i właśnie terenu, bo jak jedziesz w dół bez gazu no to wiadomo że pali tak jak na postoju :P
---
A skąd wiesz, że nie mam, np. Diesla? Palą mniej, prawda? Więc one tym bardziej nie mają problemu z tak niskim spalaniem.
---
I nie myśl sobie, że jak mówisz do kogoś "chłopcze" to jesteś jakiś lepszy. Akurat na mnie to nie działa i jest wieśniackie.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Paź 2011, 17:11

Jak teraz jeździsz Daewoo Tico to kupuj Focusa, nawet się nie zastanawiaj :) A tak serio, to przy 12 letnim aucie, pamiętaj żeby je dobrze sprawdzić przy zakupie. Ostatnio mój kumpel też kręcił się koło podobnego Focusa, sprzedawca zachwalał jaki to świetny i nie bity. Podjechał z nim do ASO Forda na Bielanach i jak go prześwietlili to okazało się że był walnięty z przodu dosyć mocno i na dodatek słabo zrobiony (po taniości na handel) i pewnie zaraz kolejne części z przodu zaczęłyby się sypać. Wydał 149 zł za sprawdzenie auta, a dzięki temu nie wtopił 15 koła na szitowe auto. Jeszcze powinien handlarzowi obić japę…
sarmon
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: ford mondeo 1.8 90km