Ford focus

12 Wrz 2016, 11:50

Cześć,
Chcę założyć gaz w focusie (benzyna 2005rok), ale za bardzo się nie orientuję w temacie.
Szukałem na forum, ale raz ludzie piszą że można a raz że silnik po parudziesięciu tysiącach się rozleci.
Jak to w końcu jest, można założyć gaz czy nie?

Z góry dzięki za odpowiedź.
pzdr
bluebear
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

12 Wrz 2016, 12:36

Ja bym na twoim miejscu zakładał instalację bez zastanowienia. Co do silników Forda zawsze jakieś ryzyko jest w przypadku 1.8 chyba jak się nie myle ale widziałem kilka zrobionych dobrze i nie ma z nimi najmniejszego problemu. wybierz bardzo profesjonalnego montazyste niech podleje Ci benzynką i jeżdzić jak potrzebujesz jakieś pomocy co zamontować to pisz.
golfiarz
Aktywny

Prawo jazdy: 13 04 1983
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Vw Golf VII
Silnik: 2.0TFSI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

12 Wrz 2016, 14:49

Dzięki za odpowiedź, pewnie że potrzebuję pomocy, bo zielony w temacie lpg jestem :)
W okolicach Wrocławia lub Katowic, możesz kogoś polecić? Silnik 1.6
bluebear
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

13 Wrz 2016, 14:42

W sosnowcu na ul partyzantów polecam Ci zakład ABM z tego co wiem, niestety nie posiadam numeru telefonu poszukaj i zadzwoń zobacz co ci powiedzą i daj znać. silnik prosty do montażu
golfiarz
Aktywny

14 Wrz 2016, 19:31

Jeżeli chodzi i silniki w fordzie może wystąpić problem z gniazdami zaworowymi (jeżeli instalacja jest dobrze dobrana i wystrojona nie ma takich problemów ale lepiej dmuchać na zimne) kiedyś aby je zabezpieczyć zakładali lubryfikację teraz od tego się odchodzi i dotryskuję się po prostu benzynę aby schłodzić komorę spalania. Także szukaj sterownika który ma taką opcje qbox, blue box itp. Pamiętaj też że kluczem są dobre wtryskiwacze gazowe baracudy czy herculesy. Trochę dobrych chęci u gazownika i będziesz zadowolony,
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Wrz 2016, 22:57

ja bym w lubre się nie bawił i tak jak chłopaki wspomnieli zastosował dotrysk paliwa. kolega wyżej dobrze napisał qbox, bluebox i z tego co pamiętam to Zenit Pro też ma taką opcję.
Piotrek123
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 13 01 2008
Auto: BMW 328xi
Silnik: 3,0 234 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Peugeot 3008DKR Maxi – dane techniczne
    Peugeot 3008DKR Maxi został zaprojektowany do jazdy na czas po drogach o nawierzchni miękkiej, wydmach oraz bezdrożach i jest przygotowany na najtrudniejsze warunki, spotykane na trasach rajdów terenowych całego świata. ...

15 Wrz 2016, 08:55

co do lubryfikacji ja też bym się zastanowił nad montażem bo ci zasyfi silnik, poproś o dotrysk paliwa
golfiarz
Aktywny

16 Wrz 2016, 10:06

Silnik dobrze sprawuje się na gazie gniazda zaworowe lecą tylko w duratechu
1,6 to jest zetec z tego co pamiętam instalacja Blubox/Zenitpro co wygodnie montarzyście. instalacje nowoczesne napewno bedeziesz zadowolony
Rafcioo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 1999
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: KIa Ceed
Silnik: 1,4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Wrz 2016, 10:11

i to też nie dokładnie jest potwierdzone by w duratechu leciały wszystko zależy od kondycji pojazdu no i silnika. Instalacja jak najbardziej ok tylko zakładaj
golfiarz
Aktywny