Ford Focus - xenon i spryskiwacze

06 Lip 2009, 16:33

Witam. Niestety muszę wymienić zderzak w Focus MKI. Mam w nim oryginalne ksenony. Czy mogę kupić zderzak bez miejsca na sprwyskiwacze reflektorów? Czy obowiązkowe jest to, że każdy samochód wyposażony w ksenony musi mieć spryskiwacze?? Pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

06 Lip 2009, 20:05

Musisz mieć spryskiwacze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sty 2010, 00:55

mam pytanko dlaczego sa wymagane spryskiwacze przy ksenonach i jaka role one spełniają???
Piotr00749
Nowicjusz

Miejscowość: poznan

04 Sty 2010, 08:19

Piotr00749 napisał(a):mam pytanko dlaczego sa wymagane spryskiwacze przy ksenonach i jaka role one spełniają???
nawet niewielkie zabrudzenia pogarszają jakość oświetlenia, każda lampa ksenonowa musi mieć mechaniczne oczyszczanie więc albo wycieraczki albo spryskiwacze (albo jedno i drugie)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Sty 2010, 19:36

pocieszny napisał(a):nawet niewielkie zabrudzenia pogarszają jakość oświetlenia

otóż warto wspomnieć że nie tylko pogarszają oświetlenie ale również jak stwierdzili eksperci drobinki brudu powodują załamanie światła przez co zabrudzone ksenony oślepiają innych użytkowników dróg. Przy zwykłych światłach niema tego problemu.
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda silniki K20 / K24
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...