Ford Galaxy 2000-2006 odpala i gaśnie

05 Lis 2016, 18:19

Witam. Jestem nowa posiadaczką Forda Galaxy i już go chyba zepsułam. W momencie kupna nie działał centralny zamek z kluczyka więc wymieniłam baterie i zaczął się problem. Nie wiem co się stało ale jak odpalam samochód to po 1-2 sekundach gaśnie. Myślałam że to rozruch ale jak odpalę i dodam gazu to też gaśnie. O co może chodzić i jak sobie z tym poradzić?
Magdakate
Obserwowany

Auto: Ford Galaxy 1.9tdi ghia

06 Lis 2016, 18:26

Jak mówi instrucja obsługi, po wymianie baterii należy wszystkie kluczyki zakodować od nowa. Instrukcja kodowania jest w instrukcji obsługi. Jak nie masz wersji papierowej, to w necie jest wersja elektroniczna. Za darmo. Dlatego też nie będę tu kopiował i wklejał tej części instrukcji, bo to bez sensu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2016, 13:47

MotoAlbercik napisał(a):Jak mówi instrucja obsługi, po wymianie baterii należy wszystkie kluczyki zakodować od nowa.
Dokładnie tak trzeba zrobić. Myślę że możemy pomóc kobiecie w tej sytuacji i podpowiedzieć jak takie kodowanie kluczyka wygląda :)

Procedura kodowania po wymianie baterii w twoim modelu Galaxy jest następująca:
1. Wkładasz kluczyk do zamka drzwi kierowcy i w ciągu 5 sekund przekręć go
trzy razy w kierunku otwierania. Za każdym razem trzymając kluczyk w tym położeniu przez około 0,5 sekundy.
2. Wyjmij kluczyk z zamka. Zapali się lampka kontrolna w drzwiach kierowcy.
3. Skieruj kluczyk w stronę pojazdu i naciśnij przycisk zamykania w ciągu 5 sekund i następnie trzymając wciśnięty przycisk zamykania, wciśnij przycisk otwierania trzy razy, zapali się dioda w kluczyku i będzie migać 5 razy. Zwolnij przycisk zamykania odczekując około 20 sekund aż zgaśnie dioda na drzwiach.

Po tej operacji kluczyk powinien być zakodowany.

Tu masz procedurę kodowania na filmiku:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Lis 2016, 20:26

Nie jestem za kopiowaniem instrukcji obsługi i wklejaniem na forum. Z tego co widać, dziewczyna nie ma instrukcji i chyba do niej nie zaglądała. A czasem naprawdę warto to zrobić, bo piszą tam wiele ciekawych rzeczy. :wink: Czasem można się dowiedzieć o funkcjach, o kórych nie wiedzieliśmy, że mamy w samochodzie...Poważnie. Dlatego zawsze proponuję instrukcję obsługi. Tym bardziej, że można sobie ściągnąć i jest za darmo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...