Ford,Honda,Peugeot,czy coś innego?

27 Mar 2017, 08:46

Witam.Chciałbym kupić samochód.Budżet jaki mam na same auto to 9000zł-9500zł.Województwa w których będę szukał samochodu to Podlaskie,Mazowieckie,Lubelskie,Warmińsko-Mazurskie,Pomorskie.Jestem z województwa Podlaskiego więc najbliżej bym miał do Mazowieckiego (Warszawa),ale inne wymienione województwa też biorę pod uwagę.Samochodem będę jeździł sam lub z dziewczyną.Auto potrzebne mi jest na dojazdy na treningi,do szkoły i jakieś dłuższe wypady w weekend lub wakacje.Do miasta mam około 25km.Sytuacja ta może się zmienić,gdyż mogę się przeprowadzić i wtedy zostaję samo miasto.Chciałbym aby autem można było bezproblemowo wyprzedzić.Pojemność silnika nad jaką myślałem to od 1.8 do 2.5.Co do typu nadwozia to może być coupe,hatchback,sedan.Auto może być 3 lub 5 drzwiowe.Jeżeli chodzi o moje własne potrzeby i wymagania co do miasta to chciałbym,aby auto miało:zamontowaną już instalację lpg,klimatyzacje (najlepiej automatyczną),elektryczne szyby z przodu i z tyłu (mogą być tylko z przodu) i inne przydatne rzeczy.Co do samochodów nad jakimi myślałem to:
Ford Mondeo mk3:1.8/2.0-Czy te 1.8 wystarczy dla mnie,czy rozglądać się bardziej za 2.0.
Honda Accord VI:1.8/2.0 z tym że w Hondzie chciałbym skórzaną tapicerkę która często występuje w 2.0,ponieważ te welurowe mi się nie podobają.
Peugeot 307:1.6/2.0
Peugeot 406 coupe:2.0
Myślałem też nad BMW e46,e39 tylko pewnie w tym budżecie same zajechane by były,Hyundai Coupe,Saab 9-5,Seat Leon,Seat Toledo.
Od niedzieli zacznę wrzucać ogłoszenia samochodów które Waszym zdanie warto by było obejrzeć.Na tę chwilę chciałbym poznać Wasze opinie za czym się rozglądać w tym budżecie.Auto kupuję na czas około 2 lat.Chciałbym aby auto nie było mułem.Samochód nie będzie garażowany,czy nie będzie to problemem dla takich aut jak np.Honda?
Igorr
Początkujący

Auto: Nie mam

27 Mar 2017, 08:59

Tutaj to chyba tylko mondeo przemawia. I to 2.0. 1.6 bedzie tyle samo palilo a duzo slabszy. Jezeli Honde znajdziesz w dobrym stanie blacharskim co bedzie ciezko to mozesz brac ale trzeba wspomniec ze zawieszenie do accorda jest mocno drogie. Peugeot 307 2.0 tez spoko 406 slabo chodliwe na naszym rynku potem bedziesz mial problem ze sprzedaza. Budzet na Bmw masz tylko na 520 318 316. Hyundai nie wiem a na Saaba w turbo maly budzet. na Vaga sie nawet nie wypowiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Mar 2017, 09:34

Właśnie Mondeo mi się podoba i będę szukał tak jak mówisz 2.0 bo nawet w lepszym wyposażeniu można znaleźć ostatnio przeglądałem.W Mondeo jakie roczniki w tym budżecie bo przeglądałem i jest różnie a chciałbym wiedzieć żeby nie trafić na ulepa.Ciekawe jak z Accordem do 9000zł czy blacha własnie będzie dobra.Peugeot 307 2.0 w hatchbacku ciężko znaleźć,częściej kombi są dlatego biorę tez pod uwagę 1.6 ale chyba bez sensu brać ten silnik jak myślicie.Peugeot 406 ostatnio były fajnie oferty i dosyć szybko poszły więc nie wiem czy aż tak duży problem z odsprzedażą tego auta jest.A co jeszcze doradzicie w tym budżecie?
Igorr
Początkujący

27 Mar 2017, 10:04

Igorr napisał(a):Ciekawe jak z Accordem do 9000zł czy blacha własnie będzie dobra.
to juz raczej nie zalezy od ceny bo moze to byc kibel kupiony za 2 tys odmalowany wypicowany i wystawiony za 10 000 nie ma co sie oszukiwac japonczyki w polsce mocno gnija i trzeba na nie uwazac bo jak trafisz na rdzewiucha to juz tego nie wyleczysz. Bedziesz co roku robil lakierowanie.
Igorr napisał(a):Peugeot 307 2.0 w hatchbacku ciężko znaleźć,częściej kombi są dlatego biorę tez pod uwagę 1.6 ale chyba bez sensu brać ten silnik jak myślicie.
pewnie ze nie ma sensu, kupic 1.6 a potem pluć sobie w twarz ze spacerówka. Takie silniki to raczej dla kobiet emerytów i do miasta.
Igorr napisał(a):Peugeot 406 ostatnio były fajnie oferty i dosyć szybko poszły więc nie wiem czy aż tak duży problem z odsprzedażą tego auta jest.
malo jest ludzi ktorzy decyduja sie na to auto. No i w sumie tez malo jest tych aut.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Mar 2017, 10:19

W takim razie coś byś mógł jeszcze doradzić do tej kwoty,czy trzymać się tych typów które podałem?Własnie chciałbym uniknąć co roku lakierowania i robienia blacharki dlatego zastanawiam się czy nie wyrzucić Accorda.Co do Mondeo to również słyszałem że rdzewieją,ale chyba nie tak mocno jak Honda?Peugeot 406 ogólnie to dobre auto?Plusem jest że 307 i 406 jest w ocynku.
Igorr
Początkujący

27 Mar 2017, 12:15

Kao napisał(a):malo jest ludzi ktorzy decyduja sie na to auto. No i w sumie tez malo jest tych aut.
czy ja wiem czy jest taki problem? U nas na forum swego czasu był to model dość poszukiwany przez młodych kierowców, ba, sam bym sobie taki sprawił, bo wg mnie wygląda świetnie. Większy problem może być z kupnem, bo jest sporo ulepów.

Co do tematu: zakładam, że jesteś młodą osobą, a celujesz w nudne Mondeo czy też dość dziadkowego Accorda. Są to dobre auta, fajnie się prowadzą, ale w Mondeo będziesz wyglądać jak akwizytor wyższego szczebla.

Moje propozycje:
Saab 9-3 I gen
Mitsu Galant
Toyota Cellica
Honda Prelude
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Mar 2017, 12:26

Może Nissan Primera P11 - poszukać np 2.0 SRi, a podwozie zakonserwować
[link do oferty na Allegro wygasł] - wnętrze bajka :D

Rover / MG 2,0 / 2,5
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

27 Mar 2017, 16:25

Tak jestem osobą młodą.Na dniach odbieram prawo jazdy i muszę kupić auto bo jest mi bardzo potrzebne.Co do Nissana to odpada nie podoba mi się.Myślałem nad Rover 75/MG ZT ale raczej ciężko będzie dostać MG do 9000zł a szkoda bo bardzo mi się podoba.Tak jak mówiłem samochód musi mieć już założoną instalację lpg bo kupuje auto na 2 lata więc nie będzie mi się opłacało jej zakładać.Ogólnie nie skupiam się na wybranym segmencie aut.Właśnie problem jest w tym że nie wiem na co się zdecydować.Tak jak mówisz nie wiem czy Mondeo i Accord to auta dla mnie chociaż nie widzę w nich nic złego jeżeli chodzi o wygląd.Saaba 9-3 I coupe dostanę,czy raczej hatchback?Samochód nie będzie garażowany,więc jak to się ma do japońców lub samochodów słabo zabezpieczonych przeciwko korozji?Dodam że nie chcę robić blachy co roku mimo że auto tylko na 2 lata.Co do tego Peugeota 406 coupe w tej kasie to skupiać się raczej nad silnikiem 2.0?Co do BMW e39 520i dostanę w tej kasie?Chodzi mi też o auto które nie okażę się złomem i będę musiał wpakować na start 2-3 tysiące złotych lub więcej,dlatego tak pytam o silnik i rocznik danych modeli.Wiadomo kasa na pakiet startowy jest.
Igorr
Początkujący

27 Mar 2017, 16:54

Igorr napisał(a):będę musiał wpakować na start 2-3 tysiące złotych

To ja bym już o BMW nie myślał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Mar 2017, 16:55

Igorr napisał(a):Co do tego Peugeota 406 coupe w tej kasie to skupiać się raczej nad silnikiem 2.0?
tylko i wylacznie 2.0.
Igorr napisał(a):Co do BMW e39 520i dostanę w tej kasie?
520i jest duzo tansza niz 525 528 takze w tej kasie uda sie cos kupic wartego uwagi. Co do 2.0 to szalu w mocy sie nie spodziewaj.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Mar 2017, 17:03

Kupić kupi, ale jak coś padnie to przecież nie chce wkładać w samochód więcej jak 2k.
galakty
Forumowicz VIP

27 Mar 2017, 17:05

Takiego to i za 4/5 tys kupi.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Mar 2017, 17:16

Chodziło mi o to,że nie chcę kupić złoma w którego będę musiał ładować nie wiadomo ile kasy cały czas,bo za każdym razem będzie coś padać.
520i jest duzo tansza niz 525 528 takze w tej kasie uda sie cos kupic wartego uwagi. Co do 2.0 to szalu w mocy sie nie spodziewaj.

Chodzi mi o to żebym mógł sprawnie wyprzedzać bez zastanowienia się czy zdążę.A także jeżeli trzeba to żeby był dynamiczny.Nie wiadomo jak dużej mocy do moich wymagań co do użytkowania auta chyba nie potrzebuje.
Ostatnio edytowany przez Igorr, 27 Mar 2017, 17:20, edytowano w sumie 1 raz
Igorr
Początkujący

27 Mar 2017, 17:19

Ale zrozum że nawet jak kupisz perełkę to po miesiącu może zawieszenie pójść... Zobacz ceny zawiechy do E39 i sobie policz, czy jest ok.

Swoją kupowałem to też nic nie pukało, a teraz tylne amortyzatory poszły + drążki z przodu, tylko tu jest to groszowe, wymieniam i jadę dalej.
galakty
Forumowicz VIP

27 Mar 2017, 17:30

Co do tego wyprzedzania o którym napisałem w poście powyżej jesteś w stanie mi doradzić jeżeli chodzi o 520i?
Co do części do e39 jeżeli chodzi o zawias to nie jest jeszcze tak źle.W InterCars wahacz Lemfordera po 500zł to chyba tej lepszej jakości bo z tańszych to i po 250zł.Ogólnie to BMW najpierw brałem pod uwagę,później po przemyśleniu wyrzuciłem,ale teraz temat znów powrócił.Nie wiem czy warto za 9000zł kupować BMW czy lepiej poczekać i jak będę zmieniał auto za 2 lata i będę miał więcej pieniędzy na zakup lepszego auta to wtedy się zastanawiać nad BMW
Ostatnio edytowany przez Igorr, 27 Mar 2017, 18:41, edytowano w sumie 1 raz
Igorr
Początkujący