Ford KA 1.3 98 rocznik auto nie odpala

02 Lut 2015, 11:12

Witam około 2 tyg temu kupiłam samochód używany. Przez kilka dni stał i rozladowal się akumulator. Kiedy go naladowalam wszystko działało jak należy. Przedwczoraj nasypalo dużo śniegu rano po odsniezeniu nagrzaniu i ruszeniu wycieraczki nie dzialaly. Dojechałam do pracy i dalej nic wieczorem trochę go przymrozilo gdy już nagrzalam go i chciałam włączyć wycieraczki one dalej nie dzialaly, spryskiwacze tez nie. Nawet po przejechaniu się było zero reakcji. Wróciłam do domu zaparkowałam i dzisiaj rano chcąc sprawdzić bezpieczniki okazało się ze auto nawet nie chce odpalic.

To moja pierwsza przygoda z forum. Proszę o wyrozumiałość.
schiiizy
Obserwowany

Auto: Ford KA
Rok produkcji: 1998

02 Lut 2015, 17:16

Ford KA to prymitywne autko bez żadnych wodotrysków, wszelkie problemy można rozwiązać samemu.
Najpierw sprawdź czy jest iskra, nie wykręcaj świecy z silnika bo tu może być problem tylko wykorzystaj inna swiecę. Jak jest iskra to następnie trzeba sprawdzić czy jest ciśnienie paliwa.
Jeżeli nie ma wycieraczek i spryskiwacza to jest spalony bezpiecznik. Nie zakładaj większego bezpiecznika niż jest w instrukcji. Bezpiecznik się spalił przez za duży opór mechanizmu wycieraczek.
andrzej_124
Stały forumowicz

03 Lut 2015, 10:42

andrzej_124 napisał(a): Bezpiecznik się spalił przez za duży opór mechanizmu wycieraczek.

Możliwe, że wycieraczki poprostu przymarzły do szyby i dlatego bezpiecznik mógł się spalić.
Co do wyładowanego tak szybko aku, to warto sprawdzić miernikiem prąd, jaki autko pobiera przy wyłączonym silniku, bo wszystko wskazuje, że coś zżera za dużo prądu z aku. No chyba, że aku jest na wykończeniu i mrozik mu nie służy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2015, 23:23

Podlaczylam akumulator do ładowania i mam problem bo skwierczy
schiiizy
Obserwowany

Auto: Ford KA
Rok produkcji: 1998

06 Lut 2015, 13:03

A jaki masz aku - bezobsługowy, czy z odkręcanymi korkami? I kiedy zaczyna skwierczeć - od razu po podłaczeniu do prostownika, czy dopiero po jakimś czasie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na żywo i zza kierownicy
    Wakacje ze smartfonem w ręce? Dlaczego nie, o ile nie prowadzimy w tym samym czasie samochodu i nie zajmujemy się telefonem bardziej niż tym, co dzieje się na drodze. W przeciwnym razie dekoncentracja za kierownicą może skończyć ...