Ford Ka...czarny dym

17 Mar 2009, 15:46

Witam serdecznie,

jestem tutaj pierwszy raz takze przepraszam za jakies glupie slowa bo na samochodach w ogole sie nie znam :oops: .
Chodzi o mojego Forda Ka z dnia na dzien wydaje coraz glosniejszy dzwiek z silnika jakby tykanie...podobno zawory a poza tym z rury leci czarny dym.
Malo opisane ale nie znam sie i nie wiem co pisac bo reszta ogolnie jest w porzadku tylko ten halas jest okropny jak mnie juz z 2km slychac :?

dzieki za pomoc

PS w czwartek dopiero jade do mechanika ale nie chce zeby on mi nie wiadomo co jeszcze wyczarowal jak zobaczy ze w ogole sie nie znam.
baasiek84
Nowicjusz

• 17 Mar 2009, 20:18

Musi zobaczyć mechanik,a czarny dym z rury ,to za bogaty skład mieszanki.Jeśli samochód będzie spalał olej to dym będzie
    jasny-niebieski.
    piotr2273
    Aktywny

18 Mar 2009, 08:45

Tykanie to mogą byc popychacze w głowicy,które chodzą u ciebie na sucho...
    Poza tym stawiam na wypalone gniazda zaworowe.
    Rada to demontaż głowicy i jej naprawa w specjalistycznym warsztacie wraz z jej '"planowaniem" i sprawdzeniem szczelności.Koszt tej operacji zapewne przekroczy 500 zł. :roll:
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2009, 10:42

baasiek84- napisz co powiedział mechanik,czy naprawił,co wymienił.
    piotr2273
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Nadwozie i bezpieczeństwo BMW ActiveHybrid 3
      Struktura nadwozia BMW ActiveHybrid 3 spełnia najwyższe standardy w zakresie wytrzymałości i lekkości konstrukcji. Używając właściwych materiałów we właściwych miejscach uzyskano nie tylko świetną strukturę służącą ...