Ford Maverick 2.4 12V brak 5 biegu.

31 Sty 2017, 19:15

Witam. Jestem nowy i pierwszy raz zakładam temat.
Temat dotyczy uszkodzonej skrzyni biegów. Zakupiłem jakiś czas temu uszkodzony samochód (Ford Maverick 2.4 12v 124km 1994 rok). Po wyremontowaniu silnika okazało się, że nie ma 5 biegu, czyli jak ustawie dźwignie biegów w położeniu 5 biegu samochód zachowuje się jak na biegu jałowym.
Wiec moje pytani brzmi
Jaka jest przyczyna?
Przyczyną może być tryb 5 biegu?
Do wymiany trybu piątki muszę wyciągać skrzynie?
Jakie są koszta trybów i ich dostępność?
Prosiłbym ewentualnie o wskazówki demontażu skrzyni biegów. Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź.
Krzysiek1919
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 12 2009
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Ford Maverick
Silnik: 2.4 12V 124 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

02 Lut 2017, 21:26

Krzysiek1919 napisał(a):nie ma 5 biegu, czyli jak ustawie dźwignie biegów w położeniu 5 biegu samochód zachowuje się jak na biegu jałowym.
Jak wrzucasz ten bieg nie czujesz jak wchodzi żadnych oporów zgrzytnięć? Kompletnie nic?

Wszystkie pozostałe biegi są i nie ma z nimi problemu?
Co do skrzyni to zerknij czy nie ma jakiś dekielków które można odkręcić żeby zobaczyć tryby bez wyjmowania skrzyni. Jeżeli jest problem tylko z tym jednym biegiem to musi być to jakieś uszkodzenie mechaniczne w skrzyni. Do sprawdzenia widełki przesuwne od piątego biegu, frezy na kole itd.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

03 Lut 2017, 03:33

Najprawdopodobniej synchronizator 5 biegu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lut 2017, 18:28

Witam. Jak wrzucam 5 bieg, to nie czuć żadnego oporu, zgrzytania. Wchodzi na swoje miejsce z tym, że nie ciągnie. Co do pozostałych biegów, to na drugim przełożeniu podczas jazdy słychać zgrzytanie.
Oglądałem skrzynie i nie znalazłem żadnych "dekielków, pokryw"
Krzysiek1919
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 12 2009
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Ford Maverick
Silnik: 2.4 12V 124 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...