Ford Maverick II - Proszę o opinie

19 Kwi 2011, 11:48

Witam państwa serdecznie. Jestem właśnie na etapie zmiany samochodu, w oko wpadł mi Ford Maverick z 2001 roku [link do oferty na Allegro wygasł]
Niestety w internecie nie znalazłam zbyt wielu opinii o tym modelu. Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje odnośnie tego samochodu, o jego awaryjności i kosztach eksploatacji. Dodam, iż zależy mi na kupnie w miarę dużego samochodu, którym nie będę się bała zjechać na boczne drogi a w tym przypadku stosunek ceny do gabarytów samochodu i (chyba) wygody wydaje się atrakcyjny. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi.
karolkowa
Nowicjusz

Miejscowość: szczecinek

19 Kwi 2011, 11:55

Bardzo dobre auto niedocenione w PL a nawet i chyba w Europie. Wytepuje też pod nazwą Ford Escape i Mazda Tribute. To był wspólny projekt Mazdy i Forda. Z Forda są tak naprawde tylko silniki 2.0 i 3.0 V6 reszta to Mazda.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

19 Kwi 2011, 17:20

AreBie napisał(a):3.0 V6

jezeli to ten sam co w A-specu M6 to akurat zla wiadomosc, bo cieszy sie srednia opinia jezeli chodzi o niezawdnosc.
co do pokrewienstwa z mazda tribute to 100% racji, ale ani mazda, ani ford rynku europejskiego nie zawojowaly. czesci? hmm, w dobie interentu wchodza w gre zakupy np. przez ebay'a wiec jakos szczegolnie drogo nie bedzie.
warto wziac pod uwage, bo to sporo tansza alternatywa dla RAV4 czy Freelandera :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

19 Kwi 2011, 23:49

A jakie to są boczne drogi >? :neutral:
A czego miałabyś się bać zjeżdżając z asfaltu ? Jak się przecenia możliwości swoje i pojazdu to i czołg możesz zabić :mrgreen:
Podaj jakiś zakres cenowy ile chcesz przeznaczyć na auto i konkretnie jakie masz oczekiwanie wobec pojazdu, to można też rozważyć inne auta ja osobiście proponowałbym Suzuki Vitara II z lat 98-05. Trwały i bardziej pasuje do kobiety niż faceta :wink:
O mavericku mam nie wiele informacji więc może koledzy coś więcej powiedzą :smile:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

20 Kwi 2011, 14:34

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Szukam samochodu tak do 25000 zł, często ze znajomymi i rodzinką wyjeżdżam poza miasto tak więc potrzebuję samochodu dużego żeby ich wszystkich pomieścić z dosyć dużym bagażnikiem tak aby móc do samochodu wpakować niemałego psa.... Uwielbiamy wyprawy w nieznane i nie raz zdarzyło się nam, iż droga nagle się kończyła bądź okazywała się nieprzejezdna dla małej Almery....
Almera przyzwyczaiła mnie do swojej niezawodności i chciałabym aby kolejny samochód chociaż w połowie był tak wytrzymały..... Dodam, iż nie należę do kierowców którzy pieszczotliwie dbają o samochód - moja dbałość ogranicza się do tankowania, wymiany oleju i opon i chciałabym aby tak pozostało :wink: Moim obecnym samochodem przejechałam prawie 300 000 km i nigdy mnie nie zawiódł - liczę że nowy też tak będzie miał :razz:
karolkowa
Nowicjusz

20 Kwi 2011, 15:57

karolkowa napisał(a):Almera przyzwyczaiła mnie do swojej niezawodności i chciałabym aby kolejny samochód chociaż w połowie był tak wytrzymały...

Myślę tak samo szukając nowego samochodu ;-) Almerki są OK! Ale znaleźć auto o podobnej trwałości to dziś niełatwe zadanie.

Wracając do Forda Maverick to sprawdziłbym mimo wszystko dostępność (i cennik) części zamiennych...
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Crown 1955 rok
    Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...

20 Kwi 2011, 16:52

No i teraz przynajmniej wiemy o co chodzi :wink:

Jak potrzebujesz auta niezawodnego jak Almera, sprawa jest prosta. Odpuść sobie Mavericka, szukaj auta produkcji japońskiej, jak wspomniana Almera :wink:
W przedziale 20-25tys można kupić bardzo fajne auto.

Jeżeli zdarzały się miejsca nieprzejezdne dla osobówki może warto rozejrzeć się za autem terenowym. Suvy typu Maverick są wygodniejsze, ale bardziej delikatne. Ja bym brał pod uwagę:

1.) Opel Monterey / Isuzu Trooper (to to samo auto)
Niedoceniany model, można kupić w dobrym stanie za nie duże pieniądze. Dużo miejsca w środku.

2.) Mitsubishi Pajero II
Również niezawodny japończyk. Przy zakupie koniecznie trzeba sprawdzić ramę.

3.) Nissan Terrano II
Też japońskie i ta sama marka co almera. Miejsca też nie powinno brakować.

Koszty eksploatacji są podobne. Przy zakupie radzę zabrać ze sobą kogoś kto się zna na rzeczy, lub przed zakupem wjechać autem do mechanika.

Ceny części można sprawdzić na allegro wpisując dany element w wyszukiwarkę.
Spalanie można sprawdzić tutaj ----> [link do autocentrum.pl wygasł]
Stiopa
Aktywny

20 Kwi 2011, 17:35

Moim zdaniem monterey, pajero czy terrano bd za duze. Radzę rozejrzeć się za
1) rav4 od 2000 w gore
2) forester 1
3) crv 1
JerzyB333
Stały forumowicz

20 Kwi 2011, 19:06

Koleżanka napisała że szuka dużego auta :razz:

1.) Ravka może być ciasna gdy załaduje się 5 osób psa i bagaże.

2.)Forester, jest spoko. Z jednym wyjątkiem.
Nie wiem co koleżanka ma na myśli mówiąc że droga była nieprzejezdna dla Almery, jeżeli było np grząskie błoto to nawet foresterem może być ciężko. Prześwit nie za duży, nie wiem jakie opcje zmiany napędu ma Forester. Jak jest reduktor to spoko, bo na wysokim przełożeniu ciężko przejechać w grząskim terenie.

3.) CRV też jest spoko, ale to suv, skrzyni rozdzielczej brak.

Aczkolwiek jeżeli, koleżanka nie jeździ po grząskich bezdrożach to Forester i CRV jak najbardziej się nada. Jednakże posiadanie reduktora daje większe możliwości podróżowania po bezdrożach :smile:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

20 Kwi 2011, 19:48

Tribute/maverick jest wielkości(no może większe od) rav4/crv/Forester, pajero to jednak przy tym fordzie kolos stad moje propozycje;)
Wydaje mi się ze 4x4 i trochę wyższy przeswit wystarcza:)
JerzyB333
Stały forumowicz

20 Kwi 2011, 20:21

Gdzie tam kolos, kolos to byłby Hummer H1 :mrgreen:
Pajero nie jest wcale takie duże, sądzę że kobieta ze spokojem sobie z takim autem poradzi, to tylko kwestia wprawy, trochę praktyki i nie będzie jej robiło różnicy czy jedzie Pajero czy Cinquecento :wink:
A miejsca w aucie nigdy za wiele, jak się kupuje duże auto, to niech będzie duże a nie pół duże.
My tu możemy sobie gdybać na forum, ale najlepiej to wybrać się w wolny dzień obejrzeć parę aut, przejechać się i wtedy pomyśleć, które auto nam najbardziej odpowiada :wink:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

22 Kwi 2011, 12:15

Dziękuję za rady.... W poszukiwaniach samochodu będę brała pod uwagę państwa typy (może trafi się coś fajnego?).... Szkoda, że o samym Mavericku jest tak niewiele informacji, strasznie podoba mi się ten samochód (wiadomo jak baba coś sobie upodoba :roll: )....
karolkowa
Nowicjusz

22 Kwi 2011, 14:14

Podobać to się może kobieta :mrgreen:
A auto to maszyna która nie ma się podobać tylko ma spełniać określone wymagania, i realizować powierzone mu zadania.
Auta dla wyglądu kupuje się jak ma się za dużo pieniędzy :razz:
Także dla dobra portfela lepiej szukać pojazdu, który się nie podoba ale posiada niezbędne do użytkowania właściwości :wink:
Pozdrawiam :wink:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

22 Kwi 2011, 14:36

Oj wiem..... na stanie mam właśnie dwa takie zdroworozsądkowe auta: Nissan Almera u mnie od 13 lat (prosto z salonu) przejeździłam nią prawie 300000 km oraz Focus z 2004 roku jeżdżony wcześniej tylko przez mojego tatę..... No ale zamarzyło mi się coś większego....
karolkowa
Nowicjusz

22 Kwi 2011, 15:46

Zarówno Focus jak i Almera to dobre auta, powodzenia przy szukaniu większego środka transportu! :razz:
Pochwal się jak kupisz :grin:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny