Ford Mondeo 1.8 szarpie na gazie

04 Sty 2012, 11:06

Witam.Kupiłem Forda Mondeo 1.8 16V 1998 z gazem założonym w 2010r GAZ4.Gdy się automatycznie przełączy na gaz zaczyna szarpać.Przycisnę pedał gazu dość mocno,przestaje szarpać i ociążale przyśpiesza jakby ktoś dopiął przyczepę dwutonową.Przyśpieszy do 110km/h nie szarpie,ale też szybciej nie chce jechać.Przełączam na benzynę i przyśpiesza.Zauważyłem też ,że na benzynie przy jednostajnej jeździe ok.40-60km/h też delikatnie szarpie.Proszę oświadczonych kolegów o pomoc,co kolejno robić.Andrzej z Katowic.
andrzejkow
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1989
Auto: Ford Mondo 18 16V Benzyna

04 Sty 2012, 18:10

A byłeś z tym u jakiegoś gazownika czy po prostu sam chcesz wymieniać części aż w końcu trafisz? Trzeba by podłączyć komputer gazowy i zobaczyć jak i co jest tam po ustawiane no i w jakim stanie są świece i przewody.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Sty 2012, 18:34

Nie jeszcze nigdzie nie byłem.Chcę ustalić czy najpierw do gazownika czy do mechanika jechać.
andrzejkow
Nowicjusz

04 Sty 2012, 18:45

Wymień świece zobacz czy się poprawi druga sprawa to przewody czy nie mają żadnych, przebić, otarć pęknięć możesz w ciemności odpalić auto i podnieść maskę może zobaczysz skaczące iskierki jak tak to przewody wymień. Następnie udał bym się do gazownika żeby ocenił samą instalację.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2012, 19:40

Dzięki.Jakie świece polecilibyście?Nie znam się specjalnie-ale nie chciałbym przepłacić.
andrzejkow
Nowicjusz

05 Sty 2012, 19:12

Powiem tylko, że producent zaleca Motorcraft AYFS 22 PP1ale czy warto je kupować to nie wiem może ktoś kto jeździ fordami się wypowie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobre opony ciężarowe wpływają na biznes?
    Opony stosowane w transporcie drogowym stanowi do 5 proc. wydatków firmy, ale ma wpływ na 40 proc. wszystkich kosztów operacyjnych. Od jego jakości przy zakupie, fachowego serwisu przy montażu oraz i potem prawidłowej ...
    Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...

07 Sty 2012, 16:51

kable najprosciej sprawdzic wieczorem gdy jest ciemno ,wez wody do zwyklego spryskiwacza do mycia okien ,odpal auto ale na BP nigdy na gazie upewnij sie ze chodzi na BP i popryskaj spryskiwaczem kable z odleglosci 50 cm jesli maja przebicia bedziesz widzial wtedy sa tylko do wymiany na bp bedzie jeszcze jezdzil ale na LPG niedarady Pamietaj sprawdzaj na BP nie na LPG
dalton ,nie mylic z daltonizmem:)
dalton
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wodzislaw Śl
Auto: Audi a4
Silnik: 2.0 bp+ lpg 131 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna