Ford Mondeo 2003 problem z hamulcami

21 Paź 2007, 08:23

Witam,

nie mogę cofnąć tłoczka w szczęce hamulcowej. Co jest tego powodem? (hamulce tylne/ tylne koła)
RAZR_1985
Nowicjusz

• 21 Paź 2007, 09:08

zapewne zapiekł sie tłoczek.odblokowanie go może być trudne a czasami nawet niemożliwe.ja w oplu próbowałem tak-wyjełem klocki,polałem tłoczek płynem hamulcowym i włożyłem trzonek młotka w zacisk próbując rozeprzeć go na boki i jakoś udało mi sie go wcisnąć.jezeli to nie pomoże to jedynie wymiana tłoczka ewentualnie poszukaj na szrocie całego zacisku razem z tłoczkiem
    chicken19
    Zaawansowany

21 Paź 2007, 12:16

Jeżeli tam jest cylinderek to do wymiany a jeżeli jest zacisk hamulcowy do ktorego jest podłączona linka od ręcznego to tłoczek trzeba wkręcać i wciskać.Do tłoczkow w sklepach motoryzacyjnych można kupić specjalny smar i tylko takim smarem można tłoczki smarować.Bardzo ważne gumowa osłonka musi być w idealnym stanie,jeżeli jest uszkodzona należy ją teraz wymienić.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadster - bezkompromisowy kabriolet
      Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...