Peugeot 1.9D głośna praca diesla

18 Paź 2007, 06:57

Witam, wymieniłem silnik w Peugeot 405 1,9 diesel. Silnik teoretycznie jest w dobrym stanie, założyłem do niego pompe wtryskową od mojego starego silnika. Po odpaleniu bardzo głośno "klekoce" prawie jak jelcz. Jest to związane na 100% z wtryskiem paliwa.Żeby wogóle w miare chodził musiałem przesunąć koło pompy wtryskowej o dwa ząbki na pasku do przodu - wyprzedzenie zapłonu. Silnik oprócz tego że głośno pracuje nie ma tego przyspieszenia co powinien.
Co jeszcze moge sprawdzić lub przeregulować??????
motoleo3
Nowicjusz

• 18 Paź 2007, 09:04

spróbuj wyregulować zawory
    chicken19
    Zaawansowany

18 Paź 2007, 18:46

Trzeba dokładnie ustawić kąt wtrysku,jak jest za wczesny to diesel głośno pracuje a potem silnik do wymiany.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

21 Paź 2007, 10:54

Pompe ustawiłem wg znaków pracuje ciszej. Jakie dokładnie powinien mieć luzy na zaworach??????
    motoleo3
    Nowicjusz

21 Paź 2007, 11:08

Luzy na zaworach na zimno ssący-0,15 wydech-0,30 tak jest w instrukcji ale na ssących można trochę zwiekszyć.Jak wtryskiwacz będzie "lał" to też silnik będzie głośno pracował.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
      Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...