FORD Mondeo - kreski na wyświetlaczu i nie działa licznik

09 Cze 2009, 09:13

Witam
Mam Forda Mondeo 2.0 TDCi z 2002r (130 KM) w automacie - kupiłem go z usterką (nie działał prędkościomierz a na wyświetlaczu po uruchomienia pokazują się tylko kreski), okazało się że to coś poważniejszego niż myślałem. Biegi nie zmieniają się płynnie, a komputer pokładowy na drugim wyświetlaczu pokazuje dziwne wartości np. spalanie chwilowe 99 l/100km. Co może być przyczyną tego? Czy ktoś już się spotkał z taką sytuacją? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
jacek1975
Nowicjusz

Miejscowość: radom
  • 09 Cze 2009, 17:42

Sprawa kresek na wyświetlaczu,to może być zarówno sam wyświetlacz jak i kopmuter pokładowy.Co do tych wartości,to też może to być komputer.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2009, 12:20

jacek1975 napisał(a):Witam
    Mam Forda Mondeo 2.0 TDCi z 2002r (130 KM) w automacie - kupiłem go z usterką (nie działał prędkościomierz a na wyświetlaczu po uruchomienia pokazują się tylko kreski), okazało się że to coś poważniejszego niż myślałem. Biegi nie zmieniają się płynnie, a komputer pokładowy na drugim wyświetlaczu pokazuje dziwne wartości np. spalanie chwilowe 99 l/100km. Co może być przyczyną tego? Czy ktoś już się spotkał z taką sytuacją? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

kolego jak poradziles sobie z problemem kresek na wyświetlaczu, u mnie sytuacja wyglada tak, ze raz odpalam i wysiwetla predkosc i km a raz jak odpale to wyswietlaja sie kreski ----
    jaka moze byc przyczyna?
    tom_beck
    Nowicjusz

Miejscowość: Rdm

06 Wrz 2009, 18:26

nieumiejętnie kręcone liczniki (zakup - OKAZJA :roll: )... to wpływa na komputer, który to wyłapuje i dostaje swira... A dokładniej rzecz ujmując - jakiś magik myślący, że jest Davidem Cooperfieldem myślał, że "umi" kręcić liczniki elektroniczne i rozjechał integralność istotnego fragmentu kodu w komputerze...

wizyta w ASO załatwi sprawę - za kilka - kilkanaście stówek będzie OK
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...