Ford Mondeo MK1 '93-'96

25 Lut 2011, 07:35

Witam!

Mam pytanie związane z najstarszym modelem Forda Mondeo (Mk1), a mianowicie:
Ile pali takie cudo i jak z jego eksploatacją, bo mam w planach go kupić, a przed zakupem chciałbym wiedzieć ile +/- wydam na jego użytkowanie.

Interesuje mnie kilka opcji:
Ile pali i jakie są koszty eksploatacji silnika:
1) 1.8 Benzyna
2) 1.8 Benzyna + LPG
3) 1.6 Benzyna
4) 1.8 Diesel
Ostatnio edytowany przez dovolniak, 03 Mar 2011, 20:27, edytowano w sumie 1 raz
Pomożesz?
Pamiętaj potrafie się zrewanżować :)
dovolniak
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

02 Mar 2011, 20:47

Mam Mondeo z 1993r 2.0 16v o mocy 136KM i pali przyzwoicie 12lgazu spala jak sie go mocno nie dusi tak do 140km/h a benzyny nigdy nie prubowałem ale mysle ze ok 10l mniejsze silniki to ja dokładnie spalania nie znam ale zadbana jednostka powinna sie w 10l gazu zmiescic. Jesli chodzi o koszty to jak zabdany kupisz egzemplarz to powinna słuzyc, oczywiscie jak nie katuje sie samochodu to sie nie psuje ja jeszcze nie miałem problemu z silnikiem lata mi tylko gorzej z zawieższeniem po zimie końcówki drażków albo sillentblocki na wachaczach to normalna rzecz. Jesli chodzi o ceny części to wymiana rozrzadu to koszt ok 500zł naprawy silnika beda droższe jeśli sie nie zadba. tarcze chamulcowe 200zł za szt 200zł przyzwoite klocki tańszych nie opłąca sie kupywac. jesli chodzi o 1,8TD to trzeba uwazac na turbine podobno sie czesto zaciera a spalanie w granicach 8litrów. ogólnie koszt czesci nie jest mały bo najlepiej swiece i przewody wys napiecia najlepsze sa motocraft-a i sa to granice ok 200zł ale posłuza i njesli samochód jest w gazie to trzeba pamietac zeby jeżdził czasem na paliwie bo wtryski paliwa sie zapiekaja, Mi mondeo sie podoba jest bardzo wygodne i jak dbasz to sie nie psuje
DjSlavo
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

10 Mar 2011, 16:02

Diesla sobie odpuść,archaiczna konstrukcja,z tych roczników zapewne duże przebiegi.Silnik 1.6 Zetec to za mała jednostka,spalanie dość wysokie,więcej jak 1.8l.Najbardziej optymalną i najmniej awaryjna jednostką jest 2.0l.Pamiętaj o montażu Flashlube do instalacji LPG,możliwość spalenia gniazd zaworowych(porcelanowe,lub nie,ford też niema informacji kiedy były ww gniazda montowane).
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie