Ford mondeo mk2 układ kierowniczy

08 Mar 2011, 21:01

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem forda mondeo mk2 i mam pewien problem z nim zwiazany. Otóż wydaje mi sie ze samochód cieżko skręca. Wymieniłem niedawno płyn wspomagania na nowy, poziom jest ok. Zastanawiajace jest to, ze porównałem kręcenie kierownicą w samochodzie bez wspomagania (felicji) i w mondeo bez odpalania - w mondeo kręciło sie dwa razy ciężej. Jazda ze wspomaganiem jest jedynie troszkę lżejsza od jazdy felicją? Czy to jest problem czy tak musi być i ewentualnie jak temu zaradzić?
roberciak
roberciak
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 08 Mar 2011, 21:20

roberciak napisał(a):ze porównałem kręcenie kierownicą w samochodzie bez wspomagania (felicji) i w mondeo bez odpalania - w mondeo kręciło sie dwa razy ciężej.

Po to wlasnie masz wspomaganie....Sprawdz czy przypadkiem nie zacieraja się łozyska na poduszkach amorków oraz sworznie dolne wahaczy...
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

08 Mar 2011, 21:26

Czyli w samochodzie ze wspomaganiem bez odpalania powinno o wiele ciężej sie kręcić niż w samochodzie bez wspomaganie?(tzn wydawało mi sie że kręcenie w obu samochodach powinno wymagać podobnej siły)?
    roberciak
    roberciak
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Mar 2011, 21:41

roberciak napisał(a):Czyli w samochodzie ze wspomaganiem bez odpalania powinno o wiele ciężej sie kręcić niż w samochodzie bez wspomaganie

Tak...
    roberciak napisał(a):tzn wydawało mi sie że kręcenie w obu samochodach powinno wymagać podobnej siły)?

Nie.Gdyz w takim rozwiazaniu obliczone jest ze musisz cały czas uzywać wiekszej sily niz jak masz wspomaganie...
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
      SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...