Ford Mondeo mk3 czy VW Passat b5

23 Paź 2009, 21:22

Tak jak w temacie. Zastanawiam się nad tymi dwoma autami:

1. Ford Mondeo MK3 2002r 2.0 Diesel (19.900)

oraz

2. VW Passat B5 1999 1.9 TDi (18.900)

Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych aut. Jak z blachą w tych samochodach, jak z silnikiem i wogóle co o nich myślicie :)

Z góry dzieki! Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez pawel90, 23 Paź 2009, 21:45, edytowano w sumie 1 raz
pawel90
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

23 Paź 2009, 21:42

Myślę że forda możesz z góry skreślić i zostaje Ci tylko passat który jest dobrym samochodem. I po problemie.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Paź 2009, 21:56

Nie koniecznie forda odrazu skreślać.
No ale passat to zdecydowanie lepszy i trwalszy samochód.
hazz_21
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Paź 2009, 22:00

z durgiej strony trzy letni passat bedzie miał conajmniej 70tyś przebiegu więcej,minimum bo przecież taki trwały i bezawaryjny to każdy go kupuje by tłuc km.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

23 Paź 2009, 22:23

lukpio3 napisał(a):Myślę że forda możesz z góry skreślić i zostaje Ci tylko passat który jest dobrym samochodem. I po problemie.

Mam ochotę Cię pocisnąć ale się opanuję i będę grzeczy i napisze tylko idź już spać dziecko...

Do autora nie kieruj się stereotypami tylko realiami ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Paź 2009, 09:28

Zdecydowanie VW PASSAT jest o wiele trwalszy i bardziej dynamiczny....
Jeśli byś wybrał FORDA to tylko MONDEO MK3, FOCUS
Po prostu VW więcej wytrzyma na Polskich drogach ;)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
    Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...

24 Paź 2009, 14:12

Bezstronnie gdyż nie jestem przywiązany do żadnej z tych marek,upływ czasu pokazał to,że Mondeo jest ba.okazało się lepszym samochodem u znawców tematu a nie u miłośników marki VW :wink: zdobywa większe uznanie jak VW passat,Mondeo zostało ocenione na 5- a Passat ledwo na 4.To nie prawda ,ze Passat jest lepszym samochodem,wiadomo jeśli ktoś jest mechanikiem i lubi markę VW to będzie to autko chwalił.Mondeo jest wyjątkowo udanym autkiem ,wyjątkowo !Jest konkurentem dla Paska nie byle jakim ,Fordowi nie tylko za ten model należy się uznanie,jeśli w tym Mondeo jest silnik TDDi to będziesz miał autko niezbyt drogie w utrzymaniu ,nad silnikiem TDCi bym się nie zastanawiał nawet,dlatego,że mnie silniki z poza stajni Fiata i Peugeota z systemem common- rail w ogóle nie interesują.Najbardziej godne polecenia są jednak w Mondeo silniki benzynowe,nie prawdą jest że Passat IV jest autem trwalszym od Mondeo to stereotyp, na który pracowały poprzednie generacje Paska,potem jest już tylko gorzej ale z oczywistych względów( bardziej wyrafinowane konstrukcje,elektronika itd.)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Paź 2009, 17:54

Model b5 Passata to już nie to samo co trwały poprzednik. Wg mnie tutaj wygrywa Mondeo, wbrew stereotypowi to autko jest wytrzymałe. Ciężko jednak porównywać, powiedzmy, że pod względem wytrzymałości jest podobnie, bo w passacie głównie będzie psuło się co innego, a w fordzie co innego. Ford jednak wygrywa ze względu na komfort i prowadzenie czyli generalnie przyjemność z jazdy :) Dodatkowym plusem jest rocznik. Za taką samą cenę kupimy o 2 lata młodsze Mondeo zazwyczaj z lepszym wyposażeniem. I generalnie nigdy niewiadomo jak tam z przeszłością u takiego Passata. Wg mnie niezawodność Passata skończyła sie na modelu b4
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

24 Paź 2009, 18:04

Helly, święta prawda passat skończył się na b4... b5 to już nie ten passat co kiedyś ... tutaj już lubi padać elektryka, kontrolki świrują itp... niestety... no i czuje że taki passek z 1999 roku to lekuchno z 350 tyś będzie miał ;) Zdecydowanie w tym zestawieniu wybrałbym mondeo ;)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

24 Paź 2009, 18:11

W ogóle Fordy są ładniejsze od VW, wg mnie Fordy (szczególnie tworzone z myślą "kinetic design") są najładniejszymi autkami :) No i praca silników diesla oraz osiągi także po stronie TDCI Forda, jedynie chyba TDI VW są mniej awaryjne...
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków