Jak dobrze kupic - Pierwszy samochód - 15 tys. zł

21 Paź 2009, 10:09

Witam

No więc tak, chyba nadszedł juz ten czas, aby wkoncu kupic swoj pojazd :). Prawo jazdy mam od 2007 roku, do tej pory jezdziłem tylko firmowym samochodem i tam naprawde kompletnie mnie nie interesowało to co miał pod maska. W tej chwili kiedy kazdego dnia dojazd do pracy, a w weekend do szkoły jest połączony z niesamowitym sciskiem zarówno w autobusie jak i kolejce , pomyslałem tak... to już ten czas

Drodzy koledzy sprawa jest jest prosta : 15 tys. zł i na tym sie konczy to co wiem, ze mam.

Nie mam pojęcia jak zabrac sie do kupna auta, co wybrac, gdzie szukac pomocy. Interesuje mnie przedewszystkim to jak mam kupic ten samochod. Kazdy mówi co innego, każdy poleca co innego a ja po prostu przy kazdej nowej opini trace zmysły. NIestesty nie mam juz taty/ wujka/ babci którzy to mogli by pomoć. Dlatego pytam was - JAk DOBRZE KUPIC AUTO.
Prosze napiszcie mi czy kiedy juz bede sobie w jakims powiedzmy komisie i cos faktycznie mi sie spodoba, normalna rzecza jest, iz mowie ze chciał bym sobie taki samochod zbadac u mechanika? Jakie to sa koszta? A moze slyszeliscie o czyms takim jak wynajecie kogos, aby mogl doradzic przy kupnie samochod?

Ważne jest aby ten samochód prezentował sie dobrze ( bardzo lubie sportowe/ opływowe kształty), nie kosztował mnie majatku w kwestii serwisu i paliwa. Czyli standardzik, chce tego co wszyscy.

Tak jak widzicie wiekszosc z was uzna moje pytania za prozaiczne i do granic mozliwosci infantylne. Licze jednak, ze znajda sie jakies jednostki, które podpowiedza jak zrobic, zeby było dobrze.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez thesun, 23 Paź 2009, 15:38, edytowano w sumie 1 raz
thesun
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

21 Paź 2009, 10:24

Zdajesz sobie sprawę, że po zakupie auta będą Ci potrzebne ok 2000 zł na wymianę materiałów eksploatacyjnych, rejestrację i ubezpieczenie? Czyli w rzeczywistości szukasz auta za 13 tyś ;) To ma być duże auto czy małe? Ile będziesz robił kilometrów miesięcznie? Jakieś preferencje: diesel, gaz, benzyna? Auto zawsze możesz zabrać do mechanika na sprawdzenie - jeśli sprzedający się na to nie zgodzi to znaczy, że auto trup i nie warto się nim interesować.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Paź 2009, 10:35

Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze beda dodatkowe opłaty. ALe mimo wszystko prosze liczyc 15. tys na samochod!!!

Wole raczej małe/ zgrabne auta. Bardzo mi sie podobaja a3 ale to raczej w tej kwocie nie osiagalne ( mam propozycje kupna hondy crx http://picasaweb.google.pl/bartoos1/Hon ... irectlink# tu zdjecia za 15 tys. )

A wiec napewno bezyna, jezeli chodzi o km to bardzo trudne pytanie, ale mysle ze ok . 40 minimum.

A moze jakas mazda?
thesun
Nowicjusz

21 Paź 2009, 11:16

A kolego może coś takiego ? Tutaj masz pare moich propozycji
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( rocznik 86)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( Dość awaryjny wóz)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

21 Paź 2009, 14:06

Z Alfy to coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
lub

Bo preferujesz małe, sportowe auta.
hazz_21
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

21 Paź 2009, 14:53

Nie musisz przygotowywać aż 2000zł na zarejestrowanie i ubezpieczenie, zakładając że weźmiesz samo oc powiedzmy w Link4 bo tam w sumie jest tanio i z promocją (zapłacisz za 10miesiecy tylko) to ubezpieczenie nie powinno wyjść wysokie. Zakładam że masz te 20% znizek. BTW. 40Km za 15tys. W tej cenie to powyzej 90 powinieneś spokojnie znaleźć :)
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Giulia GTA 1965 rok
    Pośród Alf Romeo z lat 60., które najbardziej zapadły w pamięć jej miłośników, pierwszoplanową rolę zajmuje Giulia Sprint GTA, niezaprzeczalna gwiazda wyścigów. Jej kształt jest prawie taki, jak ...

21 Paź 2009, 16:21

Ja za te pieniądze polecam Astre II...
Jak chcesz mieć wygląd nieco sportowy to możesz rozglądnąć się za 3-drzwiową.
Czytam, że chcesz małe spalanie, więc albo 1.4 benzyna,
albo poszukać coś w dieslu, ale wtey licz się ztym, że będzie to starszy rocznik niż w przypadku benzyny. Samochód jest bardzo trwały, części zamienne niedrogie,
a i oszczędny i przestronny.
Sam jeżdżę Astra II w dieslu i to jest samochód godny polecenia.
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

22 Paź 2009, 08:36

ribeiro napisał(a):Nie musisz przygotowywać aż 2000zł na zarejestrowanie i ubezpieczenie, zakładając że weźmiesz samo oc powiedzmy w link4 bo tam w sumie jest tanio i z promocją (zapłacisz za 10miesiecy tylko) to ubezpieczenie nie powinno wyjść wysokie. Zakładam że masz te 20% znizek.

Jak ma 2 lata prawko i nie miał auta to zniżek raczej żadnych nie ma. Poza tym napisałem 2000 zł na wymianę materiłów eksploatacyjnych, rejestrację i ubezpieczenie a nie na samo ubezpieczenie...

ribeiro napisał(a):BTW. 40Km za 15tys. W tej cenie to powyzej 90 powinieneś spokojnie znaleźć :)

Jest subtelna różnica między km a KM ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

22 Paź 2009, 10:12

Kupno auta to złożona sprawa. Jest wiele rzeczy o których trzeba wiedzieć.

1.Miejsce kupna. Najłatwiej kupić auto w komisie. Miej jednak świadomość, że sprzedażą zajmują się profesjonaliści i oni nie stracą. Najbardziej opłaca się handlarzowi ściągnąć uszkodzone auto z zagranicy, wyklepać byle jak w Polsce i sprzedać jako IGŁĘ. Tym zajmują się właśnie komisy.

Lepiej wziąć gazetę lokalną w ręce i poszukać ogłoszeń. Przeglądać auta i porównywać ceny na Allegro i chodzić na giełdę (tylko rano, a nie o 9!).

2.Oględziny auta. Jakoś ostatnio był ten temat poruszany na forum i pisaliśmy na co zwracać uwagę (szyby, rdza, stan silnika, etc.). Pamiętaj, że stare auto będzie miało jakieś defekty, które go nie dyskwalifikują, ale pomagają obniżyć cenę. Żeby się targować z profesjonalistą musisz mieć argumenty. A tymi argumentami są usterki.

3.Nie kupuj sam. Najlepiej wziąć kogoś kto się zna na samochodach, jeżeli nie masz takiej osoby, to weź jakiegoś kolegę. Człowiek podchodzi do każdego auta bardzo subiektywnie i potrzebne jest chłodne oko kogoś drugiego. Łatwo się napalić na fajną brykę i nie dostrzegać jej wad.

4.Sprawdzaj dokumenty i weryfikuj na policji. To często jest źle postrzegane przez sprzedających, bo to objaw skrajnego braku zaufania, ale lepiej wyjść na gbura i pedanta, niż później miałaby Ci samochód zabrać policja. PAMIĘTAJ! jeżeli kupisz kradzione auto, to policja Ci je zabierze i stracisz i kasę i auto. Zostaniesz na lodzie, bo nie ma na to żadnych odszkodowań!!!

Odnośnie auta. Widzę, że podobają Ci się auta lekko sportowe - zapomnij o ekonomicznej jeździe :twisted:
Albo coś jest szybkie, albo ekonomiczne. Te dwie cechy nie łącza się w naturze :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Paź 2009, 18:12

Dokładnie jedno drugie wyklucza... Chyba że zrobisz sobie z tego diesla :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

23 Paź 2009, 19:47

A co myslicie o tym ?

thesun
Nowicjusz

24 Paź 2009, 17:50

Dobrym wyborem może być Astra II w dieslu z silnikiem 1.7 82 KM ISUZU. Bardzo wytrzymałe diesle, a nawet dobrze nimi jest też wyprzedzić :)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

24 Paź 2009, 18:05

Tylko koledzy tak kolega thesun, chce autko sportowe ale nie pomyślał o OC... Ja mam silnik 1.9 i już płacze bo PZU zaśpiewało mi za ubezpieczenie "tylko" 1000zł z ojcem na spółkę gdzie ma wszystkie zniżki... Teraz trochę sobie pluje że nie kupiłem autka z silnikiem max 1.4 ... A może było by warto rozejrzeć się za jakimś stilo czy punto z silnikiem max 1.6?? Punto kupi się już z rocznika 2003 spokojnie :) Radze przemyśleć sprawę jeszcze ubezpieczenia ;)
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008