Ford Mondeo mk3 - falowanie i hałasy na zimnym silniku

08 Wrz 2018, 22:55

Witam.
Piszę w sprawie falowania obrotów na zimnym silniku.
Silnik benzyna 2.0 145KM.
Poniżej zamieszczam filmik - jak widać auto odpala od razu. Obroty po chwili wracają do normy, ale słychać dziwny metaliczny dźwięk (nie wiem czy to normalne). Na ciepłym silniku obroty są poniżej 1000 i chodzi równiutko.

https://1drv.ms/v/s!AuNRZfTyQhn3kP0bLXamJ4fQGXCEHw

Prośba o pomoc i wskazówki. Pod koniec września chciałem zamontować instalację gazową.
konczykl
Nowicjusz

10 Wrz 2018, 12:24

Nie mogę jakoś otworzyć tego filmiku. Wrzuć go tak żeby można było obejrzeć online i nie trzeba było go ściągać.

konczykl napisał(a):auto odpala od razu. Obroty po chwili wracają do normy, ale słychać dziwny metaliczny dźwięk (nie wiem czy to normalne).
Obroty przy odpalaniu czy to ciepłego czy też zimnego silnika zawsze wędrują wyżej po czy stabilizują się pomału opadając.

konczykl napisał(a): Na ciepłym silniku obroty są poniżej 1000 i chodzi równiutko.
No to tu jest ok. Na zimnym silniku możesz mieć przez chwilę zwiększone obroty, tak działa automatyczne ssanie. W tym silniku powinien być silniczek krokowy do którego warto zajrzeć i wyczyścić tak samo z przepustnicą i przepływomierzem powietrza. To jest dobrze zrobić zanim zamontujesz LPG bo samochód który oddajemy do montażu instalacji gazowej musi mieć silnik w dobrej kondycji i musi on pracować bez żadnych problemów. Inaczej problemy będą się tylko pogłębiały a pewne niedomagania czasem nie pozwalają na odpowiednią regulację instalacji co ciągnie za sobą problemy...
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Wrz 2018, 22:04

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że na zimnym są podwyższone obroty, ale u mnie nie są one równe przez jakiś czas. Mi filmik otwiera się normalnie, ale wrzuciłem też na yt:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie przeszkadza to w jeździe i szybko się stabilizuje, ale mimo wszystko wolałbym to naprawić.
konczykl
Nowicjusz

21 Wrz 2018, 11:49

Nikt nie jest w stanie nic podpowiedzieć?
konczykl
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...