Ford mondeo mk3 jak zalaczyc dodatkowy podgrzewacz cieczy

04 Sty 2011, 20:36

Witam posiadam forda mondeo mk3 słabo grzeje dowiedziałem się że to auto ma dodatkowy podgrzewacz cieczy,znalazłem go wszystkie świece działają ale nie wiem jak się go załącza proszę o pomoc :)
marcin007654
Nowicjusz

Miejscowość: grudziadz

04 Sty 2011, 23:51

włącza się automatycznie, natomiast Ty sprawdź termostat i stan płynu, bo dogrzewanie nie poprawi temperatury na tyle żeby leciało gorące powietrze :wink:
były też wersje bez webasto (ubogie ale zawsze :mrgreen: ) i te rozgrzewają się w zasadzie o 3-4 minuty dłużej ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Sty 2011, 20:40

automatycznie raczej nie bo podlaczalem swiece na krótko i działają :wink:
marcin007654
Nowicjusz

Miejscowość: grudziadz

11 Sty 2011, 21:47

mi sie tez wydaje ze powinno byc automatycznie moze masz od tego jakis czujnik albo bezpiecznik ktory jest uszkodzony
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

11 Sty 2011, 22:55

Podgrzewanie włącza się automatycznie. Zależne to jest od temperatury. Są tam 3 świece i dwa przekaźniki. Najpierw włącza się jedna, a jak temp. jest dalej za niska, to włączają sie pozostałe 2. Całym tym ustrojstwem steruje PCM. Są od tego dwa bezpieczniki - od styków roboczych przekaźników - jest jeden w skrzynce w komorze silnika, a od cewek tych przekaźników też jest jeden w skrzynce bezpieczników w kabinie. Z PCM cewki przekaźników sterowane są masą. Przekaźniki są w komorze silnika.
Teoretycznie tego sam nie sprawdzisz. Możesz jedynie podać masę na cewkę jednego i drugiego przekaźnika i sprawdzić napięcie na świecach. Natomiast czy działa cały układ łacznie ze sterowaniem, to wystarczy że poczekasz aż będzie zimno i sprawdzisz napięcie na świecach. Pamiętaj o tym, że najpierw załącza się jedna, a potem dwie. Temp. załączania pierwszej świecy to coś około 4 stopni na plusie chyba, ale nie jestem pewien na 100%. Jak ci się właczy to grzanie, to na desce powinna zaświecić ci się kontrolka .
Jak układ się nie włacza, to najlepiej pojechać do mechanika, który może sprawdzić PCM. Potrzebny do tego jest diagnoskop i trzeba zrobić test, który wykryje w postaci błędów co jest nie tak.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Off-roadowe Toyoty dla niderlandzkiej policji
    Toyota podpisała umowę z Policją Narodową w Niderlandach na dostarczenie floty nowych samochodów terenowych. Do służby w policji zostały wybrane Toyota Hilux i Toyota Land Cruiser. Zdecydowały o tym ich możliwości ...