Ford mondeo mk3 Problem z ogrzewaniem

05 Lut 2011, 11:11

Witam,
mam problem z temperatura i ogrzewaniem w mondeo 2.0 tdci 2003r., ponieważ gdy go zapalam i silnik chodzi na wolnych obrotach, to temperatura rosnie sobie normalnie do tych 90 stopni i tak sie utrzymuje, ale wystarczy ze sie kawałek przejadę to temperatura wzrasta do 120 stopni(a powinna jak już to spadać), dzieje się to w nienaturalny sposób ponieważ wskazówka wchodzi na 120 stopni w kilka sekund, a wystarczy że sie zatrzymam to temperatura również momentalnie spada na 90 stopni, po za tym silnik na pewno nie osiąga tych 120 stopni ponieważ jak się sprawdza węże to są ciepłe ale na pewno nie maja takiej temperatury, poza tym w ogóle nie działa ogrzewanie, cały czas leci zimne powietrze...tzn. nie wiem czy coś jest gdzieś zapchane, ponieważ gdy silnik jest już nagrzany, węże prowadzące do chłodnicy są ciepłe, a węże prowadzące do nagrzewnicy nadal są zimne... proszę o szybką odpowiedź
Piotr_360
Nowicjusz

Miejscowość: dsd

05 Lut 2011, 13:58

Piotr_360 napisał(a): poza tym w ogóle nie działa ogrzewanie, cały czas leci zimne powietrze...tzn. nie wiem czy coś jest gdzieś zapchane, ponieważ gdy silnik jest już nagrzany, węże prowadzące do chłodnicy są ciepłe, a węże prowadzące do nagrzewnicy nadal są zimne...

Możliwe że jest zapowietrzony układ lub zapchana nagrzewnica - odłącz te węże idące do nagrzewnicy i podłącz wąż ogrodowy i przepłukaj ją w jedną i w drugą strone.
Do sprawdzenia jest jeszcze czujnik temp. - bo jak by rzeczywiście była taka wysoka temp. to załączył by się wentylator przy chłodnicy.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2013 - Kraków / relacja
    W tym roku Tuning Show 2013 w Krakowie odbyło się w słoneczny weekend w który wszyscy odwiedzający Targi mogli podziwiać niebywałe projekty samochodów właścicieli z takich krajów jak Czechy, Słowacja, ...