Klima przestała działać ;/;/

30 Sty 2011, 20:32

Witam wszystkich.
niestety mam kolejny problem i liczę na was....Dziś rano wlaczam samochod i po przeechaniu paru kilometrow chcialem wlaczyc klime, i sie troszke zdziwiłem gdy nie chciała sie wlaczyc... troche to dziwne bo jak poprzedniego dnia odstawiałem auto wszystko bylo Ok. co moze byc przyczyna ze nagle przestaje klima działać? ogolnie to klimatronic... moze ktoś miał podobny przypadek?
Vectra B 1.8 97r
lukasz
Zdunek16
Nowicjusz

Miejscowość: Torun

30 Sty 2011, 20:52

Nie włączanie się klimatyzacji najczęściej jest spowodowane zbyt niską temp. na zewnątrz lub brakiem czynnika chłodzącego w układzie. Inne przyczyny to bezpiecznik, przekaźnik, inna ustarka elektryki.
Zacznij od sprawdzenia bezpieczników. W taką pogodę jak jest teraz, to klimę można włączyć podczas jazdy w korku, po dłuższym postoju jak silnik pracuje. Ale jak już się normalnie jedzie, to już się jej nie da włączyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2011, 21:00

bardzo prawdopodobna jest ta opcja z niską temp, samochód był zamarzniety w kosć, ale ogolnie wiem ze nie wlacza sie klimy na zimnym silniku, i staram sie tak nie robic, no ale jakos musiałem rozmrozic te szyby i chciałem wlaczyc...ale chyba nie zepsułem nic co? i czy jak bedzie cieplej to wlaczy sie czy juz sie cos zepsulo??
lukasz
Zdunek16
Nowicjusz

Miejscowość: Torun

31 Sty 2011, 14:23

Jeżeli samochód był zamarznięty na kośc, jak to określiłeś, to najprawdopodobniej to jest powód nie włączenia się klimy. Nic się nie zepsuje - sprężarka wogóle się nie załączyła właśnie dlatego, żeby się coś nie popsuło. Poczekaj aż zrobi się cieplej i dopiero wtedy załacz. Klimy zazwyczaj włączają się w temp. około +5 stopni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...