Ford Mondeo, skrzynia biegow i zbyt wysokie obroty

10 Lis 2010, 23:02

Witam,mam nadzieje ze to dobry dzial. posiadam Forda Mondeo 1.8 16v 1995r. ben/gaz automat. Jakis czas temu jechalem jakies 10 kilometrow na sportowej skrzyni biegow i nagle przy kolejnej probie wcisniecia pedalu gazu do konca skrzynia zredukowala bieg,oboty wskoczyly az na 7 500tys obrotow po czym nie chciala przelaczyc na wyzszy bieg.Nie chce wrzucic na 4. Dopiero gdy ujalem gazu przezuciala na wyzszy bieg.Teraz jest tak caly czas.Od tamtej pory skrzynia pracuje bardzo zle,biegi przezuca dopiero przy 4500 tys obrotow. Czy ktos juz mial taki przypadek? Wymienilem komputer i wciaz jest to samo, Bardzo prosze o pomoc
Ostatnio edytowany przez nofate, 11 Lis 2010, 15:00, edytowano w sumie 1 raz
nofate
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

11 Lis 2010, 00:24

Nie znam tego automatu, ale sprawdź czy pedał gazu nie ma czujnika pełnego wciśnięcia?
andrzej_124
Stały forumowicz

11 Lis 2010, 13:19

Taka wymiana komputera jak napisałeś nic nieda.Przyczyn może być kilka,uszkodzenie mechaniczne skrzyni(rzadko,ewentualnie pas hamulcowy w skrzyni),uszkodzenie konwertera,czujnika prędkości.Jedyna dobra rada to podjedz na test via WDS,w warsztacie który serwisuje forda.Zrobią jazde próbną i sprawdzą parametry.To jedyna dobra rada,w innym przypadku będziesz miał jedynie koszta i nawymieniasz sie zbędnie części i inne warsztaty bedą robiły niepoprawną diagnoze.Przy okazji wrzucą tobie update do skrzyni,u mnie skrzynia też lepiej pracuje po zmianie oprogramowania,mam ten sam typ skrzyni w innym modelu forda.Olej kiedy wymieniałeś?
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

11 Lis 2010, 14:07

auto posiadem od 4 miesiecy, olej nie wiem czy byl kiedykolwiek wymieniany
nofate
Nowicjusz

11 Lis 2010, 20:29

Podjedz w pierwszej kolejności na diagnoze via WDS/IDS.Koszt takiej diagnozy 100/150Zł a będziesz miał pewność.Jeżeli usterka niewymaga wyciągnięcia skrzyni to wymień wówczas olej,masz bagnet,więc można to we własnym zakresie zrobić,lub zwykły warsztat.Osobiście polecam wymiane dynamiczną,w takim przypadku skrzynia otrzyma kompletnie nowy olej,przy wymianie zwykłej wymienisz jedynie ca.4L,a w kompletnej skrzyni i konwerterze jest ca8l.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

01 Gru 2010, 15:04

co to jest diagnoza via WDS/IDS?
nofate
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 samochodów, które powinny stać się kabrioletami
    Są cięższe, bardziej skomplikowane i wymagają dodatkowej pielęgnacji. Ale odwdzięczają się stylem i bardziej bezpośrednimi wrażeniami z jazdy. Kabriolety mają coś w sobie. Jednak ich opracowanie jest dla producentów ...

01 Gru 2010, 15:08

Podłączenie auta pod kompa w celu odczytania parametrów skrzyni, także w czasie jazdy,aby ustalić usterki.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

02 Gru 2010, 17:43

aha, wczesnje tez podlaczalem auto pod komputer ale to kosztowalo tylko 50zł. i odbywalo sie przy wylaczonym silniku wiec rozumiem ze to cos inneho tak?
nofate
Nowicjusz