Ford Mustang [40k]

13 Lis 2024, 14:18

Witam,
Posiadam budżet 40k i chcę kupić Forda Mustanga w tej cenie. Tylko jestem kompletnie zielony w tej kwestii. W tym budżecie jakiego rocznika szukać? Jaki silnik? Na co uważać przy zakupie? Oprócz na bite egzemplarze z USA.
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

13 Lis 2024, 14:54

paweeelooo napisał(a):Oprócz na bite egzemplarze z USA.

A skąd chcesz wziąć inny?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lis 2024, 15:23

paweeelooo napisał(a):Oprócz na bite egzemplarze z USA.

Bite tzn.że zupa była za słona ?

Chłopie nie masz kasy i już zaczynasz od rozliczania czy było bite ?
Muszę Cię zmartwić ostatnio pomagałem szukać auta (mocnego rodzynka) dostępnego tylko w USA a w pl jest 10 ofert na krzyż i okazuje się że ich problemem nie jest "bicie, pobicie itp" tylko zajechanie mechanicznego przez tych naszych idealistów od serwisowania i wymagań.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Lis 2024, 16:01

Czyli nie trzeba uważać na te z USA? W sensie te firmy, co sprowadzają z powierzchownymi uszkodzeniami są legitne i faktycznie jest tylko do zrobienia to, co widać?
paweeelooo
Początkujący

13 Lis 2024, 16:12

paweeelooo napisał(a):Czyli nie trzeba uważać na te z USA?

Ale na rynku innych nie ma. Są sprowadzone i naprawione oraz sprowadzone jeszcze nie naprawione.

paweeelooo napisał(a):W sensie te firmy, co sprowadzają z powierzchownymi uszkodzeniami są legitne i faktycznie jest tylko do zrobienia to, co widać?

W sensie dopóki nie rozbierzesz to się nie dowiesz.

A tak ogólnie - nie masz budżetu żeby się w mustanga bawić, szczególnie że wiedzy również nie masz
franccc
Stały forumowicz

13 Lis 2024, 16:24

paweeelooo napisał(a):faktycznie jest tylko do zrobienia to, co widać?
auta na aukcjach są czasem poskładane na tyle o ile do zdjęć. Poza tym, zawsze wychodzi jakaś pierdoła, możesz więc na spokojnie przyjąć, że każdy jest mniej lub bardziej ulepiony.
Raczej trzymaj się z daleka od aut, w których wywaliło poduchy, bo to droga część, a akurat tutaj druciarstwo może się wyjątkowo źle skończyć
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Lis 2024, 17:38

franccc napisał(a):A tak ogólnie - nie masz budżetu żeby się w mustanga bawić, szczególnie że wiedzy również nie masz

Dokładnie.

Do tego popatrzyłem na oferty mustangów to za około 40k jest pewnie ze wszystkich ofert 5szt.z czego jeden jest uszkodzony, jeden ma trochę zegar skręcony a pozostałe ...hmmm najtańsze opcje szt 3 :mrgreen:
Reszta za 40k są to reklamy aukcji no ale skoro kolega się nie zorientował to bym odpuścił na jego miejscu.
szybki
Moderator - Tuning

13 Lis 2024, 19:49

No dobra Panowie. Dojdźmy do konsensusu. Jaki budżet potrzeba?
Z tego, co zdążyłem się zorientować to najlepiej szukać rocznika 2010+ z silnikiem 3.7 V6.
Ile trzeba wyłożyć na coś sensownego. Coś zawsze idzie dołożyć.
paweeelooo
Początkujący

13 Lis 2024, 20:34

Mówisz o 5ce. Przedlift bierz pod uwagę około 50k bez spinania się na dokładna kwotę może trochę mniej może trochę więcej. Po lifcie licz około 60k. Do tego miej luźne około 10k jak trafiło by się coś extra do zakupu. Serwis wiadomo swoją drogą.
szybki
Moderator - Tuning

14 Lis 2024, 00:06

paweeelooo napisał(a):No dobra Panowie. Dojdźmy do konsensusu. Jaki budżet potrzeba?

Jak nie wiesz jaki powinieneś mieć budżet na takie auto to odpuść je w ogóle.
Bo zakup to jedno, serwis to drugie, trzeba być świadomym tego wszystkiego.
Mariuszekk
Nowicjusz

14 Lis 2024, 09:30

No dobra, po przemyśleniu macie rację. Nie ma co się pchać w tym momencie. Natomiast zamiast tego. W budżecie 40k, co można dorwać? Realna możliwość czegoś sportowego, co wygląda i jedzie zgodnie z definicją. Czytając wpadł mi w oko Leon Cupra. Ale o jakim konkretnie roczniku i silniku mowa w tej cenie? Z wyglądu mi się podoba. Chyba, że macie też inne propozycje?
paweeelooo
Początkujący

14 Lis 2024, 11:33

O wiele bezpieczniejszy wybór to megane 2.0/180
franccc
Stały forumowicz

14 Lis 2024, 12:08

Musisz zdefiniować czym jest dla ciebie auto 'sportowe' (i mieć na uwadze budżet bo przy 40k to będą mocne kompromisy) bo jeden chce się ścigać spod świateł, drugi musi mieć na papierze 6s do setki, trzeci lekkiego zwinnego gokarta, a czwartemu wystarczy mniejszą moc jak jest napęd na tył.
Ale jak wyżej to taki złotym środkiem Megane 3 2.0tce. Wygodne, dobrze jedzie, skręca a i w razie czego łatwo można podnieść moc i moment. Sporo ich jest w coupe.
Jest Civic Type 8 Type R I Mazda 3 2.3 ale wiem jak łatwo znaleźć nie zgnitą w 2024.
Jak więcej autostrad i chcesz coś wygodnego to jest GS 4.3, nie jest to auto sportowe ale może akurat...
Jest Giulietta 1.75tbi ale nie wiem czy ktoś jeszcze poleca ten silnik :lol: ew. 1.4 170km który demonem nie jest ale jest to już żwawe i zwinne auto
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

14 Lis 2024, 15:08

paweeelooo napisał(a):Czytając wpadł mi w oko Leon Cupra. Ale o jakim konkretnie roczniku i silniku mowa w tej cenie?

Szukaj do 2008 silnik BWJ albo po prostu kup na wypasie FR-a z BWA pod maska i wirusa zrób
Masz też auta bliźniacze Golf V GTI/Pirelli, albo A3 8P 2,0/ Audi TT
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

18 Lis 2024, 23:06

Określ się czego potrzebujesz bo mustang a cupra to 2 różne światy.

Jedyne auto do jazdy na codzień?
Więcej miasta czy poza miastem?
Jakiej "jakości" drogi masz w mieście?
Szybkie na prostej, do zabawy w zakręcie czy raczej uniwersalne?
Jaki budżet na roczny serwis wliczając opony itp?
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna