Które auto wybrać?

17 Lis 2024, 14:00

Witam!
Poszukuję samochodu z mocą 200km+, benzyna która dobrze znosi LPG i najlepiej z napędem na tył lub AWD. Segment auta dowolny, jednak fajnie jakby był większy.

Ogólnie to nie jestem w stanie określić czy zależy mi bardziej na "twardszych" samochodach czy na takich pływających

Ogólnie to wybrałem kilka modeli które mnie w jakiś sposób zainteresowaly.

Na początku te o których myślę najpoważniej

Volvo V50 t5 AWD (+/- 20k)
+najtańszy z tych które patrzę.
+Dobrze się prowadzi
+wygląda dosyć świeżo
+po wymianie ic i mapie można zrobić 260 koni więc będzie jednym z szybszych aut tutaj
+Tani
-jest ich mało
-sredni automat
-jest mały, przy moich 2 metrach wzrostu raczej pojadą tym autem 3 osoby

Chrysler 300c II 5.7 z USA (30-35k pod dom+ naprawa i konwersja na pl)

+5.7 HEMI
+ Duży
+ Dobrze wyposażony (większość ma wentylację siedzeń i kamerę cofania
+ Rzadko spotykany
+Dźwięk V8 zrobi robotę
+Prawdziwy przebieg
-spalanie
- cena
-cena eksploatacji

Z reszty

S80 2.5t/3.2 (25-30k)
+Jedno z wygodniejszych aut w których siedziałem
+Można znaleźć dobrze wyposażony
+ Duży
+ Świeżo wygląda jak na 2007 rok
- średni automat
-fwd
-cena eksploatacji

Laguna 3 coupe (30k)

+Tani w eksploatacji
+Niezawodny
+Wygląd jakoś się broni
-miejsce
-fwd

Gs430 (35k) mk2
+V8
+ Pancerny
+Oszczędny
-stary
-ciezki do znalezienia
- rdzewieje

Ogólnie to Zastanawiam się nad sensem dopłaty do chryslera licząc się z tym że tani nie będzie. Tym bardziej ze cena wyjdzie 2krotnie wyższa niż w przypadku V50 gdzie w przypadku podkręcenia tego auta przyspieszają praktycznie tak samo, a mniejszy rozmiar pomoże w prowadzeniu. Ale wrażenia po przejechaniu się challengerem z tym samym silnikiem nie do opisania.

Jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje, z chęcią je rozważę.

Pozdrawiam
R0b1k
Nowicjusz

17 Lis 2024, 15:17

Bierz 300c v8. Pojemności nie oszukasz. Do tego kiedy v8 jak nie teraz ? :D
Gs mk2 nie rdzewieje ale wolałbym dołożyć do MK3.
Volviaki to takie nudne średniaki i to w automacie fuj :mrgreen:
Laga3 ładna wizualnie, 2,0t fajny silnik i dobry napęd.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Lis 2024, 17:11

R0b1k napisał(a):Chrysler 300c II 5.7 z USA (30-35k pod dom+ naprawa i konwersja na pl)

Nie rób sobie jaj, to nie jest kwota żeby auto przez pół świata targać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2024, 17:30

szybki napisał(a):Gs mk2 nie rdzewieje ale wolałbym dołożyć do MK3

Fakt, ale takiego znaleźć to lekki problem, plus to już w sumie prawie dwukrotność budżetu jaki przewidziałem na auto. Nie wiem czy chciałbym się na to pisać.
R0b1k
Nowicjusz

17 Lis 2024, 17:35

franccc napisał(a):Nie rób sobie jaj, to nie jest kwota żeby auto przez pół świata targać

Dlaczego, takie auta w Polsce chodzą po 50 tysięcy + to typowi handlarze którzy sprowadzają i je naprawiają i nie wiadomo jak mocno drutowali. Za te 35k można znaleźć auto w którym praktycznie do wymiany jest tylko zderzak, ew lampa. A takie podstawy to ogarnę na luzie samemu.
R0b1k
Nowicjusz

17 Lis 2024, 17:40

W razie czego jestem też otwarty na propozycje innych aut.
R0b1k
Nowicjusz

17 Lis 2024, 19:13

R0b1k napisał(a):Dlaczego, takie auta w Polsce chodzą po 50 tysięcy + to typowi handlarze którzy sprowadzają i je naprawiają i nie wiadomo jak mocno drutowali. Za te 35k można znaleźć auto w którym praktycznie do wymiany jest tylko zderzak, ew lampa. A takie podstawy to ogarnę na luzie samemu.
nie chciałbym Ci psuć narracji, ale te auta wystawione na OtoMoto za śmieszną kasę "ze zderzakiem do wymiany", to tylko przykładowe oferty - wabiki. Najczęściej jest tak, że auta są tylko jako tako poskładane do aukcji, a co tak naprawdę w nich jest, to nigdy nie wiadomo przed rozebraniem w warsztacie. Końcowe koszta zależą od tego, za ile auto zostanie wylicytowane na aukcji (te w ogłoszeniach to nie gotowe do transportu sztuki), skąd będzie targane, jak bardzo jest uszkodzone.

Wolałbym już "przepłacić" za te auta, które są już w PL, bo taki 300C nie jest jakimś egzotykiem, żeby bawić się w sprowadzanie, zwłaszcza w tym budżecie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Lis 2024, 19:43

mike napisał(a):nie chciałbym Ci psuć narracji, ale te auta wystawione na OtoMoto za śmieszną kasę "ze zderzakiem do wymiany", to tylko przykładowe oferty - wabiki. Najczęściej jest tak, że auta są tylko jako tako poskładane do aukcji, a co tak naprawdę w nich jest, to nigdy nie wiadomo przed rozebraniem w warsztacie. Końcowe koszta zależą od tego, za ile auto zostanie wylicytowane na aukcji (te w ogłoszeniach to nie gotowe do transportu sztuki), skąd będzie targane, jak bardzo jest uszkodzone.

Domyślam się że z nimi jest coś nie tak, ale ja oglądam historię coparta i iaai, na stronce bidcars, i tam normalnie są podane ceny tych aut i jest sporo sztuk które schodzą za 1.5-2.5k$ czyli korzystając z ich kalkulatora wychodzi właśnie te 25-35 tys zł wraz z transportem cłem i vatem. Jeżeli chodzi o sprowadzanie z USA to nie spieszy mi się jakoś bardzo, jeszcze mam swój aktualny samochód więc mam czym się poruszać :wink: . Ale dobrze wiedzieć, że takich ofert trzeba się wystrzegać.
R0b1k
Nowicjusz

18 Lis 2024, 08:50

R0b1k napisał(a):ale ja oglądam historię coparta i iaai, na stronce bidcars, i tam normalnie są podane ceny tych aut i jest sporo sztuk które schodzą za 1.5-2.5k$ czyli korzystając z ich kalkulatora wychodzi właśnie te 25-35 tys zł

Ale one do aukcji są poskładane żeby wyglądały w miarę na całe. Ty na zdjęciu widzisz uszkodzony zderzak a np. między zderzakiem a silnikiem puuuuuusto
franccc
Stały forumowicz

18 Lis 2024, 09:08

To nie jest tak. Autor dobrze pisze. W historii aukcji jest aukcja i kwota. Jak był wał np. miejscowy kupił auto i przypudrował zakładając błotnik/zderzak a potem znowu je wystawiono do licytacji to w historii będą dwie aukcje.

A To co widać w polskich ogłoszeniach zazwyczaj jest kwotowo z pupy wzięte bo aukcje trwają albo się nie rozpoczęły.

Co do sprowadzenia takiego 300c wszystko zależy od jak bardzo nam się spieszy i czy jesteśmy gotowi na ewentualne wpadki $$$.
Handlarze takich aut nie ciągną bo są za tanie a samemu można zaryzykować o ile nic nie trafimy w Pl.

W Pl można już ustrzelić auto przeserwisowane z LPG itd. Do tego pojawiają się że Szwajcarii które są wersjami Eu.
szybki
Moderator - Tuning

18 Lis 2024, 14:59

Kompletnie odpuścił bym auto z USA. Zresztą nie rozumiem fenomenu ściągania tu tych trupów. Zdecydowanie dla mnie Volvo
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lis 2024, 15:53

Miro12 napisał(a):Kompletnie odpuścił bym auto z USA. Zresztą nie rozumiem fenomenu ściągania tu tych trupów

A masz jakieś w tym doświadczenia czy tylko piszesz głupoty żeby popisać ?
szybki
Moderator - Tuning

18 Lis 2024, 16:01

Dodam że znam co najmniej 3 osoby które sprowadziły z USA i narazie nie mają problemów z tymi autami
R0b1k
Nowicjusz

18 Lis 2024, 16:52

A ilu masz znajomych, którzy "publicznie" narzekają na swoje auta?
Jeszcze chyba w życiu nie słyszałem żeby ktoś o swoim aucie mówił, że jest awaryjną kupą gruzu, zawsze wszystko sprawne, jeździ jak nowe...tylko każde miejsce parkingowe w tym kraju zarzygane olejem
franccc
Stały forumowicz

18 Lis 2024, 18:09

U mnie znajomi wymieniają się spostrzeżeniami na temat swoich aut, ile włożyli w naprawy itd, raczej nie spotkałem się z sytuacją żeby ktoś wychwalał w niebiosa jakie ma cudo, a widać gołym okiem że średni egzemplarz
Może zależy jakie się ma układy z tymi znajomymi.
Mariuszekk
Nowicjusz