Ford Probe mk2

29 Mar 2011, 15:58

Witam po dłuzszej nieobecności na forum ;)

Swój "powrót" zaczynam od następującego tematu mianowicie chciałbym poznać wasze zdanie na temat Forda Probe 2gej generacji (lata 93-97)

Najbardziej interesują mnie:

-dostępność cześci, ceny
-spalanie i jak silnik w tym aucie znosi LPG
-na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę... mocne i słabe strony auta

ogólnie takie małe za i przeciw co sądzicie o tym modelu. Ew możecie polecić coś od siebie z aut podobnego typu co probe, zakładany puap cenowy 5tyś (na samo auto, pakietu startowego opłat itp nie licze)

Za wszelką pomoc bd bardzo wdzięczny :razz: :grin:
..::MUSCLE CAR FAN::..
ToM3Q
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: czeluść piekła

29 Mar 2011, 16:21

Wprawdzie nie jeździłem Probe, ale na logikę, mając jakieś pojęcie o silniku, masie auta, wieku i o tym modelu na kilka kwestii mogę odpowiedzieć.

Trzeba mieć na uwadze, że takie auta mogły być mocno katowane i używane przez oszczędnych kierowców.

Do gazu raczej tylko do podstawowego silnika 2.0 16v

Silniki V6 ogólnie kiepsko znoszą gaz, występują problemy z odpowiednią regulacją, silnik traci osiągi (i nikt nie wmówi mi, że sekwencja = brak strat, to wynika z właściwości fizycznych, temperatury spalania gazu itd.)

Ford Probe za 5 tysięcy to będzie padło w stanie agonalnym. Zadbany egzemplarz z silnikiem dwulitrowym kosztuje przynajmniej 7tysięcy i odpowiednio więcej za egzemplarz z V6.

Auto konstrukcyjnie jest podobne do Mazdy 626. Na pewno nie jest to Golf III i jego eksploatacja będzie droższa.

Spalanie 2.0 w "normie" czyli średnio jakieś 10litrów, natomiast w wersji V6 o jakieś
4-5 litrów więcej. Chociaż to kwestia na jakich obrotach auto jest trzymane a różnice w spalanie mogą być bardzo duże.

Z takim budżetem raczej nie rozglądał bym się za autem typu Probe.

Hmmm nie wiem co masz na myśli pisząc "podobnych aut" ale myślę, że chodzi sportowe nadwozie z przyzwoitym silnikiem. Tak więc w takim pułapie cenowym to Mazda 323F BG (1 generacji, roczniki 89-94). Niekoniecznie dla wszystkich atrakcyjne nadwozie ale w wersji GT to mała rakieta przy swojej masie :) Dodatkowo auto prawie bezawaryjne, a największy problem to korozja.

Pozdro.
156

29 Mar 2011, 23:01

Ford Probe drugiej generacji jest wynikiem kooperacji z Mazdą, a dokładnie z Mazdą MX-6, którą posiadałem. Po pierwsze - auto technicznie jest prawie identyczne, jednak mniej niezawodne, blachy inne. Mimo tego uchodzi za najmniej awaryjnego Forda w tym okresie (ciekawe czemu...). Motory są od Mazdy, posiadają tylko pokrywy z logo Forda ;) Ja miałem motor FS (2,0 16V 114 koni shamowane na 117) i silnik ten na początek starcza, chociaż ja po 3 latach jazdy marzyłem o KL (2,5 V6 165KM). W trasie spalał ok. 6 litrów, w mieście 8-9 średnio. Przyśpieszenie ok. 9 sekund, co nie jest wybitnym osiągnięciem. Do 5tyś ciężko będzie znaleźć dobry egzemplarz, ale myślę, że 7 już spokojnie starczy. Ceny porównuję do MX-6. Jeśli mam być szczery - kup MX-6 GE, będziesz dużo bardziej zadowolony. Szczerze mogę polecić to auto.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

04 Maj 2011, 18:45

Wypowiem sie na temat tego auta bo to juz moje 3 probe z jednostka V6..
Zalety w skrócie : Silnik bez kolizyjny! blacha ocynk,i zazwyczaj pełne wyposażenie :abs El.szyby,szyber dach,cz.klima.2 razy airbag! no i duzy bagaznik jak na te klase auta:p

Wady- zawieszenie szybko siada nasze drogi daja znac o sobie, Mało miejsca z tyłu. ..Jak nie wymieniasz olej i nie pilnujesz jego stanu paneweczka zatrze sie,na dodatek auto lubi wypic ze 100-300ml na 2000km w zaleznosci od stylu jazdy .chyba ze tak moje miały:p silnik uwielbia wysokie obroty jest to V ze 24V wiec ciagnie od dołu i powyzej 5 jest dodatkowe bum zmocy :p efekt dohc-a:p

Co do gazu kolejna głupota ze V6 kiepsko znosi,.. wystarczy dbanie o sprawnosc WN i czeste wymiany filtrów jak i regulacje, pamietaj ze gaz gazowi nie rowny;)

spalanie ! w trasie jak nie przekraczasz 3tys rpm to w 7-9 sie zmiesci i niech nikt tego nie podważa jak nie miał tego auta. W miescie ciezko mi powiedziec raczej nie wiecej niz 16 ale ja mieszkam w górskiej miejscowosci ...

No i ta linia nadwozia ktora nie starzeje się,podnoszone swiatła ..robi wrazenie na wiesniakach :p
chetnie odpowiem na rożne pytanie zwiazane z proboszczami :p

Nie czytaj opini jakis frajerów ktorych stycznosc z tym autem graniczyła do danych technicznych z neta,zdjec z allegro, badź przekonania ze to FORD. z Forda tam jest tylko wpis w dowodzie ;]
lvl07
Nowicjusz

Miejscowość: Szklarska Poręba
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmiany w przepisach
    Od dnia 5 grudnia 2020, w życie wchodzą zmiany w przepisach dotyczących kierowców i właścicieli samochodów. - Tablice rejestracyjne / miejsce na pieczątkę podczas OBT / Prawo Jazdy / rejestracja pojazdu.
    Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...