Ford puma 1.4 nie pali na 4 cylindrze

21 Lut 2015, 13:08

Witam ,

mam problem z fordem pumą rok 99 silnik 1,4 90 km
od wczoraj nie pali na 4 cylindrze - zalewa go - za samochodem biały dym.
świece i kable sprawne, cewka też. Podmieniliśmy wtryski i nic się nie zmieniło - nadal czwarty cylinder jest zalewany.
miał ktoś z was podobny problem ?
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

21 Lut 2015, 13:54

Sprawdź ciśnienie na tym cylindrze,ja podejrzewam,że coś nie jest tak z zaworem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lut 2015, 15:32

Sprawdź czy paliwo nie przedostaje się wężykiem podciśnieniowym z regulatora ciśnienia paliwa.
andrzej_124
Stały forumowicz

21 Lut 2015, 18:24

Faktycznie na 4 cilindrze ciśnienie jest dużo mniejsze niż na pozostałych ... Mam podejrzenie że popychach hydrauliczny lub zawór szlak trafił ....
adam-and1
Aktywny

27 Lut 2015, 18:04

Witajcie ponownie - rozkreciłem silnik i okazuje się że wszystko z nim ok ! Popychacze , cylindry , zawory wszystko ok . Podejrzewam teraz komputer sterujący wtryskami - wystarczy przekręcić kluczyk i już 4 wtrysk leje jak woda z kranu - zamiana wyrysków i dalej dokładnie tak samo .... Czy ten komputer da sie jakoś zrestartować ??? Czy pozostała wymiana ??
adam-and1
Aktywny

27 Lut 2015, 21:15

Możesz próbować zresetować komputer,ale bardziej prawdopodobna przyczyna może leżeć w uszkodzonej wiązce elektrycznej wtryskiwacza,spróbuj nią poruszać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Skoda Yeti 1.4 TSI z 7-stopniową skrzynią biegów DSG
    SKODA wprowadza dla modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI 7-stopniową skrzynię biegów DSG. Mając na uwadze rosnącą popularność modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI (122 KM), SKODA poszerzyła ofertę umożliwiając zamówienie ...

28 Lut 2015, 11:53

Witam wymontowałem komputer - był zawilgocony - czy ktoś może polecić fachowca który takie rzeczy naprawia ??? W okolicach katowic ???
adam-and1
Aktywny

28 Lut 2015, 13:39

Długo szukałem Fachmana od napraw zegarów elektronicznych,trafiłem w końcu na jednego z najlepszych w kraju, o ile nie najlepszego,nie było taniutko,ale od kilku lat mam spokój.Po drodze trafiłem też na gościa od elektroniki,komputerów,niestety nie zajmuje się zegarami.Nie tak dawno wyczytałem,że w Polsce trudniej o lepszego.To Jacek Grabowski z Piaseczna,podobno nie jest tani,ale doprowadza kompy i sterowniki do stanu nowych podzespołów.Do niego napisz,wyślesz mu pocztą,on zdiagnozuje najpierw czy jest sprawny.Jeśli będzie dobry,to myślę diagnoza nie będzie drogo kosztować.Przedstaw mu telefonicznie problem,być może wykluczy awarię komputera.Ten mój od razu powiedział mi,że wie co jest zepsute.Orzymałem gwarancję,zegar zaplombowany :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Mar 2015, 14:22

Hmm komputer okazał sie dobry .... Więc problem pewnie leży w wiązce kabli od wtryskiwacza ...
adam-and1
Aktywny

01 Mar 2015, 20:14

Wspomniałeś o białym dymie - płynu ci ze zbiorniczka powoli nie ubywa? Oprócz tego tak czy inaczej coś jest nie tak, bo skoro piszesz, że :
adam-and1 napisał(a):Faktycznie na 4 cilindrze ciśnienie jest dużo mniejsze niż na pozostałych

a
adam-and1 napisał(a):rozkreciłem silnik i okazuje się że wszystko z nim ok ! Popychacze , cylindry , zawory wszystko ok .

To gdzie się gubi ciśnienie? Bo napewno nie jest to wina kompuera
adam-and1 napisał(a):Podejrzewam teraz komputer sterujący wtryskami

adam-and1 napisał(a):wystarczy przekręcić kluczyk i już 4 wtrysk leje jak woda z kranu - zamiana wyrysków i dalej dokładnie tak samo ....

A wtrysk wymieniałeś na nowy, czy jakąs używkę? Spróbuj zamienić wtryskiwacz na inny, z innego cylindra i zobaczysz czy też będzie tak lał.
adam-and1 napisał(a): Więc problem pewnie leży w wiązce kabli od wtryskiwacza

Hmmm, troszkę dziwne, bo w tym przypadku, jak problem jest tylko z jednym wtryskiwaczem, to w wiązce kabli musiałoby być zwarcie z jakimś przewodem, w którym po właczeniu stacyjki pojawia się napięcie i to napięcie musiałoby dostawać się na przewód od tego wtryskiwacza. A to mało prawdopodobne. Możesz jeszcze dla póby odłaczyć ten przewód od tego wtryskiwacza przy komputerze i zobaczysz, czy nadal będzie lał. Jak byłoby faktycznie zwarcie, to musiałby lać. A jak przestanie, to nie jest to wina kabli, a raczej jednak komputera, bo to on podaje napięcie na wtryskiwacz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2015, 15:54

MotoAlbercik napisał(a):
A wtrysk wymieniałeś na nowy, czy jakąs używkę? Spróbuj zamienić wtryskiwacz na inny, z innego cylindra i zobaczysz czy też będzie tak lał.

zamieniłem wtryskiwacz z 3 na 4 - i z 2 na 4 i z 1 na 4 i zawsze na tym 4 leje po przekręceniu kluczyka - non stop .

MotoAlbercik napisał(a):
Hmmm, troszkę dziwne, bo w tym przypadku, jak problem jest tylko z jednym wtryskiwaczem, to w wiązce kabli musiałoby być zwarcie z jakimś przewodem, w którym po właczeniu stacyjki pojawia się napięcie i to napięcie musiałoby dostawać się na przewód od tego wtryskiwacza. A to mało prawdopodobne. Możesz jeszcze dla póby odłaczyć ten przewód od tego wtryskiwacza przy komputerze i zobaczysz, czy nadal będzie lał. Jak byłoby faktycznie zwarcie, to musiałby lać. A jak przestanie, to nie jest to wina kabli, a raczej jednak komputera, bo to on podaje napięcie na wtryskiwacz.

po odłączeniu komputera sprawdziłem wiązkę kabli od punktu a (początek pod deską rozdzielczą do punktu b tam gdzie przychodzi kabel do wtryskiwacza (pod maską)

kiedy komputer jest odłączony to nigdzie nie ma masy - jak tylko się go podłączy to na wiązce z 4 wtryskiwacza od razu pojawia sie masa.... czyli jednak komputer ????
adam-and1
Aktywny

03 Mar 2015, 09:58

adam-and1 napisał(a): czyli jednak komputer ????

Na to by wyglądało. Daj ten komputer do sprawdzenia jakiemuś specjalisćie. Innemu, niż u tego co był sprawdzany. Lepiej się upewnić. Chyba, że znajdziesz taki np. na autozłomie, i będziesz mógł podłaczyć żeby sprawdzić. Ewentualnie skorzystaj z propozycji PhantomASA1 On wie co pisze.
No i nadal pozostaje sprawa tego ciśnienia w tym jednym cylindrze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Mar 2015, 10:32

ok - temat można zamknąć - dla potomnych ...

faktycznie komputer w pumie padł (ECU) - znalazłem szpeca w Katowicach, który za 500 zł naprawił usterkę - auto śmiga i wszystko wróciło do normy - pozdrawiam
adam-and1
Aktywny