Ford Ranger IV jaki silnik ?

26 Sty 2015, 13:24

Witajcie

Noszę się z zamiarem zakupu Forda Rangera IV gdzieś koło rocznika 2007-2008 Pickup, najchętniej z silnikiem 2.5 TDCI 143KM 4x4.

Ma mi służyć jako samochód rodzinny oraz do celów zarobkowych mianowicie, chciałbym co jakiś czas sprowadzić auto na lawecie i tutaj jest pytanie czy podoła ? oraz jakie są bolączki owych fordów biorę również pod uwagę tę samą jednostę tyle że w benzynie, a może coś innego ? proszę o pomoc
kompnet1986
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 1986
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: VW LUpo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Sty 2015, 13:41

kompnet1986 napisał(a):Ma mi służyć jako samochód rodzinny oraz do celów zarobkowych mianowicie, chciałbym co jakiś czas sprowadzić auto na lawecie i tutaj jest pytanie czy podoła ?

To nie jest takie proste ponieważ zależy jak bardzo tobie zależy :D i jakie masz szczęście... :D
Są dwie drogi czyli idziesz na pałkę podczepiasz co popadnie i ładujesz na lawetę co popadnie efekt jest taki że 20razy Ci sie uda a raz nie uda i płyniesz finansowo.

Druga opcja to sprawdzasz udźwig haka najlepiej żeby miał 2,5t do tego kupujesz lawetkę też dmc 2,5t ale musisz jechać na viatolku i mieć kategorię B+E.
Jak pominiesz to co pisze to wchodzisz na łono patentu czyli np: masa auta wiezionego nie może przekraczać 600kg...

P.S.

W PL są już pierwsze wagi w asfalcie robiace pomiar wszystkim autom a bedzie ich znacznie więcej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2015, 16:38

Szczerze mówiąc kupno pick upa jako auto rodzinne trochę mija się z celem :yes: ani on komfortowy, ani bezpieczny, a prowadzenie na pusto pozostawia wiele do życzenia. Sprecyzuj jak rozumiesz słowo czasami, bo jak raz na pół roku czy rok to takie auto jest bez sensu
Anyway w Rangerze uważaj na korozję rantów drzwi
Ostatnio edytowany przez mike, 26 Sty 2015, 22:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: interpunkcja
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Sty 2015, 22:45

jeżdżenie węglarką na sztwnym resorze jako wozie rodzinnym to totalna pomyłka :mrgreen:
jeśli to ma być do jazdy "na wakacje" dla frajdy i czasem przytarganie lawety to poszukaj sobie terenówki (prawdziwej z ramą, blokadą w tylnym moście, i 3,5T na haku) najlepiej duża benzyna w automacie :ok: i będziesz zadowolony, diesel od biedy może być ale nie mikrolitrażowy, to musi mieć duży moment co by się wygodnie jechało :ok:
polecił bym Ci troopera 3,5V6 albo toyotę FJcruisera, ale wszytko zależy od kasy
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Sty 2015, 00:08

Znaczy tak: Chcę w przeciągu miesiąca robić 2-3 wypady za granicę po samochody, oczywiście laweta 2.5t prawko B+E dobry hak do tego. Oprócz tego chcę prowadzić niewielkie usługi min. drewno kominkowe etc ... Wizualnie zewnątrz jak i wewnątrz samochód mnie się bardzo podoba, nie jest drogi w zakupie ten rocznik o którym wspomniałem 2007-2008, chciałbym się dowiedzieć coś odnośnie kosztu utrzymania i czy warto 2.5 litra brać czy od razu większy, aczkolwiek nie chciałbym za bajure płacić jak za ciężarówkę :-D
kompnet1986
Nowicjusz

30 Sty 2015, 15:59

jeśli szukasz auta które spali poniżej 10 na 100 to zapomnij o pickupach i terenówkach poszukaj T4 z silnikiem 1,9TDI
przyjmij że terenówka czy też pickup pali minimum 10 na 100km
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...
    Nowa generacja Lexusa IS pierwsze oficjalne zdjęcia
    Światowa premiera całkowicie nowego Lexusa IS będzie miała miejsce 15 stycznia 2013 roku na Salonie Motoryzacyjnym w Detroit. Na rynku europejskim nowy model dostępny będzie między innymi w wersji IS 250 oraz w wersji IS ...

30 Sty 2015, 19:24

Czytałem opinię 20 osób którzy posiadają silnik 2.5 pisali że przy spokojnej jeździe pali te 8 tryb mieszany.
kompnet1986
Nowicjusz

30 Sty 2015, 19:36

kompnet1986 napisał(a):Czytałem opinię 20 osób którzy posiadają silnik 2.5 pisali że przy spokojnej jeździe pali te 8 tryb mieszany.

Kiedyś sporo woziłem towarów tojką hi-luxem 2,5 d4d to zawsze rozliczałem paliwo około 9l on. Tylko że spokojnej jazdy w trasie.
szybki
Moderator - Tuning

30 Sty 2015, 22:28

jżdże takimi autami od 20 lat uwierz mi, lepiej się rozczarować w dobrą stronę, a targając lawete wyżłopie 14/100
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Sty 2015, 00:42

pocieszny napisał(a):jżdże takimi autami od 20 lat uwierz mi, lepiej się rozczarować w dobrą stronę, a targając lawete wyżłopie 14/100

Nie no z lawetką to norma...

P.S.
Dlatego ostatnio jechałem auto lawetką na lpg wyszło 14l na pusto i trochę ponad 15l z autkiem co dało w przeliczeniu 8l on... byłem bardzo zadowolony :D
szybki
Moderator - Tuning

31 Sty 2015, 11:20

dlatego mówie duża Vka z autometem w LPG w terenówce lepiej się sprawdzi, poza tym auto wygodniejsze, nawet jak chlapnie 18 litrów LPG to nie jest tragedia cenowa :ok:

mam dużego diesla i dużą bene w terenówkach (przygotowane do offroadu więc duże koła, inny zawias inne spalanie :mrgreen: ), na co dzień trooper 3,2V6 w LPG sprawdza się fajnie, 14-16 litrów LPG w zależności jak cisne, a komfort super :ok: do targania ciężkich rzeczy Patrol 4,2 w dieslu, bez znaczenia ile naładuje spalanie 12-14 litrów :mrgreen: :ok: ale 800 kilo na pace i 3,5 tony na przyczepie spokojnie daje rade :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP