Ford S-Max 2.0 Ecobost benzyna błąd czujnika temperatury oleju

30 Lip 2020, 12:59

Dzień dobry, witam Wszystkich
jestem użytkownikiem Forda -Max 2014 r, benzyna Ecoobost, 1999 cm /149 kw
w ostatnich tygodniach pojawił się następujący problem, podczas jazdy na niskich prędkościach (obrotach) - co pewien czas (co kilkaset km) silnik zaczyna "kaszleć/ dusić się" i samochód gaśnie, po odczekaniu kilkudziesięciu / kilkunastu sekund kilkukrotnym przekręceniu kluczyka samochód odpala i jedzie (po kilkuset metrach znów się "krztusi i gaśnie - a następnie odpala analogicznie jak na początku), (zwykle nie pojawia się żaden błąd na wyświetlaczu samochodu) po pozostawieniu go na jakiś czas nieodpalanego (kilkadziesiąt minut) samochód wraca do normy - nie ma żadnego problemu .. przejeżdżam kolejne kilkaset km i problem nawraca. .. Dwukrotnie udało się odczytać błąd komputera który brzmiał " P0198 "Czujnik temp. oleju silnika - wysoki sygnał wejściowy" . Konsultowałem temat w Centrali Forda - gdzie otrzymałem informację iż takiego czujnika w moim modelu nie ma ... być może jest to czujnik ciśnienia oleju w misce olejowej .. ..że być może czujnik ciśnieinia oleju ma dwie funkcje ... z tym że nie na pewno.

Tutaj moje pytanie, prośba - czy ktoś z Was uczestników tego forum spotkał się z podobnym problemem - i udało się zdiagnozować problem ? będę bardzo wdzięczy za pomoc

pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz1701
Nowicjusz

30 Lip 2020, 16:10

Generalnie problem może dotyczyć czujnika temperatury płynu chłodzącego. Opis błędu to dokładnie -> temperatura oleju silnikowego (EOT) czujnik wysoka. Ale EOT odnosi się również do czujnika temperatury płynu chłodzącego.
Tu masz błąd P0198.
Sprawdź też ładowanie jakie masz czy nie wyskakuje poza wartości 12,6 - 14,5V graniczne takie ma Ford.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lip 2020, 16:41

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
generalnie pojawiły się błędy i odczyty jak na załączonych zdjęciach, - temperatura oleju - 40 stopni.
Grzegorz1701
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
    Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...