Ford S-Max 2.2 TDCi 175 KM - filtr silnika przeciążony, tryb awaryjny

08 Mar 2021, 20:27

Cześć. Od jakiegoś czasu mam problemy z filtrem DPF. Problem polega na tym, że wyświetla się komunikat "filtr silnika przeciążony" i samochód przechodzi w tryb awaryjny (maks 3 tyś obrotów). Samochód już był u mechanika, który wymienił czujnik różnicy ciśnień, wyczyścił zawór EGR i całego DPF'a. Tego samego dnia zrobiłem łącznie ponad 120 kilometrów i było wszystko w porządku. Jednak następnego dnia po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów problem powrócił. Kupiłem dzisiaj aplikację FORScan Lite, żeby spróbować wykonać adaptację EGR'a i wymienionego czujnika różnicy ciśnień, a także odpalić statyczną regenerację DPF'a.

Po pierwszym uruchomieniu aplikacji pokazały się takie błędy:

-P246B
-P2454
-P2453
-P244A

Po usunięciu tych błędów nadal wyświetla się komunikat "filtr silnika przeciążony". Ponowna adaptacja też nic dała, a regenerację przerwało przy 17% i zapaliła się kontrolka ESP. Dodatkowo po nieudanej regeneracji pojawiło się więcej błędów:

-P246B
-P0606
-P2297
-P062B
-P2454
-P244A

Podczas krótkiej jazdy nagrałem kilka PID'ów, które mogą mieć związek z moim problem. Nie jestem pewny, czy wszystkie wartości są poprawne, dlatego tutaj macie link do niego:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z góry dziękuję za pomoc.
AdrMas
Nowicjusz

Auto: Opel Zafira A OPC
Silnik: 2.0T 200KM (Z20LET)
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Mar 2021, 08:16

Wypróżnić wyłączyć kompem i po zabiegu, nigdy więcej Cię nie zdenerwuje :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Mar 2021, 09:49

Tak byłoby najlepiej, ale mieszkam w Niemczech w Berlinie i nie chcę sobie jakiś problemów narobić, więc DPF musi niestety zostać.
AdrMas
Nowicjusz

09 Mar 2021, 10:24

A w jaki sposób mechanik go wyczyścił? Może mu się nie powiodło?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Mar 2021, 10:28

Był przepłukany w tej specjalnej maszynie i mechanik stwierdził, że przed czyszczeniem nie był bardzo zapchany.
AdrMas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 Sportback g-tron
    Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...