Ford s-max zmiana przeznaczenia a akcyza

06 Kwi 2011, 17:40

Witam,

Chcę kupić auto z Danii, które od początku było używane jako ciężarowe (2 siedzenia, przegroda) Jest to Ford s-max. W chwili obecnej spełnia kryteria urzędu celnego dotyczące aut ciężarowych. (2 fotele, przestrzeń ładunkowa jest większa niż 50% odległości między osiami , jest też dłuższa niż 50% długości kabiny) Duńskie papiery są na auto ciężarowe. Mam ekspertyzę z podanymi wymiarami określającą to jako auto ciężarowe , przegląd dopuszczający jak auto ciężarowe etc.

Chcę:

1) Wystąpić do urzędu celnego o określenie stanu faktycznego - tzn żeby mi potwierdzili, że nie muszę płacić akcyzy.

2) Załatwić VAT-25 i zarejestrować auto

3) Po miesiącu wystąpić do urzędu celnego z prośbą o potwierdzenie, że jak dołożę drugi rząd siedzeń i zarejestruję na 4 lub 5 osób to nie będę musiał zapłacić akcyzy bo obowiązek powstał po przejechaniu granicy (14 dni) i (wtedy powiedzieli, że nie muszę)

4) Przerobić auto, wykonać przegląd i zarejestrować na 4 osoby lub 5 jeśli się da

Czy macie jakieś rady ? Z góry dziękuję.
levi
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

06 Kwi 2011, 18:04

levi napisał(a):1) Wystąpić do urzędu celnego o określenie stanu faktycznego - tzn żeby mi potwierdzili, że nie muszę płacić akcyzy.

Jezeli posiadasz homo producenta ze ten sam.od poczatku jest sam.ciezarowym to nie ma potrzeby specjalnie występowac do UC o takie stwierdzenie...
levi napisał(a):4) Przerobić auto, wykonać przegląd i zarejestrować na 4 osoby lub 5 jeśli się da

Z tym to akurat najmniejszy problem..Radzę Ci jednak poczytaj sobie na tym forum jak i tez w necie na temat rej.w Polsce sam.jako ciezarowe/wiadomo-akcyza/a w krótkim czasie zmieniane na osobowe.Co niektórzy maja własnie problemy z UC...Zaznaczam jednocześnie ze nie jestem zbyt silny w tym temacie... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014