Kupiłem samochód na siebie, chcę przekazać cżłonkowi rodziny

04 Kwi 2011, 12:49

Witam

sytuacja przedstawia się następująco:

W listopadzie 2010 kupiłem samochód na umowę kupna-sprzedaży z ważnym OC i przeglądem za 1500zł. Do dzisiejszego dnia nie zarejestrowałem auta na siebie ani nie opłaciłem podatku w Urzędzie skarbowym. Na dzień dzisiejszy chciałbym przekazać własność auta siostrze. Pytania:

- czy mogę to zrobić na zasadzie umowy darowizny ?
- czy siostra może pójść do Urzędu i zarejestrować auto na siebie z ta umowa darowizny ?
- czy dokumenty: Dowód Rej., karta pojazdu, OC, i umowa którą ja podpisałem wystarczą ?

Czy można tak wogóle to zrobić ? Rozumiem, że siostra będzie musiała zapłacić podatek ?

Za wszelkie odpowiedzi wielkie dzięki :idea:

Im więcej czytam forum tym więcej mam pytań :)

Czy mogę na przykład wogóle nie przerejestrowywać tego auta ? Tzn. opłacać dalej OC i robić przeglądy i sprzedać go powiedzmy za rok/dwa ? Czy muszę iść do US tak czy sik i opłacić 2% podatek ? Co zrobią w Urzędzie jeśli zgłoszę zakup auta dzisiaj czyli 5 miesięcy po zakupie ?
tomo699
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

04 Kwi 2011, 18:28

tomo699 napisał(a):Co zrobią w Urzędzie jeśli zgłoszę zakup auta dzisiaj czyli 5 miesięcy po zakupie ?

Zapłacisz karę..Nie pytaj ile bo nie wiem...
tomo699 napisał(a):Czy mogę na przykład wogóle nie przerejestrowywać tego auta ? Tzn. opłacać dalej OC i robić przeglądy i sprzedać go powiedzmy za rok/dwa ? Czy muszę iść do US tak czy sik i opłacić 2% podatek ?

Mozesz tak zrobić ale musisz miec opłacony US ...Sprzedajesz wtedy z tzw.umowy...
tomo699 napisał(a):czy mogę to zrobić na zasadzie umowy darowizny ?

Po uprzednim zaplaceniu podatku 2% w US...
tomo699 napisał(a):czy dokumenty: Dowód Rej., karta pojazdu, OC, i umowa którą ja podpisałem wystarczą ?

Tak...
tomo699 napisał(a):Czy można tak wogóle to zrobić ? Rozumiem, że siostra będzie musiała zapłacić podatek ?

Mozna tak zrobić i siostra nie płaci zadnego podatku od darowizny...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Kwi 2011, 09:01

Dodam tylko, że podatek jest naliczany od wartości samochodu 1000 zł. Przy czym nie ma znaczenia cena za jaką auto nabyłeś, a cena rynkowa z katalogu, który posiada Urząd Skarbowy. Możesz więc szukać furtki w tym, że w momencie zakupu, Twoje auto nie było warte 1000 zł, a Ty płacąc za nie 1500 zł przepłaciłeś.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2011, 19:14

Dishman napisał(a):że w momencie zakupu, Twoje auto nie było warte 1000 zł, a Ty płacąc za nie 1500 zł przepłaciłeś.

Dishman, -tylko ze w takim przypadku US nie obnizy mu ceny do 1.000.- i od tego policzy podatek-tzn.nic go nie skasuje.US w tym wypadku będzie patrzył co jest napisane na umowie k/s i od tego kroił podatek 2%... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Kwi 2011, 12:05

Na umowie mam napisane wartość 1500 zł i obok: pojazd uszkodzony czy to cos zmienia ?

Druga sprawa, czy mogę dzisiaj sprzedać ten samochód kumuś innemu i nie zapłacić podatku ?

TZN. czy ktoś inny będzie mógł zarejestrowac to auto jeżeli ja nie opłaciłem 2% ?

Dzięki za wszelkie informacje.
tomo699
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

06 Kwi 2011, 18:28

tomo699 napisał(a):Na umowie mam napisane wartość 1500 zł

I od tej sumy musisz zaplacic podatek w US.Jezeli wartość rynkowa sam.jest większa to wtedy od wartości rynkowej 2%...
tomo699 napisał(a):obok: pojazd uszkodzony czy to cos zmienia ?

Takich wpisów na umowie k/s nie biorą wcale pod uwagę...
tomo699 napisał(a):Druga sprawa, czy mogę dzisiaj sprzedać ten samochód kumuś innemu i nie zapłacić podatku ?

Nie...
tomo699 napisał(a):TZN. czy ktoś inny będzie mógł zarejestrowac to auto jeżeli ja nie opłaciłem 2% ?

Nie jestem pewny ale być moze ze tak.Tylko bądz pewny ze wtedy WK powiadomi US o tym ze właśnie Ty nie opłaciłeś tych 2% podatku i wtedy nie chciałbym byc na Twoim miejscu... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP