Przepraszam za odkopanie tego tematu, ale myślę, że moja opinia może się przdać.
Tak się składa, że od jakiegoś czasu mam ten samochód i akurat z tym silnikiem
Bardzo przestronny i komfortowy, nawet przy max odsuniętym fotelu kierowcy z tyłu dużo miejsca na nogi pasażera (dla porównania jest go ciut mniej niż przy max podsuniętym do przodu fotela w Audi A6).
Jeśli chodzi o pracę silnika, to pomimo dużej masy (1,6 tony, 2,2 tony dmc) całkiem nieźle nabiera prędkości, szczególnie przyjemnie czuć przyśpieszenie, kiedy włącza się turbinka, miodzio
Awaryjność - niska. Zawiódł mnie tylko raz, kiedy pasek klinowy się urwał (normalna rzecz, kiedyś musiał się zużyć...).
Hamuje dość dobrze, zawieszenie nie jest jakieś super miękkie jak np w Cytrynkach, ale ładnie tłumi dołki.
Jeśli chodzi o spalanie to przy ciężkiej nodze spali ok 10l, w normalnej jeździe 8l, zimą 9l.
Blacha - nieocynkowana, ale mi nic nie rdzewieje poza małymi śladami rdzy przy tylnym lewym nadkolu.
Polecam ten samochodzik, nie jest drogi, części cenowo średnio stoją. Można się jeszcze przyczepić, że czasem coś z elektryki siądzie (tak słyszałem, u mnie jakichś problemów nie ma
), jak na razie to bezpiecznik od radia musiałem wymienić i bezpieczniki termiczne od nawiewu, ale to groszowe sprawy.
Z odpalaniem w mrozy nie jest strasznie, wystarczy założyć dobre świece, wymienić filtry i śmiga
Jak całą noc ostatnio stał na -20stopniach to dopiero za drugim razem odpalił, ale to chyba normalne w dieslach.
Mimo, że na zewnątrz nie jest najcichszy, to w środku miły 'sajlens'
Dobrze wygłuszony, miło się jedzie, nie trzeba nawet głośno radia pogłaśniać
Drażni mnie tylko to, że ma napęd na tył. O ile nie przeszkadza to sezonie letnim, to na śniegu ciężko czasem ruszyć, na krzyżówkach czasem zarzuca d*pą. Jednak Polak ma swoje sposoby - wrzuciłem do bagażnika starą felgę od ciężarówki i daje radę
Ogólnie polecam, świetny samochód.