Ford Scorpio - Drgania powyżej 90 km/h.

01 Lip 2016, 09:32

Tak jak w temacie, podczas jazdy powyżej 90km/h w samochodzie zaczyna coś drgać, z większa prędkością drgania są silniejsze. Z początku myślałem, że to wywołane przez wybulenie w kole albo tłuczenie tłumika, ale gdy wrzucam luz to wszystko jest w porządku. Proszę o pomoc.
misterio95
Nowicjusz

Auto: Ford Scorpio

01 Lip 2016, 11:23

Jeśli potrzeba Wam więcej informacji to służę pomocą.
misterio95
Nowicjusz

01 Lip 2016, 12:51

Ty masz chyba napęd na tylna oś . Jeśli tak to trzeba spojrzeć na wał napędowy. Nie bez znaczenia jest stan przegubu elastycznego.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lip 2016, 11:10

Mam już dostęp do przegubu. Na pierwszy rzut oka widać, że jest w normalnym stanie. A nie chcę kupić zamiennika, a żeby później okazało się, iż wcześniejszy nie był wadliwy. :) Po czym rozpoznać, że przegub jest zużyty i do wymiany?
misterio95
Nowicjusz

05 Lip 2016, 12:50

A sprawdzałeś czy masz luz na na tym przegubie? Czy próbując przekręcać wałem przegub kręci się razem z nim bez wyczuwalnych i widocznych luzów?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Lip 2016, 13:52

Nie ma żadnych luzów, guma nie ma pęknięć. Co dalej?
misterio95
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...

05 Lip 2016, 14:53

A wcześniej jak jeździłeś nie było problemu? Nie robiłeś żadnych napraw które mogły by wpłynąć na pracę całego układu napędowego?

Mogą być krzyżaki, sam wał też może wymagać wyważenia. W jakim stanie jest podpora wału?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Lip 2016, 17:14

Nie piszesz bardziej szczegółowych danych pojazdu. Nie pomylę się chyba jak wspomnę jeszcze o elemencie centrującym wał napędowy na połączeniu z przegubem elastycznym.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi