Ford Transit 1.6 95km dziwne odgłosy z silnika.

19 Lut 2016, 07:30

Witam wszystkich :ok:
Jak w temacie problem dotyczy odgłosu jaki sie wydobywa z mojego silnika.
W sytczniu 2015 roku zostałem po raz kolejny użytkownikiem forda, nie myslałem że tym razem przeżyje mocny szok.
Otóż, posiadam forda Transit 1.6 diesel 95km, autko po 2 dniach uzytkowania zaczęło wydawać strzelające odgłosy niczym traktor w polu, nie sprawiając problemow z niczym innym, odrazu zglosilem problem do dealera, bo auto nowe.
Dealer zaskoczony kazał mi czekac 3 miesiace na naprawę, pomogla wymiana sprzegla, ale zas po 5 miesiacach problem powrócił, tym razem została wymieniona skrzynia uff pomogło do 28 styczen 2016 i problem powrócił.
Po zmianie orginalnego salonu gdzie mi pomagano bardziej słownie niz roboczo, jestem klientem innego salonu Forda ale ten ma tez problem z lokalizacja problemu...
10 Lutego tego roku auto moje otrzymało nową 2 -mase i o dziwo problem z dziwnym odgłosem powrócił szybciej niz w 2015, Ford Nederland bo auto zakupione i użytkowane na terenie Holandii, ma problem z lokalizacja problemu w moim aucie, chce zaznaczyc iz jest to jedyny przypadek na ten moment jaki znam, a jestem w temacie od 2 dnia kiedy sie problem zaczał.
Moja podróz do Wrocławia nie dała nic, ponieważ problem występuje rzadko ( z tego co zauwazylem jak jade dluzej niz 1,5h i daje mu odetchnąć to wtedy pojawia sie ten dzwiek) pomaga dodanie gazu, wczesniej nacisiecie sprzagla.
Szukam info. które mi pomoga wkoncu zakonczyc ta meczarnie zwiazana z odwiedzinami salonu, auto na gwarancji ale ilosc moich odwiedzin to juz liczba siegajaca 16 w ciagu roku , mam 6 filmow na których slychac ten dzwiek a do tego wczoraj doszlo ze moj komputer zatrzymał sie na 32tys km i nie chce nabijac wiecej, komputer wskazuje zew. temperature -18 gdzie zima w tym roku w Holandii to byl max -6, auto pokazuje błedy abs, i informuje mnie ze silnik uzytkowany jest w 87% na zimno.... na liczniku mam 52 tys.
Srednia 50 tys. rok.

Ktos coś wie, ktos cos slyszal, co sadzicie?
Pozdrawiam serdecznie 8)
Ostatnio edytowany przez ArteK, 22 Kwi 2016, 16:13, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Usunięty nie działający link do filmu
Luktransit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2030
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford
Silnik: 1.6 95km
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Lut 2016, 11:17

Link który umieściłeś jest prywatny, przynajmniej tak u mnie wyświetla.

Pasuje żeby ktoś się przyglądnął sterownikowi silnika i BSI dokładnie (ewidentnie problemy w elektronice są jak opisujesz). Dodatkowo pytanie pozostaje jak ciężką masz nogę :)
agrafek
Początkujący

Miejscowość: Krakow

19 Lut 2016, 12:31

Sprawdź teraz :D

Noga ciezka jak przystalo na rozmiar 45 :/ ale nie o to tu chodzi.
Auto nie jezdzi szybciej niz 150 km (bez dawania w pi*de) na godzine, po dzisiejszej wizycie w salonie bledy z komputera znikly, nie obciazam go kilogramami w sumie auto dziala jak ma dzialac rozchodzi sie o ten klekot.

W poniedzialek maja sprawdzac system paliwowy hmmm
Luktransit
Nowicjusz

19 Lut 2016, 16:44

Ten odgłos się zmienia jak naciśniesz sprzęgło ?

Tyle co z tego filmiku na bank skrzynie bym wyciągnął i sprawdził w pierwszej kolejności docisk, łożysko, łapę a po tym jak się sprawy mają z łożyskiem wałka głównego w skrzyni. Ale wszystko zależy czy ten odgłos zmieniał by się z naciśnięciem sprzęgła.

System paliwowy warto sprawdzić ale tyle co prosty pomiar czy wszystko jest ok... Tak czy inaczej to serwis, oni zrobią i tak po swojemu jak to naprawy na gwarancji :roll:
agrafek
Początkujący

19 Lut 2016, 17:02

Dzieki że pytasz :ok:
Zgadza sie, bylo tak, a tu zakladane powody/rozwiazania.
1 naprawa: dotyczyła sprzegla wymienione wszystko na nowe (problem rozwiazany na 3 miesiace)
2 naprawa: wykryte zle zamontowanie skrzyni skrzynia zrobiona na nowo ( 5 miesiecy spokoj)
3 naprawa: wykryto ubytki (wada produktu) na 2masie, zalozona nowa czesci szly 3 dni. ( 4 dni spokoju)

Za kazdym razem nagrywam filmik, i zglaszam to salonu, kolejne spotkania, objezdzilem sie juz wszystkimi fordami jakie maja w salonie, ale moim w spokju nie moge :x .

Jakies rady? Dodam ze teraz to i ten stuk znika jak da sie mu gazu nawet lekko.
Luktransit
Nowicjusz

19 Lut 2016, 17:18

Nic, w poniedzialek zas bede jezdzil nie swoim. Nici z malego spalania, to bydle pali 11 przy 130 :oops: :cry:

I wszystko sie poszlo :x 8)
Luktransit
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższa szkoła jazdy dla kierowców i narciarzy
    Wyjazdy na narty dają miłośnikom tego sportu dużo radości i satysfakcji. Wbrew pozorom narciarstwo alpejskie i podróżowanie samochodem mają wiele wspólnego. By przyjemne doznania z jazdy na nartach i podróży ...
    Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...

19 Lut 2016, 18:54

Najgorsze w tym wszystkim jest to że jeżeli przy tych naprawach pominięta została choćby jedna drobnostka to problem może powracać do momentu aż ktoś bardziej rozgarnięty się za to weźmie.

Jeżeli obecnie tłucze się tylko na wolnych obrotach to może wskazywać po raz kolejny na skasowane koło dwumasowe. I to nie jest żart bo obecnie dość popularne są historie samochodów które na dwumasie robią zaledwie 20 tys km. A jeszcze do tego czujnik położenia wału znajdujący się przy kole zamachowym z tego powodu też robi problemy z większym spalaniem np.

Doradzanie tutaj nie bardzo coś da, chwilowo jesteś zdany na kompetencje serwisu. A żeby coś doradzić trzeba by dokładnie sprawdzić gdzie leży problem i wiedzieć ewentualnie co robili poprzednicy żeby nie przechodzić całego procesu od nowa (a tego sie nigdy nie dowiesz poza tym co masz na papierze).
agrafek
Początkujący