Forda C-Max 1.6 TDCI Ambiente 2006 - opinie o samochodzie

13 Sie 2021, 08:12

Witam. Poszukuję informacji, opinii o C-Maxie z tym silnikiem. Samochodem jeżdżę głównie do pracy 2x15km i kilka razy do rodziny 2x35km. Nie jestem fanem szybkiej jazdy, lubię komfortowo dojechać z punktu A do B. Miałem przyjemność jeździć wersję 109KM i było super, do tej pory stale przez 7 lat jeżdżę 54 konną Corsą. Czy 90km C-Max bez dwumasy znacząco obniża komfort jazdy? Czy prawdą jest, że bez dwumasy nie ma mowy o jeździe na niskich obrotach? Znacząco wzrasta spalanie bo bez dwumasy i DPF nie ma mowy o ekologicznej jeździe??

[link do oferty na Olx wygasł]
Adam1990
Nowicjusz

18 Sie 2021, 13:44

Adam1990 napisał(a):Samochodem jeżdżę głównie do pracy 2x15km i kilka razy do rodziny 2x35km
Trochę małe te dystanse na tego dieselka i moim zdaniem lepiej by się tu sprawdziła benzyna.

Ogólnie samochód sam w sobie jest ciekawy szczególnie jak potrzebujesz więcej miejsca na tylnej kanapie. Tak samo bagażnik jest dosyć wysoki jeżeli chodzi o załadunek.

Adam1990 napisał(a):C-Max bez dwumasy znacząco obniża komfort jazdy? Czy prawdą jest, że bez dwumasy nie ma mowy o jeździe na niskich obrotach? Znacząco wzrasta spalanie bo bez dwumasy i DPF nie ma mowy o ekologicznej jeździe??
Przcierz kiedyś diesle nie miały dwumasy, DPF i innych wynalazków i był taki zły komfort jazdy? Koszty eksploatacji były niższe i samochody tak się nie psuły jak dzisiejsze wynalazki. Moim zdaniem komfort na pewno będzie lepszy niż w samochodzie który obecnie użytkujesz.

Moja rada jest taka żebyś znalazł taki samochód i przejechał się nim wtedy będziesz wiedział czy to jet to czego szukasz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sie 2021, 16:03

Rokiko napisał(a):Przcierz kiedyś diesle nie miały dwumasy, DPF i innych wynalazków i był taki zły komfort jazdy?

Miały też po 90 koni, turbiny ze stałą geometrią i nie rozwijały pełnego momentu przy 1700 rpm
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...