Formalności i dokumenty samochodu sprowadzonego z Kanady

24 Lip 2018, 06:59

Kupiłem samochod w Kanadzie, który sprowadziłem przez Niemcy. Tam zapłaciłem VAT i cło. Gdzie i jak zgłosić że podatki te zostały już zapłacone. Jakie formalności musze wykonać oprócz tłumaczenia dokumentów i przeglądu aby mieć wszystko gotowe do rejestracji. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
domal122
Nowicjusz

Auto: Audi A3 8l
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2018, 08:41

Z tego co wiem trzeba mieć dokument nadania wystawiony podczas ładowania pojazdu na pokład statku. Cło i VAT masz zapłacone to teraz w Polsce musisz odwiedzić urząd celny i tam opłacić akcyzę. Dalej szukasz tłumacza przysięgłego i tłumaczysz wszystkie dokumenty. Jeszcze czeka na Ciebie jedna opłata tzw. opłata recyklingowa.

Żeby samochodem można było poruszać się po drogach europejskich samochód musi przejść pomyślnie badanie techniczne ale żeby to zrobić musisz wcześniej dokonać kilka modyfikacji chodzi o zmianę świateł symetrycznych na asymetryczne doświetlające pobocze, pomarańczowe kierunkowskazy.

Jak już to wszystko masz ogarnięte to pozostaje opłata OC i udanie się do wydziału komunikacji w celu rejestracji auta.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa Toyota Safety Sense?
    Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...