Opłata produktowa i rejestr BDO

06 Lip 2018, 07:41

Doleciał do mnie temat pt. opłaty produktowej za importowane samochody (dotyczy opon i oleju) oraz konieczności rejestracji importera w bazie bdo w urzędzie marszałkowskim. Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat
amir
Nowicjusz

10 Lip 2018, 17:22

Hm… a to nie jest tak że opłaty za recykling czy to pojazdów czy też olei, opon itp. zostały już uiszczone przez producenta, jeśli dany produkt był wyprodukowany w krajach UE.

Jeżeli tak to faktycznie jest to przepisy o opłacie produktowej naruszają prawo UE podobnie jak było to z opłatą recyklingową, z której rząd się wycofał.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lip 2018, 13:05

też o to pytałem w urzędzie marszałkowskim, powiedzieli, że w eksporcie nie nalicza się opłat produktowych i płaci ten kto wprowadza na dany rynek
amir
Nowicjusz

22 Lip 2018, 19:28

Zobacz poniżej
https://polskiautohandel.pl/
tam aż huczy i trzeszczy na ten temat od bardzo dawna
mało tego że musisz mieć nadany nr bdo, masz mieć umowę o zapewnienie sieci recyklingu.
Jeżeli tego nie masz , a dokonasz importu bez tego to grożą Ci bardzo wysokie kary
za brak sieci 12 000 zł stała opłata + chyba 12 zł za każdy dzień od 1 auta
za brak bdo od 5000zł do 1 000 000 zł (tak nie pomyliłem się do 1 mln zł)

macie to co chcieliście...takich wybraliście rządzących którzy zmieniają przepisy tylko po to żeby wyciągać łapę po chajs od ludzi troche zaradnych żeby rodzawać biedocie i patologii na durne programy typu 500+
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

24 Lip 2018, 13:07

Ja wyszukałem takie coś
http://integrator.org.pl/
Chyba o to chodzi
amir
Nowicjusz

27 Lip 2018, 12:21

To jest jedna z wielu organizacji odzysku która jak twierdzą wywiązują firmy z ustawowego obowiązku. Czy tak jest w praktyce? Tego nie wiemy.
Takie organizacje będą teraz wyrastać jak grzyby po deszczu.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...