Formalności po zakupie samochodu

25 Lip 2015, 11:15

Kilka dni temu zakupiłam samochód osobowy od osoby prywatnej w kraju, samochód zarejestrowany w innym mieście i województwie niż ja mieszkam.
Opłaciłam już Urząd Skarbowy czyli pit PCC-3.
Teraz mam pytanie co powinnam w dalszej kolejności zrobić i ile mam czasu?
Czy jako pierwsze co powinnam udać się do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania samochodu? czy może najpierw udać się do ubezpieczalni i zgłosić, że nabyłam samochód z OC właściciela?
Ogólnie autko ma przegląd i ubezpieczenie ważne aż do maja 2016 roku, więc będę chciała raczej przejąć ubezpieczenie poprzedniego właściciela.
Czy jak pójdę teraz do wydziału komunikacji przerejestrować auto to czy mam zdać obecne tablice rejestracyjne i dostanę na miejscu nowe, już te docelowe?
Liczę na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Messy
Nowicjusz

Auto: VW

26 Lip 2015, 07:53

Przy wizycie w WK dostaniesz:
1/TR docelowe
2/PC
3/Po okolo 14 dniach normalny DR
Przed udaniem się do WK nie zapomnij zabrać z soba KP-jezeli była wydana.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Lip 2015, 14:08

Do ubezpieczyciela jako kupująca nie musisz zgłaszać zakupu OC - możesz z niego korzystać do końca trwania polisy.

Jednak warto skontaktować się z ubezpieczycielem i dopytać o takie rzeczy jak:
- czy zostały zapłacone wszystkie raty
- poprosić o wykonanie kalkulacji pod Twoje dane

Jeśli po rekalkulacji okaże się, że nie będziesz musiała dopłacać do składki, a raty są opłacone lub będzie to niewielki koszt wtedy możesz spokojnie korzystać z OC do samego końca.
Jeśli jednak po rekalkulacji wyjdzie, że musisz dopłacić sporo do składki wtedy najlepsze rozwiązanie to wypowiedzenie umowy OC powołując się na art. 31 i tego samego dnia wykupienie nowego ubezpieczenia.

Nowe OC najlepiej jest zakupić w ramach porównania ofert (zachęcamy do skorzystania z naszej porównywarki :) ), a następnie wyboru najtańszej opcji.

W razie jakichkolwiek wątpliwości odnośnie ubezpieczeń śmiało pytaj :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
    Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...