Fotka z fotoradaru

18 Lut 2009, 14:32

Jutro mija rowno miesiac od czasu gdy zrobiono mi zdjecie a jeszcze nic nie przyszlo. Wiem, ze mandat mnie nie ominie ale czy czasem po uplywie miesiaca moga mi wlepic tylko mandat bez punktow ??
A jesli policja ma prawo wlepuic zarowno pkt jka i mandat to mam pytanie - kolo ratunkowe :D. Samochod jest zarejestrowany na ojca i w zwiazku z tym mam pytanie. Teoretycznie nalezy mi sie 300 zl i 6 pkt ale slyszalem, ze jesli ojciec powie, ze nie pamieta kto prowadzil wtedy auto to dostaje on tylko mandat, bez pkt. I tutaj moje pytanie, czy wtedy dostanie tylko te 300 zl czy dokladaja wiecej ?? Pytam sie, gdyz niewatpliwie lepiej zaplacic tylko 300 niz zaplacic i dostac na dodatek 6 pkt.
Mam nadzieje, ze nie pokrecilem. Prosze o pomoc i szybka odp, gdyz jest to dla mnie bardzo wazne...
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

18 Lut 2009, 15:14

Wyszło to przy handlowaniu pkt na Allegro. Jeżeli właściciel powie, że nie wie kto prowadził auto, to może dostać mandat (za to, że nie wie i że była fotka) od 50 do 500 zł. Zależy pewnie od wysokości mandatu z fotoradaru. Zatem należy się liczyć, że będzie to 500 zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2009, 16:25

jak 500 zł
jak przekroczył prędkość o tyle i tyle ze nalezy mu sie 300 zl i 6 pkt
ani wiecej ani mniej
tarifikator jest od czegos chyba
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

18 Lut 2009, 16:34

rzekroczyłeś prędkośc i wg taryfikatora należy ci 300 zł i 6 pkt,to tyle dostaniesz.Ani więcej ani mniej.Dostaniesz i mandat i pkt.Nie ma czegoś takiego,że dosdtajesz tylko mandat,a pkt nie.Jak minął miesiąc,to najprawdopodobniej dostaniesz wezwanie do Sądu Grodzkiego,a właściwie to twój ojciec,jeżeli jest właścicielem samochodu.Jeżeli widać,kto kierował,to będzie musiał wskazać tą osobę i kto to jest.Jak powie,że to ty(czyli jego syn),to ty dostaniesz wezwanie.Chyba,że pójdziesz razem z ojcem do sądu i załatwicie sprawę na miejscu.A jeżeli nie będzie widać kto prowadził,to ojciec będzie musiał wskazać,komu w tym dniu udostępnił samochód.I lepiej nie kombinować,że nie wiem,bo tym samochodem jeździ kilka osób,tylko od razu się przyznać,że albo on albo ty,ponieważ ojciec może dostać grzywnę za nieschowanie,nie pilnowanie np. kluczyków,czego konsekwencą może być udostępnienie samochodu osobom niepowołanym(bez prawa jazdy,pijanym itd).Jest taki przepis,tylko nie wiem jak on dokładnie brzmi - musiałbyś poszukać w przepisach,ale wiem,że jest,bo sądy z tego korzystają,jak właściciel samochodu nie chce podać kto prowadził,albo chce się wywinąc od mandatu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000