Poważnie rozważam instalację paneli słonecznych u siebie. A czy ktoś miał okazję sprawdzić, jak to funkcjonuje w praktyce? Myślę że mogło by sie sprawdzić w taki sposób.
Nie nie mam. Tylko taka ciekawość weszła o głowy, że dałoby radę tak zrobić i chodzi tutaj o kampera. Ale mówisz że są gotowe zestawy to poszukam. Zapewne są to inne niż te które montuje się na dachach.
Tylko jest jeden mały problem - takie zestawy do kampera maja bardzo małą moc - max to jak się nie mylę nieco ponad 300W. Dla porównania, oświetlenie zewnętrzne samochodu to 140W ). Czyli samo oświetlenie zewnętrzne to praktycznie połowa mocy takiego panela. A ceny...Raczej sie to nie opłaca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Taki zestaw można rozbudować jak masz miejsce na dachu kampera nie tylko o panlele ale i o dodatkowe akumulatory które zmagazynują część energii. Trzeba jednak pamiętać że akumulatory do dodatkowe dosyć duże obciążenie dla takiego samochodu.
Taka instalacja ma za zadanie ładowania akumulatorów przez cały dzień żebys mógł później energię zgromadzoną w nich wykorzystać.
Dlaczego Octavia to jeden z najpopularniejszych modeli w Polsce? Škoda Octavia regularnie znajduje się w czołówce polskich rankingów sprzedaży, zdobywając serca kierowców niezależnie od wieku czy potrzeb. Wysoka pozycja Octavii nie jest dziełem przypadku, a ...
Chevrolet Impala czwartej generacji - historia zabytkowego modelu Chevrolet Impala czwartej generacji to amerykański samochód produkowany przez markę Chevrolet w latach 1965-1970. Był to jeden z najbardziej popularnych modeli marki w tamtym okresie, który zdobył uznanie zarówno ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.