Gotowanie w trasie - ciekawostki

03 Lis 2021, 14:59

Ostatnio zwiedzając różne państwa natrafiłam na taki rodzaj soli jak himalajska. Czy wiedzieliście o takim rodzaju, popytałam tubylców i powiedzieli że taka sól to bogaty w minerały skarb natury, wydobywany z głębi ziemi.

Jak sie okazuje używana nie tylko w kuchni. Warto stosować ją na co dzień – dodając do ulubionych dań, jak również do kąpieli.
Negative
Nowicjusz

03 Lis 2021, 15:20

Negative napisał(a):himalajska. Czy wiedzieliście o takim rodzaju
Tak już od dawna bardzo fajna sól szczególnie spotykam ja z takim młynkiem od razu ale nie wszędzie ją można dostać.

Co ciekawego gotowałaś w trasie? I jakie Państwa zwiedzałaś przy okazji? Kamperem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lis 2021, 10:11

Obecnie najdalej jak udało mi sie dojechać to Uzbekistanu i pochodne tereny i tam własnej miałem styczność z tą solą, a tak to Europa :)
Chodzi Ci o taki młynek?

Zdjęcie
Negative
Nowicjusz

05 Lis 2021, 10:53

Z tego co się kiedyś dowiedziałem, to sól himilajska jest wydobywana w Pakistanie i ma różowy kolor. W Polsce trzeba bardzo uważać przy zakupie tej soli, bo w Polsce też wydobywa się sól w kolorze różowym w Kopalni Soli w Kłodawie. I tylko w tej kopalni. I na to też trzeba zwracać uwagę, ponieważ kopalnia soli w Wieliczce również sprzedaje sól różową, najczęściej w formie pamiątek, jako swoje, a tak naprawdę kupują tą sól z Kłodawy i robią pamiątki. Soli różowej w Wieliczce sie nie wydobywa, bo tam nie występuje. Tak samo z solą himalajską - wydobywa się ja tylko i wyłącznie w Pakistanie.
Sól himalajska zawiera dodatkowo ( w porównaniu do soli białej ) magnez, potas, wapń oraz większe ilości żelaza, które nadaje właśnie ten różowy kolor. Niestety, te "dodatki" nie są na tyle wielkie, że maja wpływać korzystniej na zdrowie. Pod kątem odżywczym jest praktycznie taka sama jak nasz, biała. No i na spożywanie soli należy uważać, bo jak wiadomo jest szkodliwa dla zdrowia, ponieważ to nic innego jak po prostu chlorek sodu. Czy to ta biała czy różowa, czy morska czy himalajska. Wszystkie są szkodliwe tak samo. Sól himalajska ma ten sam smak co każda inna sól. Nie ma tu żadnych rewelacji. A jej spożycie jest tak samo niezdrowe jak każdej innej. Oczywiście nasz organizm potrzebuje soli, ale są to określone i do tego minimalne zapotrzebowania.
Zresztą o soli kuchennej, morskiej, himalajskiej czy tybetańskiej można znależć mnóstwo informacji w necie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2021, 11:02

Negative napisał(a):Chodzi Ci o taki młynek?
Tak coś takiego chociaż Ja widziałem trochę inny ale to pewnie zależy od firmy które taką sól sprzedaje.

Negative napisał(a):Obecnie najdalej jak udało mi sie dojechać to Uzbekistanu i pochodne tereny
Jakim samochodem jeździsz na takie wprawy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Aygo 2018 facelifting
    Toyota Aygo to japoński bestseller, opracowany z myślą o europejskim rynku w studiu projektowym Toyoty ED2 we Francji. Druga generacja tego modelu zadebiutowała w 2014 roku, a w 2018 roku auto przeszło gruntowny facelifting. ...