05 Lis 2021, 10:53
Z tego co się kiedyś dowiedziałem, to sól himilajska jest wydobywana w Pakistanie i ma różowy kolor. W Polsce trzeba bardzo uważać przy zakupie tej soli, bo w Polsce też wydobywa się sól w kolorze różowym w Kopalni Soli w Kłodawie. I tylko w tej kopalni. I na to też trzeba zwracać uwagę, ponieważ kopalnia soli w Wieliczce również sprzedaje sól różową, najczęściej w formie pamiątek, jako swoje, a tak naprawdę kupują tą sól z Kłodawy i robią pamiątki. Soli różowej w Wieliczce sie nie wydobywa, bo tam nie występuje. Tak samo z solą himalajską - wydobywa się ja tylko i wyłącznie w Pakistanie.
Sól himalajska zawiera dodatkowo ( w porównaniu do soli białej ) magnez, potas, wapń oraz większe ilości żelaza, które nadaje właśnie ten różowy kolor. Niestety, te "dodatki" nie są na tyle wielkie, że maja wpływać korzystniej na zdrowie. Pod kątem odżywczym jest praktycznie taka sama jak nasz, biała. No i na spożywanie soli należy uważać, bo jak wiadomo jest szkodliwa dla zdrowia, ponieważ to nic innego jak po prostu chlorek sodu. Czy to ta biała czy różowa, czy morska czy himalajska. Wszystkie są szkodliwe tak samo. Sól himalajska ma ten sam smak co każda inna sól. Nie ma tu żadnych rewelacji. A jej spożycie jest tak samo niezdrowe jak każdej innej. Oczywiście nasz organizm potrzebuje soli, ale są to określone i do tego minimalne zapotrzebowania.
Zresztą o soli kuchennej, morskiej, himalajskiej czy tybetańskiej można znależć mnóstwo informacji w necie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...