Francuskie modele godne zainteresowania!

14 Sty 2010, 17:37

Citroen XSARA 1.9D(1998-2005),----Citroen C1/Peugeot107 1.0(od 2005),-----Peugeot 206GTi/S16 2.0(1999-2003),----Citroen SAXO 1.5D(1996-2003),----Peugeot 406 2.0HDi(1999-2004),----Renault Thalia 1.4(2002-2006),----Renault Megane 1.416V(2002-2008) .PAMIĘTAJ :!: Francuskie samochody zazwyczaj są droższe w serwisowaniu od aut niemieckich ale za to tańsze w zakupie.Coraz łatwiej jest kupić tanie części zamienne do popularnych modeli,drogie części to już historia.Oszczędny silnik benzynowy oznacza zwykle niższe koszty eksploatacji niż wysilony diesel.Auta z Francji wymagają dbałości dlatego nie są dobrą propozycją dla kierowcy,który nie lubi dbać o stan techniczny swego samochodu.Nie odrzucajmy nigdy żadnego samochodu tylko przez to,że słyszeliśmy iż dana firma produkuje auta niegodne zainteresowania.Podparciem tej rady niech będą samochody wyżej wymienione!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sty 2010, 20:52

Z francuskich tylko 3 są godne zainteresowania. Citroen AX, Peugeot 205 GTI i Renault Clio 2.0 F1 sport. Ogolnie to francuskich samochodów nie lubie, już nawet włoskie uważam, że rewelacyjne na tle francuskich.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

15 Sty 2010, 11:21

Fakt, Peugeot 205 GTI rewelacja, sam posiadałem, więc wiem, ile daje przyjemności z jazdy. Do tego dodałbym Peugeot 605 3.0 SV oraz Citroen XM. Wygodne, duże i konkretne maszyny.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

15 Sty 2010, 12:01

Panowie, cóż Peugeot 205 był samochodem roku,to było marzenie ,pokażcie mi lepsze auta ,tzn lepiej spisujące się w rajdach(Subaru zostawmy w spokoju).Jeśli ktoś lubi auta latające a nie stać go na Subaru, to wybierze Francuza.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

15 Sty 2010, 15:18

W Polsce wybierze i "stunninguje" Golfa :lol: .

Generalnie temat konkretny, ale tylko czekać, aż rozwalą go pasjonaci niemieckiej motoryzacji i ludzie opierający swoje zdanie o legendę danej marki.
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

16 Sty 2010, 00:58

Tak 205GTI to sympatyczne auto, moj ulubiony model z francuskich, w zasadzie jedyny który mnie interesuje. Cała reszta francuskich aut, zwłaszcza tych nowych to jakies gówa, wystarczy popatrzyć na te C5 stare czy Peugeoty 607. Gówna jakich malo. Ewentualnie z tych nowych francuskich w miare fajnymi modelami są Peugeot 207RC i Renault Clio Sport f1 2.0.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda we mgle
    Jazda we mgle to jak jazda w chmurach, z tą tylko różnicą, że ich dolna podstawa styka się z powierzchnią ziemi. Kierowanie samochodem w takich warunkach wpływa negatywnie na percepcję wzrokową , m.in. trudniej ocenić ...
    30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...

16 Sty 2010, 11:41

CO jak co ale narazie mowicie tylko o starych granatach 205 kiedy to bylo produkowane 20 lat temu? Piszecie takie bzdury bo nawet nie siedzieliscie w nowych francuzach.. smieszni jestescie.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Sty 2010, 22:16

MajkPZM napisał(a):Tak 205GTI to sympatyczne auto, moj ulubiony model z francuskich, w zasadzie jedyny który mnie interesuje. Cała reszta francuskich aut, zwłaszcza tych nowych to jakies gówa, wystarczy popatrzyć na te C5 stare czy Peugeoty 607. Gówna jakich malo. Ewentualnie z tych nowych francuskich w miare fajnymi modelami są Peugeot 207RC i Renault Clio Sport f1 2.0.

C5 stare nie jest piękne ale 607 ładnie wygląda u to nie jest g...o. :evil:
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

18 Sty 2010, 22:22

NOWE C5 jest piękne, w swojej klasie (średnia) równać się z nim mogą tylko Alfa Romeo 159, nowa Honda Accord sedan i BMW serii 3, wszystkie Avensisy, Passaty, Audi A4. Laguna czy inne Mondeo mogą się schować :wink:

[ Dodano: Pon Sty 18, 2010 22:24 ]
A jeśli idzie o auta francuskie, to miałem kiedyś Peugeota 206 kombi, był całkiem ok, przyjemnie się prowadził, chociaż silnik mógłby mieć mocniejszy. Ale nie mogę o nim złego słowa powiedzieć, przez 2 lata jak go miałem popsuł się tylko czujnik włączenia wstecznego biegu, koszt to chyba jakieś 7 czy 17zł był.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

20 Sty 2010, 13:14

illusion napisał(a):CO jak co ale narazie mowicie tylko o starych granatach 205 kiedy to bylo produkowane 20 lat temu? Piszecie takie bzdury bo nawet nie siedzieliscie w nowych francuzach.. smieszni jestescie.

Śmieszne kolego jest to, że stwierdzasz fakt, nie mając o nim bladego pojęcia. Siedziałem w nowych samochodach francuskich, posiadałem przez jakiś czas Peugeota 406 Coupe, niedawno miałem przyjemność prowadzenia 607ki, a i nawet nowszy model C5, mimo to z przyjemnością wracam pamięcią do czasów, gdy posiadałem 205tkę, więc zupełnie nie rozumiem Twojego "oburzenia".
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

20 Sty 2010, 15:06

Żadne z tych loch nadających się raczej na trasy nie ma startu ze zwinnością i poręcznością jaką prezentuje Peugeot 206 w mieście,jeździłem nim chwilę to wiem. a jeszcze gdy się ma silnik GTI to już w ogóle nie mamy o czym gadać,wielka locha nigdy nie będzie tym. co daje niewielki samochodzik z mocnym silnikiem :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Sty 2010, 15:33

Peżocik 206 to fajne autko, miałem je kiedyś przez pewien czas, ale ma kilka wad jak większość aut :razz: Wprawdzie faktycznie był dosyć "zwinny", to na ogół większość silników w 206 nie jest tytanami mocy - 60, 70, 75 czy 90 koni ciężko nazwać szybkimi, chociaż taki 1.4 benzynka czy 1.4 HDI bardzo dobrze sprawdzają się w mieście.

Poza tym jest to autko dość sprytne, to które ja miałem zawstydziłoby niektórymi rozwiązaniami auta nowsze i wyższych klas, np. miałem kombi i była tam otwierana szybka - żeby włożyć coś małego do bagażnika nie musiałem podnosić klapy, wystarczyło szybkę, miałem wskaźnik poziomu oleju, wycieraczki po zatrzymaniu się na światłach automatycznie zwalniały o bieg niżej (z przerywanego na tryb bez pracy, z ciągłego wolnego na przerywany, z najszybszego na ten wolniejszy) i wiele innych umilających życie bajerów

Jednak na trasy 206 to nie to, jest nie najlepiej wyciszony, wyposażenia nie ma jakiegoś wypasionego (dobrze jak jest klimatyzacja, a nie występują rzeczy typu podłokietnik, sterowanie radiem w kierownicy, radio czytające cd, mp3, USB i iPody, komputer pokładowy, uchwyty i podstawki na napoje czy inne rzeczy typu tempomat, chociaż tempomat mam i w polskich warunkach zupełnie się nie sprawdza nawet na trasach).
Ostatnio edytowany przez ACSznycel, 20 Sty 2010, 20:37, edytowano w sumie 1 raz
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

20 Sty 2010, 17:10

Pomyliłem modele,na myśli miałem 205-kę,206-tką nie jeździłem ale sobie wyobrażam.90 KM jak na taką masę autka ,nie jest źle!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Sty 2010, 13:39

a co sadzicie o nowych produkcjach francuskich? Szczegolnie mam tu na mysli Renaul t Megane Coupe :)
michero
Nowicjusz

Miejscowość: Paryz

26 Sty 2010, 13:59

Nowe Modele aut francuskich fazy eksperymentów mają za sobą,są dopracowane,bezawaryjne.Jakie są opinie tych ,którzy zajmują się testowaniem i ocenami aut?! Francuzy niczym nie ustępują autom niemieckim :!: Wystarczy tylko spojrzeć chociażby na nowe Clio,jest ładniejsze auto w tej klasie?!Teraz Francuz to zupełnie inna jakość(globalnie ,biorąc pod uwagę wszystkie najnowsze modele).Podobnie jest z Oplem,zarząd tego koncernu walnął pięścią w stół,skończono z rdzewieniem karoserii.Nowa Insignia wjechała innym niemieckim rywalom w zderzak,z Astrą będzie podobnie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP