Francuz lub coś innego do 12k

09 Sty 2020, 00:45

Witam, jak w temacie posiadam 12tys na same autko z czego 2/3tys na serwis pozakupowy i dopieszczenie.
Autem będę poruszał się głównie po mieście ale i 2/3 razy w roku jakaś trasa 1200km w obie strony.
Mysle nad zakupem auta w samej benzynie i po zakupie je zagazowac lub diesel. Chce auto które będzie mało awaryjne oraz dobrze zabezpieczone blacharsko pod względem korozji. Przeglądałem wiele ofert, początkowo myślałem o zakupie passata 1.8t b5 fl, ale porownywujac roczniki i ceny aut wpadłem na myśl by zakupić jakiegoś francuza który będzie o kilka lat młodszy od takiego VW a cena zakupu podobna. Czy jest to dobra myśl by kupić jakiegoś francuza? A może polecicie mi coś innego równie trwałego w tym budżecie? Nie robi mi to większej różnicy czy będzie to sedan hatchback czy też kombi. Bardzo proszę o propozycje i z góry dziękuję. Jestem z woj lubelskiego, ale jeśli będzie coś godnego zakupu to mogę dojechać te 100/150km.

PS. Za jakiś rok planujemy powiększyć rodzinę, także dobrze żeby wózek zmieścił się do bagażnika.
teedy1
Początkujący

09 Sty 2020, 07:39

Skoro wózek ma się mieścić do bagażnika to raczej odrzuć hb :) Myślę, że mógłbyś rozglądnąć się za Peugeotem 307 (polift po 2005 r.) w wersji kombi. Silnik może być 1.6 109KM lub 2.0 136KM, nadają się do gazu. Silniki diesla też są przyjemne.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

09 Sty 2020, 12:16

Może coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - Polski salon i do dzisiaj serwisowane w ASO,długi przegląd i opłaty tylko widać lekkie obcierki.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Sty 2020, 13:31

To już szczyt żeby polecać lagunę, miałem się nie odzywać ale się poprostu nie da, chłopie chcesz mieć spokój daj sobie na luz z wszelkimi wiekowymi autami francuskimi, one są dobre ale do 10 lat i 200k przebiegu a potem żyją swoim życiem. Już nawet francuzi odchodzą od swojej dumy kraju i biorą się inne marki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2020, 14:02

Bartol jak masz polecać syfiaste auto to go nie polecaj wcale. Wyda 12 tyś. i zaraz auto mu będzie jechało na lawecie - tak w sumie kończy się każda przygoda z tym autem.

Jak myślisz o autach pokroju Passat to spójrz na Mondeo Mk3 lub Merce C/E.
PoltekDriver
Nowicjusz

09 Sty 2020, 14:08

Hmm jeśli nie francuz to co moglibyście mi polecić w tej kwocie 12tys?
teedy1
Początkujący

09 Sty 2020, 18:01

PoltekDriver napisał(a):Bartol jak masz polecać syfiaste auto to go nie polecaj wcale. Wyda 12 tyś. i zaraz auto mu będzie jechało na lawecie - tak w sumie kończy się każda przygoda z tym autem.

Co Ty pierd... poliftowe Laguny były nieco poprawione i nie myl z tymi sprzed liftu czyli roczniki 2001-2004..

A Mondeo mk3? Tam ruda tańczy jak szalona..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Sty 2020, 20:32

Barol napisał(a):nieco
słowo klucz :ok: przy takiej ilości problemów jak miała przedliftowa nieco niewiele pomogło, owszem jest lepiej ale dalej słabo. Każde auto ma swoje jakiś tam wady.
Ja np polecę Volvo V50, silnik benzynowy rozważać można każdy a z dieslem to brać ten który w lepszym stanie bo każdy ma swoje za uszami.
Opel Signum czy tam Vectra 1.8 lub 1,9 dieslowe
Wszelkiej maści Vagi w zasadzie z każdym silnikiem
Jak już pchać się w Francuza to Peugeot 207
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2020, 20:40

Czyli zamiast totalnego szrota polecasz prawie totalnego szrota? I co to zmienia? Przyczepiać się do rdzy wychwalając laweciarza :D Nie pierdziel człowieku.
PoltekDriver
Nowicjusz

10 Sty 2020, 00:39

Widzę wielkich znawców na tym forum aż śmiech mnie bierze bo jeden lepszy od drugiego.
Tak się składa że mój brachol od kilku miesięcy posiada Lagune II kombi po liftingu (musiał zmienić poprzednie ze względu na dziecko w drodze) i ma tam silnik 2.0 135km w gazie i wiecie co "fachowcy" ani razu nie było na lawecie a nie jezdzi tylko po mieście.

Jeden przypadek na milion pewnie usłyszę.. wiecie co nie wrzucajcie wszystkiego do jednego wora taka dobra rada :wink:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Sty 2020, 00:40

TFSI napisał(a):od kilku miesięcy posiada
:ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Sty 2020, 00:56

TFSI napisał(a):Tak się składa że mój brachol od kilku miesięcy posiada Lagune II kombi po liftingu

Tia i to jest wyznacznik dobroci auta... już Ci wierzymy że Ty wierzysz :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Sty 2020, 02:20

To ciekawe, bo ja widziałem jak holowano Renault. Wiedziałem jaki model, ale sprawdziłem z ciekawości - Laguna :D :D :D Jeśli dla Ciebie wyznacznikiem dobrego auta jest to, że nie popsuło się po paru miesiącach to w sumie nie ma o czym dyskutować.
PoltekDriver
Nowicjusz

10 Sty 2020, 22:21

A co myślicie o takim aucie konkretnie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
teedy1
Początkujący

10 Sty 2020, 22:26

159 za taką kasę to proszenie się o kłopoty.
Realnie, za coś w uczciwym stanie trzeba dać co najmniej 17-18
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km