Francuz? NIE!

23 Mar 2009, 22:19

na 10 Japończyków zepsuje się 1 a na 10 golfów zepsuje się 1 i na 10 francuzów też jeden się zepsuje...
obecnie produkowane samochody z PSA czy renault to ciekawe modele, które zdobywają rynek. głównie aut rodzinnych jak do tej pory.
ale nie bez powodu nawet Japończycy doceniają niektóre modele w rankingach aut importowanych
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Mar 2009, 08:35

Zauważcie Panowie taką ciekawostkę;
Nissan...takie przyzwoite autko,małoawaryjne jak to "skośniak",aż tu od paru lat ścisła współpraca z francuzami i co się z małoawaryjnością stało..? A poszła się p.....!
Jak w Europie robią statystyki o awaryjności,to nissanowskie nowsze modele wąchają ogony. No więc coś jednak w tym francuskim tchnieniu jest na rzeczy... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Kwi 2009, 21:45

artur73 napisał(a):Zauważcie Panowie taką ciekawostkę;
Nissan...takie przyzwoite autko,małoawaryjne jak to "skośniak",aż tu od paru lat ścisła współpraca z francuzami i co się z małoawaryjnością stało..? A poszła się p.....!
Jak w Europie robią statystyki o awaryjności,to nissanowskie nowsze modele wąchają ogony. No więc coś jednak w tym francuskim tchnieniu jest na rzeczy... :)

nie jest aż tak, źle. x-trail, navara trzymają poziom
a x-trail na dCi to nawet nieźle śmiga
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2009, 22:10

Od roku użytkuję cytrynę zx. 14-latka, 150 z hakiem ma przejechane [bez kręcenia ... chyba :wink: ]. Przez ten rok wymieniłem kilka elementów - sprzęgło (zastałem totalnie spalone), klocki, szczęki + linkę (ręczny wcale nie trzymał), drążek stabilizatora z przodu i to by było chyba na tyle. Niby trochę tego się nabrało, ale mimo to dziś nie żałuję, że wybrałem cytryniastą. Mimo, że jest mocno zmulona (jakiekolwiek wyprzedzanie mogę rozpocząć od 80 km/h na czwórce, przy 80 na piątce straciłbym o kilka cennych sekund za dużo), że nie ma żadnej elektryki (szyby, zamek), że nie ma wspomagania urzekła mnie lekkością w prowadzeniu oraz tym, że nigdy nie zawiodła mnie w trasie. Jeśli coś zaczynało piszczeć, trzeszczeć, dawać inne oznaki, że coś nie halo to zawsze po powrocie. Pozostaje liczyć, że w planowanej na niedługo kolejnej wycieczce po polskich 'drogach' ten trend jej się nie odwidzi 8) .
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

07 Kwi 2009, 10:09

no zdarzaja sie wyjatki francuzy ale ostatnio gadalem ze znajomym i jego zyna jezdzila cytryna i bylo ciezko sie dostac do zarowki zeby ja wymienic
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Kwi 2009, 13:26

ten problem nie jest tylko w cytrynach barol91.wujek czekal w serwisie na wymiane zarowki w stilo kilka godzin :/ masakra.musieli ściagac m.in zderzak.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

07 Kwi 2009, 13:35

no tez racja,a w szczegolnosci takie problemy dotycza nowszych juz aut
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

28 Cze 2009, 22:28

Uważam, że ludzie krytykują auta produkcji francuskiej, bo nigdy ich nie mieli a dowiedzieli się od osoby, która kupiła np. francuza od osoby, która nie dba o samochód i go "piłuje" w znaczeniu silnik. Ja z ojcem mam Renault 19 można powiedzieć, że też jest w pewnym stopniu moja bo obecnie mam lat 15 a na 18 mam je dostać. Matka była przeciwna kupnie tego samochodu, upierała się, że chce Fiata Siene. W końcu kupiliśmy te Renault 19 i mamy je już 4 lata. Zamontowaliśmy tylko do niego instalacje gazową i nic nigdy poważnego się w tym samochodzie nam nie przytrafiło autko ekonomicznie spala i nie ma do niego zastrzeżeń a jest produkcji francuskiej. Po 2 latach od kupna Renault ojciec kupił mamie Fiata Siene, bo obaj jeździli do pracy i potrzebowali samochodu. Od momentu kupna tego samochodu zaczęły się robić same problemy. Pierwsze co to siadł alternator. Drugie układ kierowniczy. Rodzice więcej zainwestowali w tego Fiata Siene niż mój ojciec wydał pieniędzy na części do Renault. Auto to ma bardzo słabą blache. Francuskie samochody w porównaniu co do innych są bez wadliwe, chyba, że kupicie niezadbane ...
Jeśli umrę to z satysfakcją, że robiłem to co kochałem - Samochody.
sojer126
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

30 Cze 2009, 16:44

Panowie, każdy ma swoją ulubioną markę, czy kraj produkcji, i każdy będzie bronił swojego. Ja jestem zwolennikiem francuzów ponieważ oferują duże bezpieczeństwo, komfort jazdy, oraz wiele ciekawych innowacji, chociażby klakson na drążku kierunkowskazów. Nigdy nie miałem innego samochodu niż Peugeoty oraz Citroen XM, i fakt, może czasami trzeba było w nie włożyć troszkę grosza, może nie należą do najmniej awaryjnych samochodów, ale za to prowadzenie tych pojazdów to czysta przyjemność, i zawsze sprawiało mi to dużo frajdy. Podkreślam mimo to, że nie jestem przeciwnikiem innych marek, czy to wschodnich czy zachodnich.

Pozdrawiam.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

01 Lip 2009, 14:17

boyd83 napisał(a):

nie jest aż tak, źle. x-trail, navara trzymają poziom
a x-trail na dCi to nawet nieźle śmiga[/quote]

a gdzie info o spitolonych silnikach w D22 :lol:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

02 Lip 2009, 23:47

warzywo napisał(a):Akurat barol nie Ciebie miałem na myśli ale kolegę na m ;)

O mnie?? :roll:
Chyba musze zmienić nick bo ludzie maja dziwne skojarzenia co do mojego wieku...

Co do tematu to powiem jedno.
Testy awaryjnosci mówią same za siebie
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

03 Lip 2009, 15:01

marcin94 napisał(a):Co do tematu to powiem jedno.
Testy awaryjności mówią same za siebie

hmmm testy awaryjności powiedzą Ci to .... co sponsor tych testów chciał aby tak wyszło :-) mój znajomy pracuje w jakiejś niemieckiej firmie tuningowej i czasem dostają samochody do testów na ok. 2 tygodnie . później w swojej "gazetce" opisują to i owo - opinia tych testów w 90% jest podyktowana ... nie oszukujmy się żyjemy w świecie gdzie MARKETING i PR kreują standardy !! takie są realia podejrzewa iż w większości magazynów motoryzacyjnych opinie nie są do końca obiektywne - dlaczego tak twierdzę ? ponieważ większość dziennikarzy motoryzacyjnych ma swoje "widzi misie" tak jak każdy z nas - jednemu podoba się kwadratowe a drugiemu owalne - wiadomo kwestia gustu - dlatego jak kupuję samochód to oczywiście sięgam rady na forum, czytam opinie a później udaję się na jazdę próbną i często opinie wypisane w internecie NIJAK MAJĄ się do rzeczywistości - Kiedyś miałem Audi a3 - ten samochód był dla mnie cudem - bardzo lubiłem to autko. jakiś czas po tym jak kupiłem a3 z kumplami byliśmy na imprezie a że jako jedyny byłem trzeźwy - jechałem jego Fordem Focusem 1,8 TDCI - byłem w szoku jak to autko się prowadzi - fakt faktem jego miało sporo mniejszy przebieg ale wrażenia z jazdy bomba :-)

moim zdaniem nie można sklasyfikować Francuskich samochodów jako ogół że są do bani - są lepsze i gorsze modele !! tak jak i to w Audi, Mercedesie, BMW i innych ! ludzie opisują Audi A4 i a6 że wspaniałe wozy - zgodzę się to bardzo dobre samochody a co powiecie o a2 ?? moim zdaniem kompletny nie wypał !! kiepsko się prowadzi - wąskie i wysokie autko - jeździłem tym jakiś czas .... dla mnie masakra ale dla kogoś innego może to być wspaniały samochód ! - Nie mówię NIE Fordowi, Renault, Peugeot, Citroen, czy Fiat ponieważ uważam, że w każdej z tych marek są dobre samochody !

podsumowując ... Ludzie ! przestańcie zachowywać się jak prymitywy !! cytat :" nie bo francuskie to g...o .... czy ford g...o wort ... " nie można polegać na opinii innych - SAM przejedź się danym samochodem - może się przekonasz - może odczujesz różnicę , przesiadając się ze Skody Octavi (bo wg. wielu ludzi których znam to najtańszy Passat) do np. Renault Laguna - która w kwestii komfortu jest o epokę lepsza od octavi !
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)

07 Lip 2009, 16:25

Zadzam się z przedmówcą. Każdy ma inny gust i tego nikt nie zmieni. Ja miałem kilka peugeotów, cytrynę XM i mnie po prostu pasują francuskie auta, dlaczego? Nie wiem, po prostu je lubie. Jeździłem wieloma autami innych marek, nawet tirem, i zawsze czułem ulgę gdy wsiadałem do swojego Peugeota. A jeśli ktoś chce poczytać konkretne dyskusje na temat konkretnych modeli francuzów oraz konkretnych gustów to jakiś czas temu założyłem na forum temat "Francuzy czyli wszystko o..... francuzach".
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

08 Lip 2009, 17:00

Tata jeździ C5 , babcia Megane a ja 206 :) cała rodzina i inwestuje we francuskie samochodzy nikt nie narzeka :)
Kajet
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Lip 2009, 13:17

Francuzy są na prawdę w porządku wiem bo sam jeżdżę francuzem.
Jak do tej pory nic wielkiego się nie stało a auto ma już 7lat więc stereotypom mówimy głośne i stanowcze nie!!!
swenson
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław