Francuz? NIE!

08 Paź 2009, 05:42

:lol: HAHAHA no to się uśmiałem :mrgreen:

Powiem tak: żeby nie robić wojny północ - południe, bo to i tak niczego tutaj i nikt nie udowodni, ale wpiszcie sobie na początek w SZUKAJKĘ [audi lub peugeot] i zaznaczcie sobie w Forum : PROBLEMY TECHNICZNE .... i odpowiedź gotowa 12 stron audi i 5 puga
Poza tym nawet jak to będzie technologia kosmiczna to i tak się będzie psuła :razz:
Ratują nasze auta tylko właściciele, którzy o nie dbają... a nie ci którzy oszczędzają na eksploatacji i katują dotąd, aż coś nie padnie z myślą, a niech się martwi następny właściciel i sprzedają takiego trupa na reanimacji zalanego jakimś szajsem do silnika i podszykowanego w dziupli pana "Bożydara" po czym sprzedają taniej, bo to okazja ! hahaha :shock:

Moim zdaniem i jak dla mnie, to tylko się cieszyć, że "francuzy" nie mają dobrej opinii bo jeżdżę porządną Limuzyną za rozsądną cenę...

Przy wyborze auta 2 lata temu brałem pod uwagę A6, S80, C-klase i 607 na końcu ! (patrząc cenowo) po przejechaniu się kilkoma z nich (chociaż, to nie pierwszy przejazd tymi autami przy zakupie, mówię o A6 i C ...) pierwszy na odstrzał poleciał: mesiu i A6...S80 patrząc na servis i inne możliwości też odpadł po tym jak przejechałem się przypadkowo 607 i po prostu się zakochałem... później pozostało tylko szukanie odpowiedniego egzemplarza co naprawdę trudno trafić :!: masa jest teraz ściągana od żabojadów :wink: w różnym stanie... także trzeba auto sprawdzić (każde ogólnie czy niem,fran czy jap) i cieszyć się tak jak ja ... 2003 r. kupione w 2007 koszta związane z posiadania auta 0 pln, nie licząc eksploatacji (filtry itd.).(fakt zawiecha się już odzywa i drugi aku )

Czego życzę Wszystkim użytkownikom, bez względu na markę auta...

Odnośnie Auto (BILD) Świata to niemieckie pismo, także nie spodziewajcie się pochlebnych recenzji :lol: mimo że z nimi współpracujemy to sami "(nie) przyznają", że bronią niemieckiej technologii :razz:

PS.Forumowiczów zainteresowanych tematem Peugeotów...proszę info na PW

Pozdrawiam :wink:
Pawel607
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

08 Paź 2009, 11:36

Pawel607 napisał(a)::lol: HAHAHA no to się uśmiałem :mrgreen:

Powiem tak: żeby nie robić wojny północ - południe, bo to i tak niczego tutaj i nikt nie udowodni, ale wpiszcie sobie na początek w SZUKAJKĘ [audi lub peugeot] i zaznaczcie sobie w Forum : PROBLEMY TECHNICZNE .... i odpowiedź gotowa 12 stron audi i 5 puga
Poza tym nawet jak to będzie technologia kosmiczna to i tak się będzie psuła :razz:
Ratują nasze auta tylko właściciele, którzy o nie dbają... a nie ci którzy oszczędzają na eksploatacji i katują dotąd, aż coś nie padnie z myślą, a niech się martwi następny właściciel i sprzedają takiego trupa na reanimacji zalanego jakimś szajsem do silnika i podszykowanego w dziupli pana "Bożydara" po czym sprzedają taniej, bo to okazja ! hahaha :shock:

Moim zdaniem i jak dla mnie, to tylko się cieszyć, że "francuzy" nie mają dobrej opinii bo jeżdżę porządną Limuzyną za rozsądną cenę...

Przy wyborze auta 2 lata temu brałem pod uwagę A6, S80, C-klase i 607 na końcu ! (patrząc cenowo) po przejechaniu się kilkoma z nich (chociaż, to nie pierwszy przejazd tymi autami przy zakupie, mówię o A6 i C ...) pierwszy na odstrzał poleciał: mesiu i A6...S80 patrząc na servis i inne możliwości też odpadł po tym jak przejechałem się przypadkowo 607 i po prostu się zakochałem... później pozostało tylko szukanie odpowiedniego egzemplarza co naprawdę trudno trafić :!: masa jest teraz ściągana od żabojadów :wink: w różnym stanie... także trzeba auto sprawdzić (każde ogólnie czy niem,fran czy jap) i cieszyć się tak jak ja ... 2003 r. kupione w 2007 koszta związane z posiadania auta 0 pln, nie licząc eksploatacji (filtry itd.).(fakt zawiecha się już odzywa i drugi aku )

Czego życzę Wszystkim użytkownikom, bez względu na markę auta...

Odnośnie Auto (BILD) Świata to niemieckie pismo, także nie spodziewajcie się pochlebnych recenzji :lol: mimo że z nimi współpracujemy to sami "(nie) przyznają", że bronią niemieckiej technologii :razz:

PS.Forumowiczów zainteresowanych tematem Peugeotów...proszę info na PW

Pozdrawiam :wink:

jeżeli pozwolisz podpiszę się pod Twoją wypowiedzią ! :-) bardzo lubię Francuskie samochody, czy to Renault czy Citroen czy Peugeot każdy ma coś w sobie. Tak jak poprzednik napisał NIE kupujcie odpicowanego na sprzedaż samochodu - choć tutaj określenie samochód nie bardzo pasuje - raczej trup po kuracji odświeżającej - kupcie choć raz nowy samochód z fabryki lub naprawdę sprawdźcie samochód który kupujecie !! nie wieżcie temu co mówi sprzedawca !!!! a przedewszystkim myślcie !
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

08 Paź 2009, 21:32

adam-and1 napisał(a):kupcie choć raz nowy samochód z fabryki

No fajnie, ale ile kosztuje nowe 607? 150 tys. zł? A radio do tego dorzucają, czy krzyczą sobie kolejne 2 tysie w dopłacie? :mrgreen:

Weź poprawkę, że może nie wszyscy zarabiają miesięcznie 8 tys. zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Paź 2009, 03:43

Dishman napisał(a):

No fajnie, ale ile kosztuje nowe 607? 150 tys. zł? A radio do tego dorzucają, czy krzyczą sobie kolejne 2 tysie w dopłacie? :mrgreen:

Masz rację, ale nie trzeba zarabiać 8 tys.i notabene 607 na polskim rynku nie ma w sprzedaży od lipca ... ostatnia cena była dokładnie 149 tys. po upuście z 179 tys. modele 3.0 i 2.7 HDI biturbo obiżka 45 tys. tzw. Special Ofert ;)
Pawel607
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

09 Paź 2009, 09:17

Dishman napisał(a):

zacytowałeś tylko część mojej wypowiedzi ! -ciąg dalszy brzmi : " lub naprawdę sprawdźcie samochód który kupujecie " czytaj albo kup nowy albo sprawdź co kupujesz - zanim kupisz używany model to jedź do serwisu ASO czy to Renaul czy Citroen czy Peugeot to za 250zł powiedzą Ci w jakiej kondycji jest silnik - zmierzą ciśnienie w cylindrach , sprawdźą zawieszenie, grubość lakieru, itp jeśli to możliwe sprawdzą co było robione z samochodem - (możliwe jeśli ktoś wcześniej jeździł do ASO ! ) - sprawdzą faktyczny przebieg - chyba że ktoś zadał sobie trud wymiany komputera w silniku (NIE licznika !) .
adam-and1
Aktywny

14 Paź 2009, 09:51

A ja się nie zgodzę że francuskie to badziew. Sam jeżdżę Xsarą (16V, 110 KM, 2002 r.) i problemów z nią w sumie nie ma. Ludzie oceniają auta mimo że nie mają o nich pojęcia. Renault ma podobno zawodne silniki, a Cytryna zawieszenia. Z kolei Peugeot ponoć zawsze dużo palił. A ostatnio wypuścili 207-kę, która pali 4 litry na 100, i to diesla!

Peugeot 207 - cztery litry na setkę
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus IS oraz IS F w 2021 roku?
    Wiele wskazuje na to, że Lexus IS w najbliższych latach doczeka się następcy. Najnowsze informacje wskazują, że auto czekają spore zmiany - zostanie oparte na platformie TNGA, otrzyma nową turbodoładowaną jednostkę benzynową ...

14 Paź 2009, 10:08

pimpurdan napisał(a):A ja się nie zgodzę że francuskie to badziew. Sam jeżdżę Xsarą (16V, 110 KM, 2002 r.) i problemów z nią w sumie nie ma. Ludzie oceniają auta mimo że nie mają o nich pojęcia. Renault ma podobno zawodne silniki, a Cytryna zawieszenia. Z kolei Peugeot ponoć zawsze dużo palił. A ostatnio wypuścili 207-kę, która pali 4 litry na 100, i to diesla!

Peugeot 207 - cztery litry na setkę

4Litry to dobry wynika ale Peugeot 308 1,6 HDI 110 KM (według mnie świetny silnik) ! spala przy ekonomicznej jeździe 2,9 Litra !!!!
LINK DO ARTYKUŁU

Peugeot 308 1,6 HDI 110KM -wersja fabryczna NIE MODYFIKOWANA przejechała na jednym baku czyli 60 Litrów ON 2.060 kilometrów !! i co wy na to ?? Tylko proszę NIE piszcie mi tu o Seacie Ibizie który spalił 2,3 Ltra /100KM ponieważ jeśli chodzi o Seata to jechał nim mistrz jazdy o kropelce !! do tego często gasił motor a trasa była tak wyznaczona aby było jak mniej zakrętów i jak najwięcej prostych autostradowych. ! co do Peugeota to w tym konkursie brali udział zwykli ludzie zwykłymi fabrycznymi jednostkami ! trasa moim zdaniem przeciętna .... powiem tak - umówcie się na jazdę próbną tym Peugeotem ! po przeczytaniu tego artykułu chwyciłem za telefon i zadzwoniłem do Dilera Peugota w Katowicach i umówiłem się na jazdę próbną - jechałem tym samochodem w najbogatszej wersji wyposażenia - przejechałem ok 90 -120 kilometrów i spaliłem średnio 4,2 Litra przy czym moja średnia prędkość ok 110 -140 km/h czasami .... poza tym jechało mi się naprawdę komfortowo i niezwykle "lekko" byłem w lekkim szoku po przejechaniu się tym samochodem - zrobił na mnie ogromne wrażenie .... tylko ta cena 118 tys. <--- tyle kosztował ten model ....
adam-and1
Aktywny

14 Paź 2009, 13:07

adam-and1 napisał(a):spaliłem średnio 4,2 Litra

No to "trochę" Ci do 2.9 litra zabrakło... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Paź 2009, 08:43

Dishman napisał(a):
adam-and1 napisał(a):spaliłem średnio 4,2 Litra

No to "trochę" Ci do 2.9 litra zabrakło... .

czytałeś uważnie co napisałem ?? nie jechałem ekonomicznie !
adam-and1
Aktywny

15 Paź 2009, 10:00

Moja 190 tka na trasie latem przy pełnym obciążeniu i przy 150 km/h pali ok.16 l gazu(autostrada),dzisiaj w nocy(było zimno)jechałem A4 max.90km/h(pełne obciążenie),spaliła mi 11.5l czyli wnioskuję,że ten PEUGEOT na autostradzie przy 90 km/h może zejść do 3 litrów,pamiętajmy,ze Francuskie samochody należą do najoszczędniejszych, z tym chyba wszyscy się zgodzimy :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Paź 2009, 12:02

Zależy co rozumieć poprzez auto oszczędne. Wolę dopłacić przy dystrybutorze, ale omijac mechanika i sklep z częściami.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Paź 2009, 19:25

Hehe dokładnie :D A co do tej oszczędności to przychyliłbym się jedynie jeśli brane pod uwagę są silniki diesla. Poza tym francuskie auta na polskie warunki to nie najlepszy wybór :P
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

16 Paź 2009, 21:41

Fakt, lepiej jeździć twardym Lanosem i odczuwać każdą dziurę, nierówność czy studzienkę. Ja dziękuję za takie przyjemności, wg mnie właśnie miękkie zawieszenie jest dobre na polskie warunki. Z awaryjnością tych miękkich zawieszeń też nie jest tak najgorzej. Francuskie zawieszenia tylko w Polsce mają złą opinię, odpowiedź czemu nasuwa się sama.
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

17 Paź 2009, 09:41

Takie tematy w tym kraju są naprawdę bez sensu. Polacy to dziwny naród i jak już sobie coś do łba wbijemy to trzymamy się tego do końca życia. Przynajmniej większość tak ma. Jeżdżę od około 10 lat, byłem mechanikiem i jedno czego się w tym czasie nauczyłem to : Polacy (ponownie dodam że większość) nie potrafią dbać o samochody. Zapytasz kogoś czy dba o auto to odpowie : Tak, często sprzątam wnętrze i myję karoserię... Właśnie tak u nas wygląda dbanie o auto.

Ludzie bardzo często nie wymieniają oleju na czas, filtrów czy na przykład zmienią filtr powietrza, oleju ale o filtrze paliwa zapominają. Nie wspomnę już o zmianie oleju silnika na inny bo był tańszy. Na pytanie mechanika jaki olej wcześniej był stosowany, słyszymy odpowiedź : Panie a skąd ja to mam pamiętać to tyle czasu temu było.

(Zaskakują mnie tutaj tylko kobiety, wszystko ładnie zapisane w notesie lub zapamiętane, no i ich troska o "nas" mechaników).

Pół biedy jeżeli pod maską jest nalepka z ostatniej wymiany (która często wskazuje 30/35 tyś km od ostatniej zmiany oleju). Tak samo mógł bym wypowiedzieć się o zawieszeniach. Ludzie nie potrafią zrozumieć że padający amortyzator potrafi powodować uszkodzenia w pozostałych częściach zawieszenia (i na odwrót).

Tak właśnie przez głupotę ludzką i "oszczędzanie" rodzą się wspaniałe Polskie mity na temat motoryzacji.

Na początku posiadania Citroena Berlingo 1.9D a było to 8 lat temu musiałem zmienić skrzynię biegów ponieważ rozleciał się mechanizm różnicowy. W tym przypadku przeciętny kierowca powiedział by że Citroen to syf i się sypie. A prawda wyglądała tak że byłem młody, głupi i lubiłem "agresywną jazdę" która wykończyła układ przeniesienia napędu. Minęło 8 lat dalej jestem młody i głupi ale nauczyłem się kultury wobec samochodu i zrozumiałem to czego większość Polaków dalej nie rozumie. Jeżeli auto nie jest przystosowane do agresywnej jazdy to szybko je wykończysz. A większość samochodów dostępnych w salonach to auta codziennego użytku NIE SPORTOWE.

Oczywiście są auta jak Alfa Romeo które wymagają szczególnie zdyscyplinowanych użytkowników. Nie dbasz to posypie się jak domek z kart.

Wychodząc na przeciw ogólnym zachwytom niemieckiej motoryzacji mogę powiedzieć że najczęstszymi klientami warsztatów są... Uwaga !... Volkswageny, Seaty, Skody. Ich główne usterki dotyczą : Immobilisery, Sterowanie silnika, Rdza elementów nadwozia ( nie nie żartuje ), Uszkodzenia skrzyni biegów a turbinki lubią wydmuchiwać uszczelki pod głowicą.

By the way taką samą bezsensowną debatę można by toczyć na temat kolejnego głupiego Polskiego mitu - Automaty to zło.
agrafek
Początkujący

Miejscowość: Krakow

17 Paź 2009, 09:49

agrafek, ,święte słowa święte i taki ludzi to ja rozumie :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy