Francuz? NIE!

18 Paź 2009, 22:20

W najnowszym AUTO-SWIAT jest porównanie - C5, Accord i Insignia - Franca, Japoniec i przedstawiciel uwielbianej nad Wisłą niemieckiej motoryzacji. Wszystkie auta kombi, w dieslu, porównywalne silniki (C5 i Opel 2,0; Honda 2,2) i jak to w tego typu zestawieniach cały artykuł kończy się ogólną punktacją. Kto został zwycięzcą ? Oczywiście Citroen :cool: . Za nim Honda, stawkę zamknął Opelson. Co przede wszystkim zadecydowało o triumfie Cytrynki ? Hydropneumatyczne zawieszenie.

No, ale jak to już mówiliśmy - co kto lubi :wink: .
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

19 Paź 2009, 09:32

Tak się składa, że mam nowy Auto Świat i nie znalazłem tego porównania :P
Poza tym oni w tych czasopismach mówią o różnych rzeczach prócz trwałości :P
W nowym Auto Świat masz za to prezentację modeli Citroen, historię, wersje nadwoziowe, dane techniczne, typowe usterki, wyniki testów, eksploatacja itp. Poczytaj sobie o tym lepiej hehe :D Generalnie raczej kłopotliwe samochody, szczególnie jeśli o zawieszenie chodzi ;)
Co do Lanosa to kupiłem bo ograniczał mnie budżet i dobrze zrobiłem bo jeździ fajnie i nic się nie psuje, dodatkowo na gazie za małą kasę ^^
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

19 Paź 2009, 11:22

Helly napisał(a):Tak się składa, że mam nowy Auto Świat i nie znalazłem tego porównania :P

Widocznie źle szukałeś.

Nikt ci nie nakazuje kupować Citroena, możesz jeździć marką Daewoo do końca świata, powodzenia :lol: .
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

19 Paź 2009, 20:31

Hehe próbuje Ci wytłumaczyć podstawowe rzeczy, których i tak nie rozumiesz xD zresztą lepszy poczciwy lanosik niż złom ZX :D powodzenia :twisted:
Helly
Początkujący

19 Paź 2009, 20:37

Helly napisał(a):lepszy poczciwy lanosik niż złom ZX :D powodzenia :twisted:

Troszkę już przeginasz Helly... Właśnie ZX jest świetny... :P Ja bym lanosa nigdy nie kupił :P ... Kumpel przyjeżdżał do szkoły właśnie i się z niego śmialiśmy że lanos to nie samochód a on nas zawsze popierał :P
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

19 Paź 2009, 21:02

Luke a skąd wiesz czy np.dla HELLEGO złom to po prostu auto powypadkowe :?: Lepszy bezwypadkowy Lanosik niż jakikolwiek inny sklecony z dwóch aut.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Verso-S (2005–2017)
    To kolejny minivan Toyoty w segmencie B. Powstał w 2005 roku jako następca Toyoty Yaris Verso i był produkowany do roku 2017. W Europie występował pod nazwą Verso-S, a na innych rynkach jako Toyota Ractis. Auto doczekało ...

19 Paź 2009, 21:50

Jest też taka sprawa, że żadnego innego auta powyżej 2000r. nie znajde za 6200 (a za tyle właśnie go kupiłem). Kierowałem się głównie kwestiami finansowymi, ale Lanos mile mnie zaskoczył :) Poza tym Luke w co drugim temacie bronisz swojego fiata i mówisz, żeby nie ulegać stereotypom, a sam to robisz. Równie dobrze ktoś mógłby powiedzieć, że fiat to nie samochód bo fiat też g...o wart, a to przecież nie jest żaden argument i sam o tym wiesz :P
Helly
Początkujący

20 Paź 2009, 07:21

JaHelly, ja nic nie mówię o lanosie porostu różne plotki krążyły o nim przynajmniej o naszym koledze z lanosa... i tak się wygłupialiśmy z moim fiatem też sam ile razy się śmiałem żeby samochodów na F się nie kupuje jeszcze z kumplami którzy jeździli CC, peugeotem 307 i citroenem xsantią :P ... Ja rozumie że cena za lanosy jest dobra no ale... akurat daewoo niestety ale jest upadłą marką i diesla nie było :P a ja jestem fanatick Diesel :D i dla tego ja bym nie kupił tego samochodu... Ale jeżeli bym miał tak jak piszesz 6 tyś zł na wydanie to bezzastanowienia stałby u mnie lanos... bo za tą kase diesla ciężko raz kupić, no i nic powyżej 2000 roku też się nie kupi a jeździ autko?? Jeździ... Nie pada na głowę?? Nie... Ciepło w zimę jest?? Jest ... A awarie to normalna rzecz czy to w lanosie, czy to w audii :) ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Paź 2009, 13:48

No właśnie :) Ja wole poza tym benzynowe, a w lanosie dużą zaletą jest motor :)
Helly
Początkujący

20 Paź 2009, 13:55

Helly napisał(a):No właśnie :) Ja wole poza tym benzynowe, a w lanosie dużą zaletą jest motor :)

motor Opla z resztą ;-) E-tec lub w niektórych ECO-TEK - podobno te oznaczenia znaczą to samo :P ja uważam, iż lanos nie jest złym samochodem - zawieszenie nie jest ani " mietkie " <-- celowo tak napisałem ani też twarde - jak na polskie drogi myślę, że jest dobre co nie zmienia faktu, że w Citroenie jest bardziej komfortowo - ale z kolei mniej trwałe - w moim Lanosie, którego mam z fabryki mam przejechane obecnie 92 tys i zawieszenie jest jak nowe na przeglądach skuteczność 70% przód - tył 65% -(od nowości nie wymieniane - jedynie 2 razy drążki kierownicze, wachacze+amory fabryczne) dodam, że lanosa używam na dojazdy do pracy i jazdy po mieście. (na pewno wadą lanosów są słabej jakości plastiki, i tylna pułka, która lubi skrzypieć.
a czy Citroen ZX jest lepszy od Lanosa ?? hmmm ciężko powiedzieć bo citroen ZX jest zdecydowanie starszą produkcją - na pewno udręką Citroena ZX jest tylna belka, którą nie jest tak łatwo dostać a jeśli już to nie jest tania - koszt ok. 500-600zł - kuzyn niedawno sprzedał takiego citroena - 2 razy wymieniał belkę - nie sprzedał dlatego, że się psuło ale dlatego, że potrzebował większego samochodu i wiecie co kupił ? Citroena :-) (jedno co mi się osobiście podobało - nie wiem czy w każdej wersji to było a mianowicie klawiaturka z której wpisywało się kod 4 cyfrowy aby móc odpalić motor - może się mylę ale to chyba immobiliser ??
Ostatnio edytowany przez adam-and1, 20 Paź 2009, 14:03, edytowano w sumie 1 raz
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

20 Paź 2009, 14:00

z tego co wiem to akurat motor oplowski nie jest... to są silniki wzorowane na japońskich, maździe czy mitsubushi...
Helly
Początkujący

20 Paź 2009, 14:05

Helly napisał(a):z tego co wiem to akurat motor oplowski nie jest... to są silniki wzorowane na japońskich, maździe czy mitsubushi...

tutaj się mylisz . przy wymianie rozrządu - kupiłem wg. numeru silnia oryginalne części GM Opel. te silniki na pewno były /są Oplowskie

Zresztą tak samo jak Chevrolet należy do GM tak samo kiedyś Daewoo należało do GM. zawieszenie również pochodzi z opla

polecam lekturę ----> a pro po Lanosa

Tutaj jeszcze cytat jednego z artykułów o Lanosie : " Dlaczego więc wielu młodych ludzi wciąż pragnie rozpoczynać swoją samochodową karierę od kilkunastoletniego golfa zamiast zdecydować się na bezpieczniejszy, tańszy w utrzymaniu (i przeważnie szybszy!) produkt z Żerania? Bo w Polsce kompleksy wysysa się, niestety, z mlekiem matki."
artykuł

Dziwi mnie fakt, iż jak Lanos wychodził na rynek to praktycznie we wszystkich krajach gdzie był sprzedawany zrobił furorę między innymi dzięki trwałości zawieszenia + dobrego silnika Opla 1,6 16V lub 1,5 16V który na tamte czasy był Nowoczesny - co dziwne w Polsce również był często wybierany ! problem w tym, że ludzie w Polsce bardziej cenią sobie MAREKĘ tutaj np. VOLKSWAGEN dlaczego ? bo to Niemieckie !! więc najlepsze tak ?? - bo akurat ja się z tym nie do końca zgadzam. Dlatego młodzik woli kupić zajechanego VW golfa II lub III ponieważ w oczach swoich rówieśników będzie "gościem" bo ma golfa a jak jeszcze dorzuci kilka "tuningowych stuff'ów" z allegro to w ogóle jest kozak !! ale jak młodzik pojedzie zadbanym lanosem z dobrym silnikiem a jeszcze z gazem !! to obciach na maxxxa. <--- nie rozumiem takiego podejścia ... ale to może ja jestem jakiś dziwny ? !

My Polacy mamy WIELKIE ale tylko Ego - i lubimy się chwalić firmowymi rzeczami, samochodami itp. a czy Wy wiecie jakie samochody kupują Niemcy ??? których My Polacy (oczywiście nie wszyscy ;-)) tak bardzo próbujemy naśladować ......... ---- nie dawno czytałem artykuł oraz zestawienie jakie marki oraz modele samochodów najczęściej są tam właśnie kupowane... są to uwaga .... FIAT !!! oraz Peugeot !! co ma pokrycie w rzeczywistości ponieważ posiadam rodzinę mieszkającą w Duseldorfie (właściwie to obok :P Ratingen) i większość tamtejszych samochodów to właśnie Fiaty oraz Peugeoty, Citroeny oczywiście też są BM-ki Mercedesy, audi itp ale po mieście Niemcy zazwyczaj poruszają się małymi samochodzikami takimi jak Pandy, Ople Corsa, Peugeoty 207 ....
adam-and1
Aktywny

20 Paź 2009, 14:35

No to możliwe, że się mylę, jednak trochę inaczej chodzi ten silniczek, oplowskie nie są tak dobre wg mnie jak i mechaników, których znam. Poza tym biorą olej, a ten z lanosa raczej nie. Powiedziałbym może że są podobne, lecz nie identyczne. Z oznaczeniem E-Tec się nie spotkałem...
Helly
Początkujący

20 Paź 2009, 14:57

Helly napisał(a):No to możliwe, że się mylę, jednak trochę inaczej chodzi ten silniczek, oplowskie nie są tak dobre wg mnie jak i mechaników, których znam. Poza tym biorą olej, a ten z lanosa raczej nie. Powiedziałbym może że są podobne, lecz nie identyczne. Z oznaczeniem E-Tec się nie spotkałem...

mogę wysłać Foto spod mojej maski :P zresztą zobacz -----> zdjęcie spod maski Lanosa to akurat nie mój Lanos a pierwszy wpisany w google grafika :P... powiem inaczej NIE widziałem Lanosa z innym silnikiem niż E-tec lub Ecotek - na pewno mówisz o Lanosie ? :???:
adam-and1
Aktywny

20 Paź 2009, 15:05

adam-and1, no w końcu ktoś napisał na prawdę mądrze ;) Jejku pamiętam jak przyjechałem fiatem pierwszy raz do szkoły... O matko co to było... Zaraz To ty nie wiesz że jest przysłowie, że fiata się nie kupuje?? Że to że tamto... Za tą kase to bym jakieś VW już kupił... no żal.pl.... Kumpel przyjechał później seatem toledo w tdi... na zmianę z miejsca zamieszkania jeździliśmy autkami... no i pewnego ranka gdy była jego kolej przy mrozie minus 10 toledo nie odpaliło.... i co został mój fiacik.... Tamten zaczął się śmiać że nie zapali bo to włoskie... dwa razy podgrzałem świece i zagadał od strzała :D .... Kopara mu opadła :P Potem w toledo padł centralny zamek, elektryczne lusterka, zaciął się bagażnik... no i miejsca w nim jak na lekarstwo z tyłu 3 osoby mają naprawdę ciasno w porównaniu do mojego bravo... no fakt bagażnika w bravo prawie nie ma :P ale z tyłu 3 osoby się zmieszczą :) ... Ja ogólnie nie mam nic do żadnego auta jeżdżącego po naszych drogach (no może do jednego pewnego opla - jakoś go nie lubie :P ) Każde auto się psuje każde nie ma to że nie moje jest bezawaryjne... A ci co mają VW to już zachwalają je pod niebiosa jakby nie wiem co to było... I taka mentalność Polaka zostaje... mam golfa to jestem kimś :D ... U mnie na wiosce liczącej z 17 rodzin każdy ma jakieś auto z grupy VAG :P samych golfów III jest 4 :P
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika