Helly napisał(a):z tego co wiem to akurat motor oplowski nie jest... to są silniki wzorowane na japońskich, maździe czy mitsubushi...
tutaj się mylisz . przy wymianie rozrządu - kupiłem wg. numeru silnia oryginalne części GM Opel. te silniki na pewno były /są Oplowskie
Zresztą tak samo jak Chevrolet należy do GM tak samo kiedyś Daewoo należało do GM. zawieszenie również pochodzi z opla
polecam lekturę ---->
a pro po Lanosa
Tutaj jeszcze cytat jednego z artykułów o Lanosie : " Dlaczego więc wielu młodych ludzi wciąż pragnie rozpoczynać swoją samochodową karierę od kilkunastoletniego golfa zamiast zdecydować się na bezpieczniejszy, tańszy w utrzymaniu (i przeważnie szybszy!) produkt z Żerania? Bo w Polsce kompleksy wysysa się, niestety, z mlekiem matki."
artykuł
Dziwi mnie fakt, iż jak Lanos wychodził na rynek to praktycznie we wszystkich krajach gdzie był sprzedawany zrobił furorę między innymi dzięki trwałości zawieszenia + dobrego silnika Opla 1,6 16V lub 1,5 16V który na tamte czasy był Nowoczesny - co dziwne w Polsce również był często wybierany ! problem w tym, że ludzie w Polsce bardziej cenią sobie MAREKĘ tutaj np. VOLKSWAGEN dlaczego ? bo to Niemieckie !! więc najlepsze tak ?? - bo akurat ja się z tym nie do końca zgadzam. Dlatego młodzik woli kupić zajechanego VW golfa II lub III ponieważ w oczach swoich rówieśników będzie "gościem" bo ma golfa a jak jeszcze dorzuci kilka "tuningowych stuff'ów" z allegro to w ogóle jest kozak !! ale jak młodzik pojedzie zadbanym lanosem z dobrym silnikiem a jeszcze z gazem !! to obciach na maxxxa. <--- nie rozumiem takiego podejścia ... ale to może ja jestem jakiś dziwny ? !
My Polacy mamy WIELKIE ale tylko Ego - i lubimy się chwalić firmowymi rzeczami, samochodami itp. a czy Wy wiecie jakie samochody kupują Niemcy ??? których My Polacy (oczywiście nie wszyscy
![Wink ;-)]()
) tak bardzo próbujemy naśladować ......... ---- nie dawno czytałem artykuł oraz zestawienie jakie marki oraz modele samochodów najczęściej są tam właśnie kupowane... są to uwaga .... FIAT !!! oraz Peugeot !! co ma pokrycie w rzeczywistości ponieważ posiadam rodzinę mieszkającą w Duseldorfie (właściwie to obok
![Razz :P]()
Ratingen) i większość tamtejszych samochodów to właśnie Fiaty oraz Peugeoty, Citroeny oczywiście też są BM-ki Mercedesy, audi itp ale po mieście Niemcy zazwyczaj poruszają się małymi samochodzikami takimi jak Pandy, Ople Corsa, Peugeoty 207 ....