Francuzki sex jest super, a auta? Citroen C4 czy warto kupić

15 Maj 2011, 21:55

Witam, mam ogromny Francuzki dylemat, szukam fajnego, mało awaryjnego i taniego w eksploatacji autka. Dziś byłem w kilku komisach i zakochałem się w Citroenie C4. Była to miłość od pierwszego siedzenia.

Lecz czy bez wzajemności ? - i tu proszę was o pomoc, autko jest co tu dużo mówić piękne, lecz to Francuz więc ma niestety niechlubna opinię awaryjności. Pytanie czy to tylko slogan który przywarł z dawnych lat i ciągnie się do dziś czy całkiem uzasadniona opinia.

Ma dużo elektroniki, na forach w nie ma zbyt dużo krytyki, lecz chciałbym poznać wasze opinie. Pomóżcie i doradźcie mi bo boję się częstych i kosztownych napraw.
Curioso
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

15 Maj 2011, 22:06

Podstawowe pytanie, ile chcesz przeznaczyć.
Jeśli tak jak w poprzednim temacie 19tys. na 5 latka to zdecydowanie sobie odpuść.
Ogólnie odpuść sobie raczej auta sprowadzone a szczególnie te sprowadzane z Francji(atrakcyjna cena bierze się z tego, że nie mogą poruszać się po tamtejszych drogach jeśli były poważnie rozbite a w 99,99% przypadków takie były)i szukaj krajowych z łatwą do sprawdzenia przeszłością.
A C4 to model bliźniaczy z 307 tyle, że nieco bardziej ekstrawagancki.
Elektroniki ma tyle co konkurencyjne modele no może poza elektronicznym wyświetlaczem więc nie ma co się bać.
Zawieszenie proste i trwałe w dodatku przez tą prostotę tanie w naprawie.
Silniki nie miały wad fabrycznych i nękają je zazwyczaj typowe wynikające z przebiegu lub nieprawidłowej eksploatacji usterki.
Silniki te zresztą stosowane są w wielu modelach PSA więc z częściami nie ma żadnych problemów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2011, 22:33

dokładnie tak jak w poprzednim wypadku tj. 19 000zł natomiast co do rocznika to się zobaczy 2006r. da radę znaleźć natomiast 2005 już bez problemu. Co do pochodzenia to raczej myślę o krajówce bo nie mam zaufania do imigrantów.

Z tego co piszesz to wnioskuję, że polecasz bo nie ma za dużo wad tylko typowe eksploatacyjne. Ja najbardziej boje się tylko tych nietypowych -awarii którymi straszą na forach (być może uzasadnionych?) że elektronika siada itp. i naprawy idą w tysiące. Co do normalnych to zrozumiałe, że jak się jeździ to czasami trzeba coś wymienić jak stuka i puka.

miał z was lub ma nadal C4? - chętnie wysłucham opinii, najlepiej szczegółowych.
Curioso
Nowicjusz

16 Maj 2011, 09:17

diesla szukasz ??? bo nowe siesle maja ten nieszczesny filtr czasteczek stalych ktory koszt wymiany kolo 3tys :/ dwumasa itp pierdoly, z benzyna mniej problemow w c4 jest. Kiedys w motorze byl test aut francuzkich i byly auta z lat 2002 do 2006, laguna 2, peg. 307, renault megane 2, scenic, citroen c5 i c4 i najmniej na niego narzekali :D, taty kolega ma takiego tylko tego z tym takim scientym tylem i nie narzekaja ;) jak narazie a auto wygodne
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

16 Maj 2011, 12:54

Gdzieś przeczytałem ,że: "C4 to bardzo dobry samochód jeżeli mieszkasz blisko wyspecjalizowanego warsztatu" biorąc pod uwage zamiłowanie citroena do zaawansowanej elektroniki to jest w tym sporo prawdy.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Maj 2011, 13:31

osobiście dość długo zastanawiałem się nad c5.
filtr cząstek można po prostu wyciąć - ludzie tak robią i jeżdżą.
nie zdecydowałem się z dwóch powodów - spora ilość elektroniki na desce - im więcej tym więcej może się zepsuć. dwa - hydropneumatyczne zawieszenie które, o ile komfortowe - o tyle że jak się zepsuje to klapa, a polskie drogi nie oszczędzają nikogo.

z drugiej strony - przez 3.5 roku jeździłem peugeotem 206 i ani razu - poza klockami i olejem - nic przy nim nie zrobiłem, a avensis po półtorej roku wywaliła pompę klimatyzacji więc jak dla mnie francuz był bezawaryjny i tak będę mówił bez względu na mity osiedlowe. sąsiad ma c5 w kombi i śliczne jest to auto.

jeśli przy starszych rocznikach nie ma tego filtra DPF i ma normalne zawieszenie - olałbym mity o autach na "f" bo takie przedstawiają ci co nimi nie jeździli.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 5 Gran Turismo 2009
    BMW Concept serii 5 Gran Turismo łączy w sobie elegancję, przestronność i adaptacyjność. Atrybuty typowe dla prestiżowego sedana, nowoczesnego i wszechstronnego auta typu SAV (Sports Activity Vehicle) oraz klasycznego Gran ...

17 Maj 2011, 09:18

a c4 ma normalne zawieszenie nie pneumatyczne takie to ma c5 z tego co wiem i czytalem :> tak wiec nie jest zle
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

17 Maj 2011, 11:03

no to sprawdzaj czy auto to nie jakaś dziwna "okazja" i bierz.

kupiłem ostatnio chyba z 10 gazet (e-wydania) z testami aut klasy średniej itp, mogę zerknąć jak chcesz jak oceniany był c4 i wieczorem wrzucę to info, a z tego co pamiętam oceny oscylowały wokół 4/4+ czyli dobrze, z naciskiem na fakt że to jedne z bardziej komfortowych aut przeznaczonych raczej dla osób "statecznych" bez testosteronu zamiast mózgu.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Maj 2011, 18:36

Outpt - > byłbym wdzięczny gdybyś mógł i sprawdził opinie i testy C4 no i oczywiście zamieścił tu wyniki. Jeszcze raz dzięki
Curioso
Nowicjusz