Citroen Xantia - Kupno

09 Wrz 2009, 20:24

Witam!
Czytałem rożne tematy na forum ale nie znalazłem informacji które mnie interesują. A więc do rzeczy:
Od jakiegoś czasu staram się znaleźć mój pierwszy samochód.
Do tej pory nie znalazłem nic odpowiedniego. Ostatnio zafascynowała mnie Xantia. Kiedyś jeździłem cytrynką XM kolegi i do tej pory jestem pod wrażeniem wygody tego auta. Poszukuje samochodu głównie do miasta choć napewno zdazy się też wyjechać gdzieś dalej, lubie wygode dlatego tez szukam wygodnego auta :) I tu pojawiają się moje pytania:

Czy to możliwe żeby kupić Xantie do 3k?
Czy zawieszenie hydropneumatyczne wymaga dużej uwagi czy wystarczy regularnie zmieniać płyny?
Czy części do tego auta są w miare tanie?
Ile kosztuje ubezpieczenie tego auta?
Dopuki się ucze i rodzice będą płacić za auto, zależy mi żeby wszystko było jak najtaniej :D

Ostatnio widziałem Xantie w której tył był dużo wyżej niż przód, czy da się tak ustawić mechanizm czy to raczej awaria zawieszenia? :)
Czy ktos orientuje się gdzie w Białymstoku można serwisować to auto bez strachu i czy jest ktoś kto mógłby przewieźć mnie tym autem? :)

Ogólnie to prosze o wszystkie informację i opinie które waszym zdaniem mogą mi się przydać.

A może zaproponujecie coś innego?

Z góry dziękuje za pomoc.
Pakollo
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

11 Wrz 2009, 07:07

Szczerze odradzam tobie Xantię. Nie odradzam jej jako złego samochodu ale odradzam ją tobie. Po prostu w twojej sytuacji (uczysz się itp.) lepiej kupić auto bardziej "masowe",które będziesz mógł naprawiać bez brania kredytu jak byłoby to w przypadku naprawy zawieszenia w Xantii. :wink:
Jak podoba się tobie akurat ten kształt bryły auta,to może zwróć uwagę na Espero..? Albo po prostu poszukaj ładnej Astry I i tanio do przodu !!! :smile:
O serwisowaniu auta w Białymstoku nic nie powiem... nigdy nie byłem w Białymstoku..!!! :lol:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lip 2010, 12:28

artur73 napisał(a):Szczerze odradzam tobie Xantię. Nie odradzam jej jako złego samochodu ale odradzam ją tobie. Po prostu w twojej sytuacji (uczysz się itp.) lepiej kupić auto bardziej "masowe",które będziesz mógł naprawiać bez brania kredytu jak byłoby to w przypadku naprawy zawieszenia w Xantii. :wink:
Jak podoba się tobie akurat ten kształt bryły auta,to może zwróć uwagę na Espero..? Albo po prostu poszukaj ładnej Astry I i tanio do przodu !!! :smile:
O serwisowaniu auta w Białymstoku nic nie powiem... nigdy nie byłem w Białymstoku..!!! :lol:

kredyt to może w przypadku naprawy w serwisie bo potrafią pociągnąć po kieszeni. w dodatku potrafią wymieniać to co się nie powinno tzn robią auto na zasadzie prób i błędów. jak trafią za pierwszym razem to dobrze - małe koszta- a jak wymieniają i wymieniają to wiadomo - klient chce mieć zrobione to zapłaci. są prywatni mechanicy - jest ich mało - ale większość zna się na rzeczy i naprawiają za nie duże pieniądze. np kule nie trzeba kupować nowych - mozna nabić (ja nabijam za 25 zł x 8 kul = 200zł - i teraz kup sobie komplet amortyzatorów do astry za 200zł:P). kule się nabija zazwyczaj raz na 2 lata - zależy po jakich drogach się jeździ. zawieszenie w xantii jest czysto mechaniczne więc po 10 latach coś ma się prawo zurzyć, zatrzeć, zaciąć, rozregulować. hydro wóz za 3 tys to nie jest dobry pomysł. za te pieniądze bedzie wytłuczone i zaniedbane a koszta naprawy mogą przekroczyć wartość auta.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

22 Lis 2010, 20:44

Moj ojciec jezdzi Xantia(turbo diesel, kombi, 96r) juz ponad 3 lata i zlego slowa na ten samochod nie powiem!
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Kwi 2011, 07:24

tylko zapewne go za 3k nie kupil , jesli xantia za 3k to albo trup albo cud.
NoonVia
Nowicjusz

Miejscowość: tarnów

23 Kwi 2011, 08:27

Znajomy kupił Xsarę za 1500 zł,auto na wygląd bez zastrzeżeń,bita nie była.Przyjechał do mnie pochwalić się jaką to brykę kupił za 1500 zł.Podniosłem maskę,odpalił silnik(chodził jak zegarek),powiedziałem mu,że kupił takiego trupa,że szkoda gadać.Spojrzał z politowaniem na mnie i odjechał.Teraz dowiedziałem się,że auto mu klękło na skrzyżowaniu i już nie odpalił.Silnik chociaż ładnie chodził ,miał takie przedmuchy,że po wyjęciu bagnetu urwało by mi palec :grin: Wniosek?!Jeśli ta Xsantia ma zdrową budę,zdrowy silnik i zdrową skrzynię,to to będzie Cud ,i cena Cudna,ja podejrzewam jednak tak jak pisze Artur, czyli ,że cmentarzysko o to auto się upomni ,niebawem,dlatego bądź ostrożny :!: Ooooo,właśnie NoonVia najlepiej z nas określił ten przypadek.Xantia to dobre auto,ale nie w tej cenie,odpuść ją sobie z marszu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...

10 Cze 2011, 08:21

artur73 napisał(a):...Jak podoba się tobie akurat ten kształt bryły auta, to może zwróć uwagę na Espero..? Albo po prostu poszukaj ładnej Astry I i tanio do przodu !!!

nie ma to jak "rzeczowe" argumenty ;)

v
viwaldi

10 Cze 2011, 08:37

Pakollo napisał(a):Czy to możliwe żeby kupić Xantie do 3k?

wszystko jest mozliwe... z tym ze niektore rzeczy troche mniej ;)

Pakollo napisał(a):Czy zawieszenie hydropneumatyczne wymaga dużej uwagi czy wystarczy regularnie zmieniać płyny?

jak kupisz X, w ktorej dbano o hydro to nie bedzie problemow. gorzej jak od nowosci nikt nie zmienial lhm. generalnie obsluge robisz sam bo jest bardzo prosta.

Pakollo napisał(a):Czy części do tego auta są w miare tanie?

porownaj ceny czesci chocby w intercars.com.pl i sam ocen. jakis czas temu kolega kupil do X 1.8 komplet tarcze i klocki na tyl za 129 zl.

Pakollo napisał(a):Ile kosztuje ubezpieczenie tego auta?

w necie sa porownywarki OC. najtaniej wychodzi w mBanku.

Pakollo napisał(a):Ostatnio widziałem Xantie w której tył był dużo wyżej niż przód, czy da się tak ustawić mechanizm czy to raczej awaria zawieszenia?

czy wszytskie X tak wygladaja? ;)
najszybciej spadl lacznik korektora wysokosci. nowy ok 20 zl. roboty na kilka minut. "wypoziomowanie" X i ustawienie odpowiedniego przeswitu jest proste i spok robi sie to w 2 osoby (jedna za kierownica a druga w kanale).

Pakollo napisał(a):Czy ktos orientuje się gdzie w Białymstoku można serwisować to auto bez strachu...

chwalony jest zaklad na 11 listopada. zajmuja sie tylko francuzami.
generalnie jak nie masz 2 lewych rak to wiekszosc zrobisz sam. rozrzad, sprzeglo itp grubsze sprawy mozesz dac do zakladu. nabijanie sfer najblizej masz w Hajnowce.

Pakollo napisał(a):Ogólnie to prosze o wszystkie informację i opinie które waszym zdaniem mogą mi się przydać.

citroen.autko.pl

pozdr
viwaldi
Ostatnio edytowany przez viwaldi, 12 Cze 2011, 00:15, edytowano w sumie 1 raz
viwaldi