Jeździłem francuskim autem, fakt - używanym, ale jeżdżę też niemieckim, fakt - również używanym. Mam do czynienia na co dzień z włoskim autem (Fiatem), również używanym i muszę przyznać, że widzę różnicę między Fiatem a Oplem.
Może i widzisz różnicę ale pod uwagę musisz brać wiele czynników - począwszy od "zużycia" samochodu, po przez "prawdziwy przebieg" oraz rocznik - typu silników itd itp. możesz porównywać dwa nowe samochody tutaj np. nowe renault i nowy no powiedzmy VW i wtedy Twoja opinie będzie miaro dajna ponieważ jeśli kupujesz oba samochodu jako używane to tak naprawdę żaden z nich nie jest w 100% sprawny zawsze znajdzie się jakiś defekt, który spowodował poprzedni właściciel
A po co oddawać i dopłacać znowu kasę, skoro ma się dobrze wyposażone, nowoczesne, niezawodne auto?
Nie zgadzam się, że nie sprzedaje się dobrego auta, sam sprzedawałem dobre auta, bo nie jestem typem osoby, która kupuje np. Skodę Felicję i jeździ nią 12 lat.
tutaj trochę Cię nie rozumiem - sam sobie przeczysz - piszesz : " po co oddawać i dopłacać znowu kasę, skoro ma się dobrze wyposażone, nowoczesne auto ... " a później piszesz iż : " nie jesteś typem osoby która kupuje skodę felicje i jeździ nią 12 lat " ale przecież jak kiedyś kupiłeś skodę felicję to wtedy przecież była ona nowoczesna , niezawodna, i dobrze wyposażona "
Wiem, wiem również, że od tego czasu Nissan się popsuł i nie jest tak niezawodny jak kiedyś.
hmm nie wiem skąd posiadasz taką informację - jeden z moich przyjaciół jest właścicielem autoryzowanego serwisu Nissana - jeśli chodzi o naprawy mechaniczne silników - to ich awaryjność - odkąd są to silniki francuskie produkowane przez renault - spadła o ok. 25% a to już niezły wynik - nie jest to jednak przykład tylko jego serwisu ale takie spadki awaryjności odnotowało większość ASO Nisana w Polsce jak i w europie.
A ja chciałbym zauważyć, że nawet samo Renault przyznaje, że Laguna II jest autem niedopracowanym (oczywiście przyznają po czasie, gdy jest już nowa Laguna).
ok ale przecież i nawet Mercedesowi średnio udała się A klasa - posiadacze tego właśnie autka od 2000 roku otrzymywali listy od Mercedesa, który wzywał ich do bezpłatnego usunięcia usterki w ASO Merca - zresztą mój ojciec jeździ obecnie "nowym" suzuki swiftem - i do tej pory od 2007 roku otrzymał podobnych listów ok. 5. - albo suzuki albo nic ???
No i popatrz kupują auta z Niemiec, stare Mercedesy które wg. Ciebie są w 95% powypadkowe i te auta w Polsce mają na licznikach po milion km (a tak naprawdę to nikt nie wie ile to auto ma, bo licznik pewnie kręcony kilka razy). Czy to świadczy na niekorzyść Merca? Nie, bo nie są go w stanie złamać ani przebiegi, ani polskie dziury, ani wypadek.
Ludzie kupują VW i Merce czy BMKi z niemiec bo chcą podkreślić swoją pozycję materialną - co jak co ale zawsze mercedes, bmw, czy nawet VW dla Polaków będzie kojarzyło się z tą "Niemiecką dbałością i niezawodnością" , której ja uważam że czasy się skończyły .
Poza tym twierdzę, że istnieje coś takiego jak lokalny patriotyzm, np. szefowie rządu Francji jeżdżą Peugeotami (ostatnio chyba nawet Citroenami), a w Niemczech pani kanclerz jeździ bodajże Mercedesem S-klasy.
Gdyby w Polsce FSO to była marka porównywalna np. ze Skodą, to być może polski premier jeździłby limuzyną made in poland.
tutaj się zgadzam
Hmmm....? Tak (?) Astra którą posiadam jest warta 15 tys. zł, za 35 tys. zł kupię Astrę II z salonu (dokładnych cen nie znam, ale leży przede mną jakiś program TV, a na okładce reklama Opla i cena Astry od 32 tys. zł)
no tak tylko wiesz co tutaj w przytoczonym przeze mnie przykładzie mowa o dobrze a nawet bardzo dobrze "wypasionej" furze a nie standardowej wersji Opla. poza tym jakiego masz opla ? Astrę I ?? i ona jest warta 15 tys ? ? zejdź na ziemię ale mniejsza o to ...
A w samochodzie ważniejszy jest elektroniczny starter, czy silnik?
tzn, nie chodzi tutaj tylko o sam "przycisk" to element komputera, który odpowiada za dobrą pracę silnika - w dzisiejszych czasach generalnie wszystko sterowane jest przez jednostkę centralną komputera - począwszy o samą regulację kompresji tłoków jak i mieszankę paliwową itd itp