Francuzy czyli wszystko o samochodach... z francji :D

22 Sty 2009, 22:58

Dishman napisał(a):To jakie auta są autami dla ludu?

Nie ma aut dla ludu.. nie można tak mówić. Są za to auta bardzo popularne do których właśnie należą konkretne modele:

Golf, Passat, A4, BMW (ale tutaj nie potrafię podać modelu bo ich nie rozróżniam :shock: ) itd. do coraz mniej popularnych..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Sty 2009, 23:43

No dobra, to jak mi wytłumaczysz fakt, że mój sąsiad chcąc kupić właśnie passata, szybciej trafił na ODZIWO tańszą Audi A4 (ten sam rocznik i podobny silnik). I wcale nie uważa się za właściciela klasy premium, ot zwykły kierowca w ładnym autku i to wszystko. Dla mnie moje auto jest klasy premium, bo dbam o to, żeby był w dobrym stanie, co owocuje tym, że samochód nie jest zbytnio awaryjny i nigdy nie zdarzyło się, żebym nie mógł gdzieś pojechać bo auto jest zepsute.

To jest wszystko kwestia gustu panie kolego.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

23 Sty 2009, 12:15

Auto nie jest w klasie premium tylko dlatego, że Ty tak sobie postanowisz. Równie dobrze, ja mogę powiedzieć, że maluch to klasa premium. Bzdura kompletna. Klasę premium charakteryzuje luksus, nowinki, bardzo dobre materiały wykończeniowe. Może powiesz, że auta np. Ferrari, czy Maseratti i Twój Pug to ta sama klasa premium?
Żal.... .

No dobra, to jak mi wytłumaczysz fakt, że mój sąsiad chcąc kupić właśnie passata, szybciej trafił na ODZIWO tańszą Audi A4 (ten sam rocznik i podobny silnik).

Idź do salonu VW i Audi, albo do jednego wspólnego, zapytaj się o Passata i A4 z takim samym silnikiem i wyposażeniem i porównaj ceny. Wtedy pogadamy. A nie tak, że pan Ziutek spod czwórki taniej znalazł starą A4... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2009, 17:05

Dishman napisał(a):Może powiesz, że auta np. Ferrari, czy Maseratti i Twój Pug to ta sama klasa premium?

Tego nie powiedziałem. Po prostu nie lubię, gdy ktoś stwierdza jakie auta są dla ludu a jakie nie. Każdy wybór samochodu to dla kierowcy tylko i wyłącznie jego sprawa, i nikt nie powinien tego ani komentować, ani oceniać.
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Sty 2009, 17:46

To jest oczywiste ze nikt nie powinien komentowac tego czym kto jezdzi.. kazdy jezdzi tym na co go stac, ale nie zmienia to faktu ze podzial na auta prestizowe, jak i te auta "dla ludu" istnieje
mrx
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

23 Sty 2009, 21:59

sphinx1969 napisał(a):
Dishman napisał(a):Może powiesz, że auta np. Ferrari, czy Maseratti i Twój Pug to ta sama klasa premium?

Tego nie powiedziałem. Po prostu nie lubię, gdy ktoś stwierdza jakie auta są dla ludu a jakie nie. Każdy wybór samochodu to dla kierowcy tylko i wyłącznie jego sprawa, i nikt nie powinien tego ani komentować, ani oceniać.

Poczułeś się urażony, że wytykam Ci, że jeździsz autem dla ludu? Co to za Peugeot? Co ja poradzę, że większość Peugeotów jest na kieszeń przeciętnego Kowalskiego?

Ja nie drwię z tego, że ktoś jeździ jakimś autem. Nie wyszydzam Matizów, albo "mało męskich" aut. Ale tak jak wyżej kolega napisał nie zaprzecza to, że istnieją auta premium, które są pomyślane o tych co mają kasę.

Niby nie mówisz, że Twój Pug to ta sama klasa co Ferrari, ale jednak uważasz go za klasę premium. Co to jest za Peugeot? 607?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Deska windsurfingowa na dachu
    Jak przewieźć deskę windsurfingową lub kajak? Sprzęt pływający jest szczególnie trudny do przewożenia. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie go na dachu i odpowiednie przymocowanie do belek mocujących. ...

24 Sty 2009, 14:17

Dishman napisał(a):
sphinx1969 napisał(a):
Dishman napisał(a):Niby nie mówisz, że Twój Pug to ta sama klasa co Ferrari, ale jednak uważasz go za klasę premium. Co to jest za Peugeot? 607?

No może faktycznie przesadziłem z tą klasą premium. Nie 607, tylko 205, pisze na początku tematu. A wracając do tematu aut dla ludu to Peugeot 607 albo Citroen C5 to auta dla ludu? Dla przeciętnego kowalskiego??
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Sty 2009, 15:40

607 na pewno nie. To już wyższa półka, myślę, że w audi odpowiadać może mu A6. C5 też nie jest autem tanim, jako nowy egzemplarz. Tyle, że jeżeli wśród Audi najlepiej sprzedaje się A4 lub A6, to w przypadku Peugeota będzie to model 307 i 207. Po prostu porównaj sobie najlepiej sprzedawane modele w danej firmie. Gdzie 207-mce do A4, albo nawet A3?

Popatrz na auta kompaktowe, porównaj ceny nowego A3 do innych kompaktów, czyli C4, 307, Golfa, Astry, Megane. Popatrz jakość wykonania, to jak auta trzymają cenę, itp. Rzadko w których testach porównuje się A3 do reszty kompaktów, raczej jeżeli już to do innego kompakta premium, np. BMW 1.

No może faktycznie przesadziłem z tą klasą premium.

Nie "może", tylko na pewno palnąłeś, że Peugeot 205 to klasa premium.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2009, 10:25

Dishman napisał(a):Nie "może", tylko na pewno palnąłeś, że Peugeot 205 to klasa premium.

Dobrze, przepraszam za tą gafę i zwracam honor przedmówcy, mój Pug 205 to nie jest klasa premium, co nie zmienia faktu, że i tak go lubię :)

A nawiązując do tematu, cofnijmy się w czasie o jakieś 10, 20 lat. Coś koło tego. Rząd francuski jeździ Peugeotem 605, na rynek wchodzi Citroen XM, wtedy te samochody były klasą premium. Swoją drogą wcale się nie dziwię, Peugeot 605 może nie był najpiękniejszy, tak jak XM, ale miał jedną zaletę, która biła innych rywali. Otóż Peugeot 605 w każdej wersji miał baaaardzo dużo miejsca z tyłu dla pasażerów. Nie mówię, że tak nie jest w innych markach, aczkolwiek w niektórych faktycznie brakuje tego miejsca.

Czy to w Niemczech, czy we francji, czy w japoni, są produkowane auta, które potrafią zwalić z nóg, ale są też takie, które nazywa się tzw. "czarnymi owcami". Jednak nie powinnoto być tematem kłótni, ponieważ każdy wybór kierowcy to kwestia gustu, czy to auto klasy premium, czy auto dla "ludu", jak to subtelnie ujął któryś z kolegów tutaj:)

Pozdrawiam.
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Sty 2009, 22:57

Ja 3ci miesiąc jezdze Xsarą HDI 2.0 2000r i nawet maski otwierac nie musiałem. Smiga genialnie a spalanie to po prostu poezja - w miescie 6 - 6.5, a trasie ponizej 5 nawet.
worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro

26 Sty 2009, 10:22

Podobno Xsara jest w miare niezawodna. W firmie, w której pracuję, Xsara jest używana jako auto służbowe, robiła dość duże przebiegi, i z tego co słyszałem od kierowcy to jedzie się przyjemnie i niewiele się z nią działo od momentu, gdy została kupiona. Co prawda nie wiem jaki silnik ale coś w tym jest:)
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Mar 2009, 23:23

no wśród służbowych to królują focus i C4. oba na francuskich jednostkach (diesel) i z reguły są dobijane przez kierowców.
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Mar 2009, 21:20

muzzy33 napisał(a):Ford g...o wort, a francuz i fiat to jego brat...

Taka sobie rymowanka ale sie zgadzam...

A Ty napewno mozesz sie pochwalic swoim 20 letnim golfem II z niemiec od dziadka z 50 tys przebiegiem.....zal ludzi co malo wiedzo na dany temat a sie wypoiwiadaja!!! Uslyszą od innych opinnie a sami nawet niesiedzieli a niemowa o posaidaniu danego auta i mają najwiecej do powiedzenia!
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika